Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Snagov: "Rețelele de socializare - o provocare pentru Biserică" (I)

Cristian Manafu, Antonio Spadaro, SJ, și Juan Narbona au făcut prezentări în prima zi a Întâlnirii Naționale a Operatorilor Media Catolici, organizată de Comisia Media a Conferinței Episcopilor Catolici din România, în perioada 9-12 mai 2011, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de lângă Snagov și tratează despre rețelele de socializare. Participă aproximativ 30 de reprezentanți media, dintre care trei din Dieceza de Iași.

În cadrul deosebit de frumos al mănăstirii de la Ciofliceni (Snagov), o adevărată oază de liniște, la câțiva kilometri de București, specialiști mass-media din diecezele și eparhiile catolice din țară și-au dat întâlnire la o nouă întâlnire anuală de formare, organizată în acest an de Centrul Media al Arhiepiscopiei de București, coordonat de pr. Francisc Doboș.

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, responsabil media în cadrul Conferinței Episcopilor din România, onorează cu prezența această întâlnire.

Celebrarea sfintei Liturghii în capela mănăstirii a fost primul moment al întâlnirii, luni, 9 mai, ora 19.00. În cadrul omiliei, ÎPS Ion Robu a amintit de vindecarea pascală ce vine prin trăirea în credință a sărbătorii Învierii. Seara, părintele Francisc Doboș, student la Facultatea "Santa Croce" din Roma, a prezentat o statistică despre pașii pe care i-a făcut internetul în România, țară ce se află astăzi pe locul patru în lume în ce privește viteza internetului. ÎPS Ioan Robu a subliniat în final că este necesar a face un efort mai mare în acest sector, că Biserica din România trebuie să fie mai prezentă în media.

Marți Cristian Manafu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România, a vorbit despre principalele rețele de socializare (Facebook, LinkedIn, Hi5, Neogen, Neon etc.), rețelele de microblogging (twitter, cirip.ro), despre cele de foto sharing și video sharing etc. Se constată în ultimii ani o creștere a prezenței românilor pe aceste rețele de socializare. Social media se remarcă prin rapiditatea cu care circulă informațiile și prin faptul că "nu doarme niciodată". O analiză swot a scos la suprafață punctele tari (costuri reduse, impact mare, facilitare a contactul direct, capacitate mare de influență etc.), dar și punctele slabe (nu poți ști totul, rezultatele nu pot fi măsurate, consumă mult timp, nevoia de constanță). Nu au lipsit din analiză nici oportunitățile (deschidere pe canale noi, adăugarea de noi parteneri etc.) și nici riscurile (un anonimat negativ, vulnerabilitatea organizației etc.). Sunt mai mulți pași ce se impun urmați: să vezi dacă destinatarii sunt în social media, stabilirea unor obiective clare, alegerea platformei etc. Întrebările care au urmat au demonstrat că există o dorință de cunoaștere și familiarizare cu aceste oportunități.

A doua prezentare a aparținut părintelui Antonio Spadaro SJ, redactor la revista Civiltà Cattolica: "Cum schimbă Internetul modul de a gândi și a trăi credința". Amintind că internetul este o revoluție, vorbitorul a ținut să amintească faptul că este un pas înainte, dar și unul înapoi, pentru că devine o împărtășire cu ceilalți, fiind o expresie a dorinței de cunoaștere și apropiere, o realitate providențială pentru a-i întâlni pe oameni. Deși sunt imagini care prezintă Biserica precum o rețea, Biserica are însă un fundament extern. Comunitatea Bisericii e un dar al Duhului. Biserica e o rețea, dar nu e Rețeaua. În rețea sunt posibile experiențele spirituale, dar nu și sacramentele. Scopul prezenței Bisericii în social media este acela de a da mărturie, nu de a face propagandă și de a câștiga popularitate. Logica prezenței Bisericii în rețea este de a fi acolo unde e omul, nu de a vinde un brand.

După-amiază, Juan Narbona, din Prelatura Opus Dei, a prezentat: "Social Media Strategy - o propunere pentru Biserică". Siturile sunt ca o vitrină și de aceea e necesar ca ele să provoace și să atragă. E nevoie de o strategie, de un obiectiv clar. Misiunea e aceea ca credința să dea un sens; e ca o comunicare a darurilor, care să aprindă o lumină. Noile social media sunt o oportunitate de a dialoga, mai ales cu tinerii, iar Biserica trebuie să folosească aceste oportunități. A fost subliniată apoi importanța credibilității și a faptului că mesajul creștin trebuie să trezească curiozitatea. Vorbitorul a amintit câțiva pași pentru o bună strategie, între care fixarea obiectivelor, personalul bine format, stabilirea canalelor, fixarea conținutului etc. Niciodată nu trebuie să lipsească evaluarea. Rețelele sunt ocazii pentru a multiplica relațiile reale.

Ziua s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București. La predica pe care a ținut-o, pr. Ieronim Iacob, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei, pornind de la lecturile biblice programate, a amintit importanța Duhului Sfânt în comunicare. El este cel care face comunicarea cu adevărat eficientă.

Întâlnirea va continua și miercuri când vor fi alte intervenții: Leo Spadaro (consultant al Comisiei Media pentru CEI), pr. Paolo Padrini (via Skype), Christian Scholtes, Maria Garci (via Skype) și German Bustamante (via Skype).

Pr. Petru Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-12 mai: Snagov: Întâlnirea Națională a Operatorilor Media Catolici


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat