Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare de condoleanțe către Eparhia de Cluj-Gherla

Iași, 10 mai 2011
Prot. Nr. 796

Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu,
episcop eparhial de Cluj-Gherla

Preasfinția Voastră,

Vestea încetării din viață a scumpului și admirabilului Părinte și Episcop George Guțiu, cunoscut nouă încă din anii grei ai dictaturii, ne-a îndurerat profund și trăim împreună cu toți frații din Eparhia de Cluj-Gherla această încercare, cu mare încredere în mila și iubirea lui Dumnezeu, căci, încheindu-și călătoria pe acest pământ, s-a întors la casa Tatălui, pentru a ocupa locul pregătit de însuși Isus, Marele preot, în împărăția sa veșnică.

Este știut că pe umerii lui a apăsat greu crucea celor 14 ani de detenție, la care s-a adăugat și grija continuă de a transmite confraților și fraților săi, tot în timpuri grele, curajul de a-l vesti pe Cristos și evanghelia sa. Acesta i-a fost crezul și datoria de mare preot de a lucra, cu timp și fără timp, la îngrijirea sufletelor încredințate, lucru pe care l-a împlinit cu mare seninătate și tărie sufletească.

Pentru noi, cei de peste Carpați, din ținutul plaiurilor moldovene și bucovinene, a fost ca un părinte și prieten, mereu zâmbitor și senin, transmițându-ne un spirit de detașare de cele lumești, ca nimeni altul. Îl vedeam mereu alături de marele ierarh și profet al curajului, veneratul păstor și cardinal Alexandru Todea, cu care făcea un duet admirabil. Amintirile și imaginile ce ne-au rămas dau mărturie despre sufletul său mare și despre bucuria de a-i fi slujit pe toți cu toată bucuria preoțească.

Îi suntem recunoscători pentru exemplul său, pentru seninătatea sa cuceritoare, pentru curajul și sfatul său și, mai ales, pentru credința și fidelitatea sa față de Biserică, față de Sfântul Părinte Papa, Păstorul Suprem, și față de tot poporul încredințat spre păstorire.

Îi mulțumim că ne-a fost părinte, frate și prieten.

Împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel, cu toți confrații preoți, cu părintele Ioan Gabor, care nu-l poate uita din timpul vizitelor prin Moldova, cu întregul cler, cu seminariștii noștri, cu frații călugări și cuvioasele surori, dar și cu credincioșii noștri, recunoscători pentru viața și exemplul său, ne unim într-o rugăciune comună ca să fie învrednicit de răsplata și de bucuria veșnică a cerului, împreună cu Măicuța Sfântă, cu sfinții și îngerii cerului și cu toți cei care au mărturisit cu curaj credința și iubirea creștină.

În veci pomenirea lui!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

Aurel Percă,
episcop auxiliar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat