Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Bucură-te, Maică Biserică!

În ziua de 2 aprilie 2005, la ora 21.37, după o lungă suferință, papa Ioan Paul al II-lea a plecat la casa Tatălui. Mulțimea de pelerini adunați în Piața "Sfântul Petru" din Roma, la auzul veștii, a scandat minute în șir, într-un singur glas: Santo subito! Și iată că dorința sutelor de milioane de catolici s-a împlinit, iar Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile. La șase ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, în ziua de 1 mai 2011, urmașul și colaboratorul lui apropiat, papa Benedict al XVI-lea, l-a ridicat la cinstea altarelor.

Catolicii din Bucovina au venit într-un număr impresionant la sanctuarul marian de la Cacica, în ziua de 7 mai 2011, pentru a participa la sfânta Liturghie solemnă de mulțumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia a început la orele 11.00, la statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, cel care a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de Bazilică Minor, în anul jubiliar 2000. Preotul paroh Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a urat bun venit Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, consulului Republicii Polonia la București, președintelui Uniunii Polonezilor din România, autorităților locale și sutelor de pelerini veniți din toate colțurile Bucovinei. Apoi a făcut o scurtă prezentare a biografiei și pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Excelența sa Petru Gherghel a rostit o rugăciune de mulțumire pentru darul beatificării.

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de Preasfințitul Petru Gherghel asistat de 20 de preoți din Decanatul de Bucovina cu preotul decan Iosif Păuleț. Excelența Sa Petru Gherghel a început predica cu cuvintele "Am venit pe drumul iubirii...", căci iubirea a fost cea care a caracterizat cei 27 de ani de pontificat al Fericitului Ioan Paul al II-lea. Ca un laitmotiv, în predică a revenit întrebarea: De ce e mare papa? Este mare prin credință, rugăciune, prin comuniunea cu Isus și Dumnezeu, prin încredințarea totală Maicii Domnului, prin crucea pe care a purtat-o în bucurie și suferință. Preasfințitul și-a încheiat predica cu ruga adresată fericitului Ioan Paul al II-lea de a străjui sanctuarul de la Cacica și pe credincioșii care vin aici.

Atmosfera solemnă și înălțătoare a fost potențată de cântările din timpul Liturghiei și de concertul de muzică sacră în interpretarea Corului de Cameră "Vox Artis" din Iași.

Credincioșii prezenți la Cacica au trăit momente de intensă bucurie, bucurie a întregii Biserici Universale și au plecat la casele lor mai bogați sufletește și convinși că au în cer un mijlocitor în persoana fericitului Ioan Paul al II-lea.

Stanislava Iachimovschi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Cacica: Liturghie de mulțumire pentru beatificarea Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, la sanctuarul marian - Bazilica Minor


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat