Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Adunare generală a CSMR

Cea de-a XXIII-a Adunare Generală a Federației Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor de Viață Consacrată și Societăților de Viață Apostolică din România (CSMR) s-a desfășurat în zilele de 11 și 12 mai 2011, la Centrul de Spiritualitate "Manresa" al călugărilor iezuiți din Cluj-Napoca.

Lucrările au fost prezidate de pr. Emilian Cătălin, OFMConv., președintele CSMR.

Președintele a prezentat o reflecție spirituală pe tema: "Identitatea vieții consacrate în România după 20 de ani".

Această întâlnire generală este una jubiliară, întrucât acum 20 de ani, în ziua de 11 iunie 1991, la inițiativa părintelui provincial Emil Puni - al Societății lui Isus din România, și a confratelui Gheorghe Fodor, ziarist-publicist ecleziastic, după 43 de ani, a avut loc prima întâlnire a superiorilor și superioarelor, reprezentanților institutelor de viață consacrată din România, care au supraviețuit în clandestinitate, în timpul regimului comunist în această țară. La întrunirea de atunci, găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, a luat parte și Excelența Sa John Bukovski, primul nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București.

Reprezentanții cele 29 de ordine și congregații - 19 feminine și 10 masculine - au hotărât formarea în România a Conferinței Superiorilor Majori, respectiv Superioarelor Majore după modelul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Pentru aceasta s-a înființat și câte o comisie, menită să pregătească proiectele propriilor statute.

Calitatea de persoană juridică a Federației Conferinței Superiorilor Majori de Viață Consacrată și A Societăților de Viață Apostolică din România a fost recunoscută de statul român prin sentința civilă a Judecătoriei Sectorului II București la 21 martie 1997.

În ce privește statutele ecleziale - după sugestiile și îmbunătățirile lor propuse după exprimarea congregației competente din Roma, precum și de către membrii CSMR - au fost înmânate nunțiului apostolic Jean-Claude Périsset la Traian, jud. Neamț, în ziua de 11 octombrie 2001.

Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, după examinarea noului text, prin decretul dat la Roma în ziua de 23 noiembrie 2001 a aprobat statutele definitive ale CSMR.

În prezent cele 25 de institute călugărești masculine reprezentate în CSMR fac parte 592 de persoane consacrate, dintre care: 452 persoane cu voturi perpetue, 116 persoane cu voturi simple și 24 de novici. Dintre cele 452 de persoane cu voturi, 356 sunt preoți-călugări.

CSMR a avut sediul la reședința Ambasadei Sfântului Scaun în România, la București, apoi în Cluj-Napoca, la călugări bazilieni, la Casa de Reculegere a călugărilor Verbiți de la Traian, iar în prezent se află la mănăstirea călugărilor carmelitani din Lucani - Mărgineni.

Cu aceasta ocazie a fost lansat oficial situl CSMR-ului: www.csmr.ro cu email de contact: secretariat@csmr.ro.

Adunarea Generală a dezbătut și o serie de probleme și sarcini actuale, precum comuniunea, colaborarea cu structurile ecleziale, perfecționarea statutelor CSMR, proiecte comune, reviste, simpozion în organizarea CSMR etc., funcționalitatea consiliului prezidențial.

S-a hotărât ca începând din anul 2012, CSMR-ul să aibă o singură întâlnire pe an, mai lungă și mai fructuoasă. S-a stabilit ca anul acesta să se mai facă o întâlnire pentru a se putea finaliza lucrările începute, în vederea formării comisiilor:

1. Comisia de Formare Permanentă

2. Comisia Juridică

3. Comisia Mass-Media

În seara zilei de 11 mai, prima zi a lucrărilor CSMR, a luat parte și PS dr. Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, împreună cu PS Cornel, episcop romano-catolic, auxiliar de București.

PS dr. Florentin a vorbit despre ÎPS George Guțiu, trecut la Domnul în ziua de 8 mai 2011, spunând: "ÎPS George Guțiu a repetat deseori cele rostite la Cluj-Napoca, pe Stadionul Municipal, în ziua de 11 iunie 1990, la consacrarea ca episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, când a lăsat un adevărat testament de credință și îndemn pentru generațiile viitoare: «Cred Într-Una Sfântă Catolică și Apostolică Biserică. A fost deviza vieții mele încă din primii ani când am început să învăț, în neuitatul meu Vaidei, primele file din catehism. Nu am uitat această deviză de-a lungul anilor de școală, iar în ziua de 15 februarie 1952, când mă aflam în boxa acuzaților pentru convingerile mele religioase, la întrebarea președintelui completului de judecată: 'Care îți este ultimul cuvânt?', am răspuns: ‚Acesta să mi se socotească ultimul meu cuvânt de om liber: Cred Într-Una Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică'. Cu acest crez și în acest crez am trăit și după ce m-am eliberat din închisoare, și tot acest crez vreau să-mi însoțească zilele pe care mi le va mai da Bunul Dumnezeu»" .

După terminarea lucrărilor, toți membrii CSMR-ului au luat parte la Programul Oficiilor funerare ale ÎPS George Guțiu, arhiepiscop "ad personam" emerit al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj Gherla.

La sfârșitul lucrărilor s-a hotărât ca următoarea adunare generală obișnuită să aibă loc în zilele de 23 și 24 noiembrie 2011 la casa călugărilor carmelitani desculți de la Snagov.

Secretariatul CSMR


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat