Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Snagov: "Rețelele de socializare - o provocare pentru Biserică" (II)

La Mănăstirea Carmeliților Desculți din Ciofliceni (Snagov), miercuri, 11 mai 2011, a continuat Întâlnirea Operatorilor Media Catolici din România, care și-a propus anul acesta ca temă: "Rețelele de socializare, o provocare pentru comunicarea Bisericii".

Este o temă cum nu se poate mai actuală, având în vedere amploarea pe care au luat-o rețelele de socializare în ultimii ani. Rețeaua media reprezintă terenul de acasă în care se mișcă cei mai mulți oameni astăzi, este terenul în care pot fi găsiți cel mai ușor oamenii, în special tinerii. A nu lua în seamă aceste mijloace pe care ni le oferă tehnica de astăzi poate reprezenta o fugă de responsabilitate, chiar o trădare a misiunii de evanghelizare, așa cum se exprima unul dintre invitați.

Ziua a doua a început cu prezentarea lui Leo Spadaro, consultant al Departamentului Informatic al Conferinței Episcopilor din Italia, pe care a intitulat-o: "Web 2.0: O oportunitate pentru comunitățile creștine". Practic, a fost vorba despre prezentarea sitului Conferinței Episcopilor din Italia: www.chiesacattolica.it, o adevărată mostră de profesionalism și un exemplu cât se poate de elocvent în ceea ce privește posibilitățile pe care ni le oferă internetul pentru a ne face cunoscuți și a veni în întâmpinarea oamenilor de astăzi la ei acasă. De asemenea, Leo Spadaro a prezentat și anumite propuneri, printre care structura unui sit diecezan, crearea unei platforme web etc.

A urmat o intervenție via skype a pr. Paolo Padrini. Părintele a vorbit, într-o primă fază, despre aplicația IBreviary, pe care a conceput-o dânsul și despre interesul pe care această aplicație îl are, mai ales în rândul preoților și al persoanelor consacrate. Totodată a făcut cunoscută și o altă inițiativă pe care a dus-o la îndeplinire prin crearea unei punți între papa și tineri; este vorba despre proiectul: www.pope2you.net.

După amiază, Christian Scholtes, consultant de business, a prezentat tema: "Ipostaze și apostaze în spațiul virtual". Pornind de la realitatea că majoritatea zdrobitoare a românilor sunt prezenți astăzi în spațiul virtual, a sugerat că este important ca Biserica Catolică să țină pasul. A rămas întrebarea Ce putem face?, la care participanții au fost lăsați să găsească răspunsuri.

Ultimele două intervenții au fost via skype: German Bustamante, care a vorbit despre importanța social media și despre cum se pot crea relații în social media, și Maria Garcia, care a subliniat că nu se pot ignora trendurile actuale, iar social media este parte din aceste trenduri.

În încheierea prezentărilor, directorul Centrului de Comunicații a Vaticanului, pr. Lucio Adrian Ruiz, a trimis un mesaj pentru participanții la întâlnire. Printre altele, a făcut o paralelă între misionarii care vestesc pentru prima oară evanghelia în unele ținuturi în care locuitorii nu știau nimic până atunci despre Cristos și provocările universului virtual de astăzi. Așa cum misionarii mai întâi studiază obiceiurile și geografia acelor ținuturi, la fel și Biserica astăzi trebuie să studieze acest teren virtual pentru ca apoi să înceapă evanghelizarea acestui câmp.

La ora 19.00 participanții s-au întâlnit în capelă pentru a celebra sfânta Liturghie în cadrul căreia i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru aceste zile și i-au cerut ajutorul pentru a reuși să pună în practică bogăția de informații pe care au primit-o.

Ziua s-a încheiat cu o întâlnire concluzivă la care fiecare participant a luat cuvântul și a împărtășit propriul punct de vedere cu privire la întâlnire și la ceea ce rămâne de făcut. În cursul dimineții de joi a fost redactat un raport care va fi încredințat episcopilor din cadrul Conferinței Episcopilor din România spre analiză.

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-12 mai: Snagov: Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat