Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Simpozionul național "Rolul Bisericii, Familiei și al Școlii în educația contemporană"

A doua ediție a Simpozionului Național organizat la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, s-a desfășurat în ziua de 7 mai 2011. Simpozionul a avut ca temă: "Rolul Bisericii, Familiei și al Școlii în educația contemporană" și a reunit studenți la specializarea teologie și cadre didactice (din care majoritatea, profesori de religie) din nouă județe ale țării, din trei dieceze catolice diferite, catolici și ortodocși deopotrivă.

În atmosfera de sărbătoare ce cuprindea fiecare colț al complexului religios al capucinilor din Onești, în ajunul hramului sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia", în cadrul Zilelor licelui, care îl are ca patron, studenți, profesori din învățământul de masă și profesori universitari de la Iași și Roman s-au reunit la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești pentru a vorbi despre rolul covârșitor pe care îl au Biserica, Școala și Familia în educația tinerilor și copiilor de astăzi.

Manifestarea, aflată la a doua ediție, este prilejuită de Anul Familiei (2010-2011) declarat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pentru Dieceza de Iași și s-a bucurat de coordonarea pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc - inspector școlar diecezan, pr. prof. univ. dr. Emil Dumea - Universitatea "A.I. Cuza" Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, pr. conf. univ. dr. Iosif Enășoae - Universitatea "A.I. Cuza" Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, prof. dr. pr. Benone Lucaci - Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" Iași și a prof. Irina Leonte - inspector de specialitate (Religie) din cadrul Inspectoratului Județean Bacău și prof. dr. Violeta Apostu, director al școlii organizatoare.

Au fost reprezentate școli primare, gimnaziale, colegii teoretice, tehnice și teologice, facultăți și institute de profil din județele: Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Satu Mare, Brașov, Ilfov și municipiul București: Universitatea "Al. I. Cuza" - Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iași, Universitatea București - Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială, Institutul Teologic Franciscan Roman, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, Bacău, Colegiul Național "Doamna Stanca", Satu Mare, Colegiul Economic "Ion Ghica", Bacău, Școala cu clasele I-VIII "George Enescu", Moinești, Bacău, Școala cu clasele I-VIII Tg. Trotuș, comuna Tg. Trotuș, Bacău, Școala cu clasele I-VIII "G. Călinescu" Onești, Bacău, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Onești, Bacău, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Onești, Bacău, Școala cu clasele I-VIII Oțeleni, Iași, Școala cu clasele I-VIII "Ion Strat", Geoseni, Bacău, Liceul Teoretic "M. Costin", Iași, Școala Generală Homorodu de Mijloc, Satu Mare, Școala Generală "Bălcescu-Petofi"Satu Mare, Școala Generală Odoreu, Satu Mare, Școala cu clasele I-VIII Răchiteni, Iași, Școala cu clasele I-VIII Horgești, Bacău, Școala cu clasele I-VIII Pralea, Comuna Căiuți, Bacău, Școala cu clasele I - VIII Nr. 2, Slănic Moldova, Bacău, Colegiul Pedagogic "Ștefan cel Mare" Bacău, Școala cu clasele I-VIII Satu Nou, comuna Pîrgărești, Bacău, Școala cu clasele I-VIII Nicorești, comuna Pîrgărești, Școala cu clasele I-VIII Pîrgărești, Bacău Bacău Școala cu clasele I-VIII Nr.1 Dărmănești, Bacău, Liceul "Bogdan Vodă" Hălăucești, Iași, Școala cu clasele I-VIII Cleja, Bacău, Școala cu clasele I-VIII Horlești, Iași, Școala cu clasele I-VIII, "Scarlat Longhin" Dofteana, Școala cu clasele I-VIII, Nr. 3, "Anastasie Panu" Husi,Vaslui Școala cu clasele I-VIII Nr. 1 Comănești, Bacău, Școala Gimnazială Poiana, Galați, Școala cu clasele I-VIII Tămășeni, Neamț, Liceul Tehnic "Miron Costin" Roman, Neamț, Școala cu clasele I-IV Popeni (structură la Școala cu clasele I-VIII Căiuți), com. Căiuți, Bacău, Parohia Todireni, Neamț, Școala Generală Nr. 8 Brașov.

În deschiderea lucrărilor simpozionului, pr. Leon Budău, custodele capucinilor din România, a avut un cuvânt de deschidere, urând un călduros bun venit invitaților, ca o gazdă bună și primitoare ce este pentru multele activități ce se desfășoară în cadrul Liceului teologic, găzduit la rându-i de Conventul "Fericitul Ieremia" din Onești.

Simpozionul a adunat laolaltă peste 40 de lucrări înscrise, pe cele două mari secțiuni:

Secțiunea I (destinată profesorilor de religie și studenților) - comunicări științifice și / sau metodice cu următoarele subsecțiuni:

  • I.1. Locul familiei în Sfânta Scriptură și Magisteriul Bisericii

    Coordonator: Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc

  • I.2. Drama familiei în societatea contemporană

    Coordonator: Pr. conf. dr. Iosif Enășoae

  • I.3. Colaborarea familiei cu școala în desăvârșirea personalității elevilor și educarea lor pentru societate

    Coordonator: Pr. prof. univ. dr. Emil Dumea

  • I.4. Familia, Școala, Biserica și activitățile extracurriculare și extrașcolare

    Coordonator: Pr. prof. dr. Benone Lucaci

    Secțiunea a II-a - creație (destinată profesorilor de religie):

  • Universul familiei (proză, poezie, dramaturgie)

    Coordonatori: prof. Olivia Găbureanu, prof. Monica Grosu

    Programul zilei a fost următorul:

    • 9.30-10.00 - Deschiderea lucrărilor simpozionului

    • 10.00-12.00 - Susținerea lucrărilor la Secțiunea I,

    • 12.00-13.00 - Sfânta Liturghie în cripta sanctuarului

    • 13.00-13.45 - Pauză

    • 13.45-16.30 - Susținerea lucrărilor la Secțiunea a II-a

    • 16.30-17.00 - Schimb de impresii.

    La final, cu toții (profesorii coordonatori și profesorii care au intervenit prin prezentările lor) au fost de acord asupra unui lucru foarte important: fără o colaborare strânsă și conștientă a celor trei factori implicați în educația contemporană: școala, Biserica dar, mai ales, familia creștină, atât de derutată de "crizele" economice și morale ale timpului nostru, tânăra generație, viitorii membrii ai Bisericii, statului și ai familiilor viitorului vor suferi enorm într-un sistem care dă semne că ar fi preocupat mai mult de non-valori, care nu mai vorbește de mult de identitatea creștină a familiei, care vede deja normală "căsătoria" homosexuală, ori nu mai vede omul ca persoană umană, ci ca "individ", "ins", "produs".

    Având în vedere că în următorii trei ani, familia va fi în centrul atenție în Dieceza de Iași și urmând îndemnul adresat de fericitul papa Ioan Paul al II-lea, "Familie, devino ceea ce ești!", s-au prefigurat deja teme ce vor fi abordate în viitorul simpozion național din anul 2012.

    (Au consemnat prof. dr. Violeta Apostu - Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești
    și prof. Cristian Scripcaru - Colegiul Tehnic "Petru Poni" - Onești,
    din partea echipei organizatoare
    )

    *

    Câteva impresii ale participanților:

    • "Ziua de 7 mai 2011 - o zi aparent obișnuită, dar în esență foarte importantă în creșterea mea spirituală și intelectuală. Tema simpozionului este inepuizabilă, ce cuprinde foarte multe aspecte, pe care le putem medita și aplica în propria familie. Lucrările prezentate astăzi au scos în evidență multe probleme întâlnite în familiile noastre, cu impact asupra relaționării între membrii familiei și asupra copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Această zi a fost pentru mine una rodnică, plină de meditație și aspecte aplicative pentru propria familie. Nu în ultimul rând, în minte mi-a rămas o întrebare: Ce-i lipsește familiei să fie familie? Sper ca în următoarea ediție a simpozionului național să aflu răspunsul!" (Prof. Ancuța Scheel - Moinești)

    • "Tematica abordată de simpozionul național, aflat la a doua ediție, aici la Liceul Teologic «Fericitul Ieremia» Onești, a reamintit de valoarea familiei - sanctuar al credinței, speranței și iubirii, unde se promovează valorile morale, estetice și religioase. Pentru mine și familia mea, ceea ce am auzit la acest simpozion va fi o sursă de energie, pentru a reînvia valoarea familiei, pornind de la ideea că omul este prețios prin ceea ce este și nu prin ceea ce are. Plec de aici cu următoarea convingere: Familia este cea mai necesară școală de omenie". (Prof. Oana-Ana Vizitiu - Dărmănești)

    • "A fost o experiență plăcută. Totul a fost bine organizat și bine gândit. Sper ca pe viitor să se mai poată organiza astfel de activități. Plec de aici îmbogățit sufletește și profesional. Aștept următoarea ediție. Felicitări!" (Prof. Cristian Scripcaru - Onești)

    • "Este pentru prima dată când am ascultat cu foarte multă atenție lucrările prezentate și am ajuns la concluzia că la teorie stăm foarte bine, că lucrările au surprins aspecte sensibile și importante ce vizează problematica familiei, aflată azi în criză. Trebuie însă să identificăm cauzele, deoarece efectele le vedem, iar cel mai important este acum să găsim soluții. Mulțumesc din inimă organizatorilor și sper ca în anul 2012 să ne reîntâlnim, la o nouă ediție, cu lucrări la fel de valoroase". (Prof. Ana Tudor - Pîrgărești)

    • "Vă mulțumesc pentru faptul că ne-ați oferit posibilitatea să participăm la acest simpozion. Cu adevărat, simpozionul a fost o provocare pentru timpurile noastre și va rămâne și în continuare. Cu siguranță, toți ne vom întoarce mai bogați profesional, dar în mod deosebit spiritual". (Sr. prof. Cecilia Bereșoaei)


     

    lecturi: 21.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat