Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Împlinirea a 30 de ani de la înființarea Institutului "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie"

13 mai 1981, ora 9, dimineața, papa Ioan Paul al II-lea semnează decretul prin care înființează Institutul "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie". Era un vis pe care îl avea încă de când era cardinal în Polonia.

În aceeași zi, după-amiază, în jurul orei 5, la aceeași oră la care se născuse, la aceeași oră la care fusese ales ca papă, este împușcat în Piața "Sfântului Petru" de către Ali Agca. Pierde astfel prima ocazie de a se întâlni cu cei 10 profesori pe care îi cheamă personal din Polonia pentru a pune bazele noului institut. După luni de spitalizare se va întâlni cu ei abia în luna august la Castel Gandolfo.

Cu acea ocazie, Ioan Paul al II-lea explică în câteva cuvinte rolul noului institut, iar câteva luni mai târziu, în fața profesorilor și a primilor studenți, spune: "Eu însumi am vrut acest institut, atribuindu-i o importanță particulară pentru toată Biserica, și anume, de a aprofunda în mod deosebit adevărul despre căsătorie și familie".

La 30 de ani de la înființare, fericitul Ioan Paul al II-lea este "fericit" să vadă de la "fereastra Tatălui" cum "visul" lui a devenit realitate. Afară de secțiunea centrală de la Roma, Institutul "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie" este prezent în diferite forme pe toate cele cinci continente.

13 mai 2011, același institut se află la ceas aniversar. Bucuria a început cu celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Petru", din Vatican, la altarul "Tronul Sfântului Petru", Liturghie prezidată de primul rector al institutului, actualul arhiepiscop de Bologna, cardinalul Carlo Caffara, alături de care au fost prezenți al doilea rector, actualul patriarh de Veneția, cardinalul Angelo Scola, actualul rector, Mons. Livio Melina, un număr mare de episcopi și preoți, corpul profesoral, studenții de astăzi ca și personalul auxiliar.

După sfânta Liturghie toți cei prezenți s-au oprit pentru un moment de rugăciune la mormântul fondatorului, fericitul Ioan Paul al II-lea.

La ora 12.00, în Sala Clementină, a avut loc audiența privată cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Cu această ocazie, rectorul, Mons Livio Melina, a prezentat papei o radiografie actuală a institutului, după care papa a ținut în fața celor prezenți o magistrală lecție despre "teologia corpului". "Corpul, spunea papa, ne ajută să-l descoperim pe Dumnezeu. Prin intermediul lui intrăm în relație cu semenii noștri. Un trup a luat și Isus din trupul Mariei și cu acest trup a pătimit, a murit și a înviat. Trupul nostru este sacru pentru că sacru este cel care l-a creat. A folosi trupul ca pe un instrument de plăcere înseamnă a-i denatura finalitatea. Trupul este cel care ne spune că depindem de cineva, de Dumnezeu..."

La sfârșit, papa a oferit binecuvântarea sa apostolică tuturor celor prezenți, invocând belșug de haruri cerești în favoarea acelora care susțin familia, o iubesc, o încurajează și o fac să se simtă la adevărata ei valoare.

Ce importanță are Institutul "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie" pentru România și pentru Dieceza de Iași?

În cadrul acestui institut, de-a lungul timpului, s-au format mai mulți preoți și laici din România. Printre profesorii Institutului se numără astăzi și Oana Goția, originară din Cluj, profesor de teologie morală, iar printre studenți pr. Francisc Ungureanu, din Arhidieceza de București, pr. Felician Tiba, din Dieceza de Iași, pr. Huba Tamaș, din Arhidieceza de Alba-Iulia, ca și diaconul Nicolae Zamfirache, originar din Pralea-Bacău, din Dieceza de Rieti-Italia.

Pentru Dieceza de Iași, care se află în Anul Familiei, urmează să fie propuse o serie de materiale elaborate de Institutul "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie".

Ce propune astăzi Institutul "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie"?

În primul rând își propune să iubească și să respecte familia. Apoi să aprofundeze cunoașterea adevărului asupra sacramentului Căsătoriei și al familiei, după dorința expresă a fondatorului, fericitul Ioan Paul al II-lea. În mod concret, căsătoria și familia este văzută din toate punctele de vedere: uman, spiritual, moral, teologic, biblic, liturgic, filozofic, antropologic, pastoral, psihologic, pedagogic, sociologic, al dreptului canonic etc.

Dincolo însă de toate acestea, căsătoria și familia este văzută ca fiind locul prin excelență în care se face prezentă iubirea lui Dumnezeu. În acest sens, profesorii și studenții acestui institut, care formează împreună o mare familie, își propun să răspândească această iubire, care ne-a precedat, ne însoțește și pe care avem datoria să o purtăm mai departe.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Vatican: Împlinirea a 30 de ani de la înființarea Institutului "Ioan Paul al II-lea - Studii pentru Căsătorie și Familie"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat