Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Românii au "refăcut" Viena

Pornind de la ideea unui articol care s-a publicat în urmă cu câteva zile pe acest sit (Românii au "incendiat" Roma), doresc ca în câteva cuvinte să prezint cum am redescoperit valoarea istorică a unei biserici deosebite, ocazie cu care am comemorat 155 de ani de la terminarea construcției edificiului cu hramul "Sfânta Maria a Biruinței" a Parohiei Arsenal, din sectorul 3 al Vienei, capitala Austriei. Pentru a marca cum se cuvine acest aniversar, susținut de mulți binefăcători, am renovat cripta bisericii și i-am redat frumusețea care i-a fost menită încă de la proiectare.

Cartierul Arsenal din Viena este un complex cu 72 de clădiri mari, care au fost construite în secolul al XIX-lea, după anul 1848. Este de remarcat că, după atâția ani, complexul este păstrat în forma sa originală, mai puțin clădirea fostului atelier unde se produceau tunuri, care a fost demolată după bombardamentele din anul 1944. La mijlocul secolului al XIX-lea, capitala Imperiului Austro-Ungar avea nevoie de un depozit mare de armament, de ateliere producerii acestuia, dar și de un bastion împotriva insurgenților din Viena. Lângă acestea au fost clădite și unele edificii destinate a fi birouri pentru Ministerul de Război, precum și alte obiective strategice. Printre aceste clădiri se numără și biserica "Sfânta Maria a Biruinței", proiectată de arhitectul Karl Roesner. La 4 metri sub această biserică a fost lăsată o criptă cu scopul de a fi locul de înmormântare a ofițerilor, dar asta nu s-a întâmplat. Făcând parte din acest bastion militar, biserica a fost sfințită în ziua de 8 mai 1856, în prezența împăratului Franz Josef I și a împărătesei Elisabeta. A fost pregătită atunci o tribună cu 4.000 de locuri pentru oaspeți: magistrați, nobili, ofițeri, militari etc. Cu acea ocazie, împăratul Franz Josef a donat bisericii o statuie din Evul Mediu, de 150 kilograme, care o înfățișează pe Maica Domnului, cadou ce a rămas intact în urma bombardamentelor și incendiilor din secolul trecut și se păstrează acum în altarul lăcașului de cult.

În anii 2010 și 2011, comunitatea parohială din Arsenal a renovat cripta bisericii, dorind ca aceasta să fie un loc de întâlnire, plin de viață, pentru toți parohienii. Printre susținătorii proiectului s-au numărat: Oficiul pentru Construcții din cadrul Arhidiecezei de Viena, Oficiul Federal al Patrimoniului din capitala Austriei, companiile "Toyota" și "XXL Lutz" etc. După aceste luni de proiectare și muncă, cripta bisericii a devenit acum un loc de întâlnire, modern și istoric, alături de alte obiective din zonă: Atelierele de Teatru, Muzeul de Istorie Militară etc.

Celebrarea jubileului de 155 de ani și sfințirea criptei au avut loc în seara zilei de sâmbătă, 30 aprilie 2011 și au fost condusă de vicarul episcopal Karl Rühringer. La ora 18.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, după care a fost binecuvântată cripta renovată de la subsolul bisericii. A urmat o agapă frățească, ocazie cu care cei prezenți au putut admira frumusețea acestui loc care de la un "loc al morților" a devenit un spațiu pentru diferite întruniri. La celebrare au participați așa de mulți credincioși, încât nu mai era loc în biserică, mulți rămânând afară. Unii spuneau că așa ceva nu au mai văzut de foarte mulți ani. Atmosfera de sărbătoare a fost menținută și de o fanfară militară.

Pr. Iosif Antoci


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat