Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni și Luncani: Curs de formare și exerciții spirituale pentru surori

Surorile din cadrul Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au avut bucuria de a participa la zile de formare și exerciții spirituale, ce au avut loc la Luncani (31 martie - 8 aprilie 2011) și la Gioseni (1-9 mai 2011).

Gioseni: Itinerarul spiritual al celor 12 apostoli

"Itinerarul spiritual al celor 12 apostoli" a fost tema exercițiilor spirituale din perioada 1-6 mai 2011, la Gioseni, îndrumător fiind părintele Leon Budău, OFMCap.

Dumnezeu ne călăuzește pe căi misterioase și suntem chemați să-l urmăm așa cum o dorește el. Cel care pornește în urmarea lui Dumnezeu descoperă toate etapele; încercările, bucuriile, speranțele, dezamăgirile, în itinerarul celor 12 ucenici.

Isus a îndrăgit în fiecare dintre noi câte ceva, iar noi suntem chemați să descoperim acel ceva, să lucrăm cu harul său pentru a aduce rod în via sa. Suntem mereu pe drumul cunoașterii lui Isus ca și apostolii, iar Domnul este mereu cu noi pentru a ni se descoperi măreția sa, a ne călăuzi pe calea iubirii la Tatăl.

Putem să ne punem în pielea ucenicilor pentru a vedea asemănările pe care le găsim în urmarea lui Cristos. Dumnezeu vorbește fiecăruia în mod personal, se descoperă în feluri diferite și ne cheamă ca pe apostolii de pe malul lacului sau de pe munte, însă pentru același scop: de a-l cunoaște, a-l iubi, a-l urma, a-l accepta așa cum este și de a ne abandona în el pe drumul misterios pe care pornim. Încercările fac parte din viața omului ca și bucuriile. Este ușor să îl urmăm pe Isus când îl simțim aproape, dar să ne facem curaj să rămânem alături de el și în greutăți. Isus este mereu alături de noi chiar și atunci când în anumite încercări noi nu-l mai simțim aproape și nu reușim să-l înțelegem.

În zilele de formare, 6-9 mai, cu pr. Mihai-Eduard Coșa am văzut că fiecare criză este un moment de creștere personală și spirituală dacă reușim să dăm o finalitate pozitivă. Fără momentele de criză noi nu reușim să ne cunoaștem (să creștem), și să vedem ce e pozitiv și ce e negativ în noi. Trebuie să conștientizăm propria noastră identitate, propriile noastre valori și alegeri. Criza vocațională scoate mereu în evidență și pune în discuție finalitatea, motivațiile și soliditatea alegerilor noastre.

În general, omul se panichează de noutate și nu îi este ușor să se adapteze. La fel ca și ucenici întâlnim mereu noutăți în viața de credință, în urmarea lui Isus. Nu ne este mereu ușor să îl acceptăm așa cum este și ne întrebăm de ce ne cere un sacrificiu sau altul. Isus ne-a învățat simplitatea și umilința în încercare, abandonarea totală la voința lui Dumnezeu. Orice încercare ne dă motive să ne deschidem ochii și ne invită la o întâlnire cu noi înșine; e o chemare la o creștere umană și spirituală. Ne dă posibilitatea unei noi convertiri, la o realegere a lui Dumnezeu. Trebuie să învățăm să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu și să ne lăsăm conduși de el așa cum au făcut-o ucenicii, să ne străduim ca, la rândul nostru să dăruim iubire. Iubirea este gratuită, nu se primește și nici nu se dăruiește după merite. Nu este imposibil să trăim o cale evanghelică, o chemare specială alături de ucenici, dar trebuie să fim atenți să împlinim voința lui Dumnezeu și să fim plăcuți în fața lui. Sufletul omului este însetat de Dumnezeu. Să mergem împreună cu el în fiecare clipă pentru a duce la bun sfârșit ceea ce el a început în noi.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile speciale pe care ni le-a dăruit de a sta mai aproape de el, pentru a-l asculta, a-l înțelege și a-l urma. Mulțumim de asemenea și preoților care, cu multă răbdare și dăruire s-au străduit să ne facă mai atente la glasul lui Dumnezeu și să ne ajute să redescoperim chemarea lui Isus și valorile care au stat la baza temeliei în urmarea sa. La fel ca și apostolilor, Isus ne spune și astăzi: "Nu vă fie teamă"!

*

Luncani: Persoana consacrată în criză

"Persoana consacrată în criză" a fost tema primului curs de formare anuală, început joi, 31 martie, la Luncani, în cadrul Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", coordonat de pr. Mihai-Eduard Coșa, secretarul Conferinței Episcopilor din România.

Prin explicații și exemple, părintele ne-a prezentat mai întâi caracteristicile, manifestările, elementele, tipurile, derularea crizei și situațiile care provoacă criza vocațională, pentru ca apoi să descoperim și modul în care să facem față, să recunoaștem sau să trecem prin aceste momente de criză. S-a subliniat că pentru o persoană consacrată cel mai la îndemână instrument este viața de rugăciune ca de altfel și cunoașterea de sine, libertatea bine înțeleasă, experiența cu Dumnezeu, descoperirea sensului singurătății sau cunoașterea identității feminine

Părintele Jurek Brzóska, SJ, administratorul de la Manresa (Cluj), ne-a introdus în clima zilelor de reculegere cu invitația de a nu ne grăbi în momentele de meditație personală și de a asculta cu atenție cuvântul lui Dumnezeu. Tema principală a fost una biblică: Pătimirea lui Isus Cristos, iar îndemnul "să mergem la casa Domnului" (Ps 121), ne-a însoțit pe tot parcursul exercițiilor spirituale; doar în această casă a Domnului vom găsi pacea și bucuria, asemenea "Slujitorului Domnului" (Is 42, 1) ce le-a descoperit în prezența Domnului. "Iată picioarele noastre au ajuns la porțile tale, Ierusalime" (Ps 121).

Următorul popas l-am făcut împreună cu Isus meditând la intrarea sa triumfală în Ierusalim, la misiunea ucenicilor și la plânsul lui asupra cetății sfinte" (Lc 19). După aceste pasaje profunde, ne-am întors în Vechiul Testament la profetul Isaia care atenționează poporul ales cu privire la cuvântul lui Dumnezeu: "Ascultă Israele..." (Is 49, 1-6)

Între învățătura Noului și Vechiului Testament există continuitate și nu se poate pune la îndoială valabilitatea ei pentru zilele noastre: ieșirea poporului Israelit din robia Egiptului ne-a dus cu gândul la ieșirea noastră din păcat iar în exemplul lui Iuda am regăsit tragedia omului păcătos care se baricadează în sine. ("Oare despre mine vorbește?" )

În fiecare dintre noi trăiește un Iuda, dar și un Petru care se căiește, regăsindu-și sensul și bucuria vieții. Prin celebrarea misterului pascal (Mt 14), noi avem posibilitatea, ca apostolul Petru, să regăsim echilibrul vieții spirituale: în trupul și sângele lui Cristos avem viață iar puterea păcatului nu mai are nici o putere asupra noastră. Ca și profetul Isaia exclamăm: Doamne, Doamne! E exclamația omului care suferă mult dar care nu abandonează pentru că Domnul este cu el. Și când Dumnezeu este cu noi, răul nu poate învinge. În acest context, nu mai puțin important este ascultarea: ucenicul pentru a putea vorbi și a da mărturie trebuie mai întâi să memoreze efectiv cuvintele maestrului. "În fiecare dimineață el îmi deschide urechea ca să ascult ca un ucenic!" (Is 50, 4)

Drumeția noastră spirituală a continuat cu Noul Testament. Cina cea de Taină (In 13), momentul în care Cristos ne lasă euharistia și în care ne învață, dându-ne exemplu concret prin spălarea picioarelor ucenicilor, ceea ce înseamnă adevărata slujire. Isus se pune în slujba omului. El, creatorul meu, mântuitorul meu, vine să mă slujească. Domnul "spală" și modul nostru de a fi ca sa ne pună în slujba sa. Ne-am regăsit, la invitația părintelui, "locul în mijlocul acestor evenimente" sub privirea lui Isus de pe cruce, slujitorul suferind pentru noi (Is 53, 11) și având în urechi ultimele cuvinte ale lui Cristos.

Meditațiile au culminat cu Învierea lui Isus. Ne-am întrebat cu femeile sfinte: "Cine poate da la o parte piatra" de pe inima noastră? Răspunsul a fost "trimisul lui Dumnezeu", care ne îndeamnă: "Nu vă temeți; mergeți și spuneți fraților mei să meargă în Galileea: acolo mă vor vedea" (Mt 28, 10). Să avem curajul de a ne întoarce în "Galileea noastră" atunci când ne găsim în fața unui mormânt gol. Dumnezeu ne cunoaște, ne iubește, ne cheamă și ne trimite.

Exercițiile spirituale s-au încheiat cu îndemnul: "Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor" (Mt 28, 20)

Mulțumim lui Dumnezeu și preoților care ne-au fost ghid și sprijin în aceste zile de har.

Surorile Maria și Irina Patrașcu, SCMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie - 8 aprilie 2011 (Luncani) și 1-9 mai 2011 (Gioseni): Curs de formare și exerciții spirituale pentru surori din cadrul Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat