Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Hramul sanctuarului "Fericitul Ieremia"

Într-o atmosferă de firească sărbătoare, cinstitorii fericitului Ieremia Valahul s-au adunat duminică, 8 mai 2011, la Onești, pentru a-și cinsti ocrotitorul ceresc.

Cu toate că starea vremii nu a fost chiar favorabilă (ziua a început cu rafale de ploaie și vânt), sărbătoarea a arătat din nou seninul și lumina din inimile credincioșilor participanți, iar la sfârșitul sfintei Liturghii solemne, pe timpul procesiunii cu moaștele și statuia fericitului nostru, a zâmbit și soarele, participând astfel și el la bucuria noastră.

La sfânta Liturghie a hramului, pe lângă frații capucini, au concelebrat și reprezentanți ai Fraților Minori Conventuali și o parte dintre păstorii sufletești ai comunităților catolice din împrejurimi, în frunte cu pr. pr. Toma Rediu, decan de Trotuș și paroh de Onești "Sfinții Apostoli Petru și Paul", și a fost înfrumusețată de minunatele cântări ale corului sanctuarului, dirijat de prof. Monica Grosu, cor care a "debutat public" pentru prima dată, la orgă fiind Ionuț Baciu, absolvent al Liceului din Onești patronat de Fericitul nostru și actual postulant în rândurile urmașilor fericitului Ieremia.

De menționat că pe teritoriul României cultul acestui "pribeag român" pe alte meleaguri a fost aprobat pentru prima dată în 1926 în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, de către episcopul Valeriu-Traian Frențiu, martir al prigoanei comuniste, mort la închisoarea din Sighet, alături de episcopul de Iași, dr. Anton Durcovici și de alți mărturisitori fideli ai credinței în Cristos cel înviat, după cum rezultă din facsimilul ce-l prezentăm cititorilor pentru prima dată.

Cuvintele de învățătură, atât din triduumul pregătitor, cât și la sfânta Liturghie a hramului, au fost împărtășite credincioșilor de către pr. Petru Vernică, paroh de Dărmănești, care i-a îndemnat pe credincioși să urmeze exemplul Sfintei Familii și al familiei pământești a fericitului Ieremia, pentru a trăi o autentică viață creștină.

Frații capucini țin să reamintească cinstitorilor acestui eminent fiu al neamului românesc că următoarea întâlnire la Onești este pe 31 mai 2011, când se împlinesc trei ani de la "reîntoarcerea acasă" a fericitului nostru, dată când în cripta sanctuarului, alături de moaștele fericitului Ieremia, va fi întronizată și statuia sfintei Fecioare, așa cum i-a apărut fericitului nostru atunci când i-a spus: "Coroana mea este Fiul meu!", statuie realizată prin străduința pr. Ubaldo Oliviero, rector al Sanctuarului, și prin măiestria sculptorilor de artă religioasă din Ortisei (Bolzano)-Italia, mulțumită ofertelor cinstitorilor fericitului Ieremia de pretutindeni..

Fie ca și pentru noi Cel Înviat să ne fie cunună și împlinire!

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Onești: Hramul sanctuarului "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat