Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Hramul bisericii locale

Duminică, 15 mai, la Suceava s-a celebrat hramul bisericii "Sfântul Ioan Nepomuk".

Într-o atmosferă de mare sărbătoare și pe o vreme excelentă de primăvară, comunitatea romano-catolică din Suceava a celebrat hramul bisericii în cinstea Sfântului Ioan Nepomuk, un sfânt din Boemia (Cehoslovacia), care a trăit între anii 1320-1383.

Conform tradiției bucovinene, la ora 9.00, a fost celebrată sfânta Liturghie în limba polonă (celebrant: pr. Marius Bucevschi, vicedecan și paroh de Solonețu Nou); la ora 10.00, în limba germană (celebrant: pr. Iohannes Proschinger, OFMConv., fost paroh de Suceava, actualmente pensionar în Suceava), iar la ora 11.00 a fost celebrată sfânta Liturghie solemnă a hramului în limba română. Celebrantul principal a fost pr. Iosif Doboș, preot pensionar la Rădăuți, fost decan și fost paroh în perioada interimatului, după moartea subită a părintelui Ștefan Babiaș.

La sărbătoare au participat majoritatea preoților din decanat, alți preoți invitați, mulți oaspeți și comunitatea locală. Hramul de la Suceava marchează deschiderea hramurilor din parohiile Decanatului de Bucovina. A fost o participare vie, activă, plină de însuflețire. Predicatorul, pr. Valentin Cochior, a punctat frumos viața sfântului Ioan Nepomuk (în calendar, pe 16 mai) și a evidențiat câteva lucruri despre sacramental Reconcilierii (Spovezii), știind bine că sfântul Ioan Nepomuk a fost un foarte bun confesor, murind ca martir al secretului spovezii, din porunca regelui Venceslau, cel care i-a cerut sfântului preot să destăinuie secretul spovezii reginei Ioana. A fost încarcerat, schingiuit, apoi aruncat în apele râului Vâltava (Moldava) de pe Podul lui Carol din Praga. Trupul neînsuflețit al martirului a fost scos din apă și înmormântat cu cinste în catedrala mitropolitană din Praga. Când, în anul 1719, după mai bine de 300 de ani, trupul său a fost deshumat, spre uimirea tuturor, limba a fost aflată intactă. Această limbă, care a știut să tacă, vorbește și astăzi lumii întregi și se păstrează într-un frumos relicviar.

Înainte de binecuvântarea finală, tot conform tradiției bucovinene, în sunetul clopoțeilor de la altar și a clopotelor din turnul bisericii, toată lumea a cântat, în trei limbi, "Grosser Gott" (Dumnezeule Preasfânt) - urmărind cuvintele de pe ecranul mare din biserică - un cântec de preamărire lui Dumnezeu care ne-a binecuvântat cu haruri îmbelșugate și cu iubirea sa.

La final, părintele Iosif Păuleț, paroh și decan, cel care consemnează evenimentul, a adus cuvinte de laudă și de mulțumire lui Dumnezeu, persoanelor care au ajutat la pregătirea hramului (la curățenie, la împodobirea bisericii, la cântece etc.) și tuturor participanților, îndemnându-i la o trăire autentică a credinței, urmând exemplul sfântului Ioan Nepomuk

Cinste să-i fie lui Dumnezeu în veci pentru celebrările frumoase pe care ne dă să le trăim în lumina credinței!

Pr. Iosif Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Suceava: Hramul bisericii locale


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat