Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: O zi de har în noua biserică

Comunitatea catolică din Răcăciuni, județul Bacău, Decanatul de Traian, a trăit o mare bucurie duminică, 15 mai 2011, ziua când a avut loc sfințirea noii biserici "Nașterea Maicii Domnului" și consacrarea altarului, constituirea comunității ca parohie de sine stătătoare, numirea noului paroh, sfințirea și inaugurarea centrului parohial "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Sfintele celebrări au fost oficiate de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Au concelebrat 25 de preoți.

La ora 10.45, cei doi episcopi au fost întâmpinați la Răcăciuni de o mare mulțime de credincioși, de preoți și de oficialități locale și județene. Ceremoniile sfințirii noii biserici au început la ora 11.00, animate cu multă însuflețire de cântările corului micii comunități format din elevi ai Institutului "Don Calabria" și tineri din Răcăciuni, sub îndrumarea fratelui Giancarlo Conato.

Construirea acestei biserici, ce va avea de acum hramul Nașterea Maicii Domnului, a început cu aproape 20 de ani în urmă sub directa coordonare a vrednicului părinte Mihai Cucuteanu, pe atunci paroh la Gheorghe Doja, a cărei filială era Răcăciuniul.

Preasfințitul Aurel Percă, în cuvântul de învățătură, ne-a reamintit tuturor că o biserică este frumoasă atunci când este plină, când e clădită din pietrele vii, care sunt credincioșii. Altfel este doar un monument, dar nimic mai mult. Mai mult: biserica este locul unde se zidește viața veșnică. Episcopul Aurel a subliniat, de asemenea, dăruirea, sacrificiul și truda celor care au construit acest lăcaș de cult spre slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor.

După predică, episcopul Petru a dat citire decretului prin care s-a ratificat înființarea Parohiei Răcăciuni și numirea parohului propriu în persoana părintelui Daniel Cimpu, căruia episcopul i-a înmânat cheile bisericii și documentele sus-amintite.

Episcopul a felicitat comunitatea din Răcăciuni pentru noua biserică și pentru modul în care își trăiește și își mărturisește credința, îndemnându-i pe credincioși să rămână mereu alături de biserică și de păstorul lor. La rândul său, noul preot paroh a mulțumit lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria pentru ajutorul și harurile primite mai ales în perioadele dificile ale construirii bisericii. Mulțumiri au fost aduse tuturor celor care de-a lungul timpului au contribuit cu jertfa lor ducând la bun sfârșit lucrarea începută.

După încheierea sfintei Liturghii și a ceremoniilor de sfințire a bisericii, episcopii, preoții, autoritățile civile prezente și credincioșii s-au îndreptat spre clădirea centrului parohial "Fericitul Ioan Paul al II-lea", fiind sfințit și inaugurat cu solemnitate, pe măsura muncii depuse la ridicarea sa.

Înainte de binecuvântarea arhierească, la final de sfântă Liturghie, părintele Ștefan Lupu a prezentat două cărți în miniatură: o evocare a vieții și activității pr. Ioan Ciuraru, de veșnică amintire, un apostol neobosit al lui Cristos și o scurtă, dar concisă monografie a localității Răcăciuni, cuprinzând repere catolice locale, cărți ce pot fi găsite la centrul parohial catolic din Răcăciuni.

Marele moment de bucurie și împlinire pe care l-a trăit comunitatea din Răcăciuni este cu siguranță răsplata lui Dumnezeu și a sfintei Fecioare Maria pentru toate eforturile sacrificiile și rugăciunile credincioșilor acestui tărâm creștin, care au dorit atât de mult să aibă o biserică nouă, să fie o comunitate tot mai vie și unită, să aibă un păstor al lor care să-i conducă pe calea cea bună spre viață.

Diacon Sergiu Dămoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Răcăciuni: Sfințirea bisericii și a centrului parohial. Foto: Ciprian Cojoc


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat