Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Românii au "incendiat" Roma

Duminică, 8 mai 2011, s-a desfășurat la Roma cea de-a XX-a ediție a "Sărbătorii popoarelor" - "Festa dei popoli", organizată de către Conferința Episcopală Italiană, Oficiul pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma, Congregația Părinților Scalabrinieni și capelaniile străine din Roma. Din partea comunității române au fost prezenți parohul acesteia, pr. Isidor Iacovici, preoții Daniel Iacobuț și Damian Anton, OFMConv, aflați la studii la Roma, precum și un mare număr de credincioși.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către secretarul general al Conferinței Episcopale Italiene, Excelența Sa Mons. Mariano Crociata, episcop emerit de Noto.

Evenimentul în sine a cuprins două părți; pe de o parte a fost sfânta Liturghie, celebrată în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", iar pe de alta a fost momentul de sărbătoare de după sfânta Liturghie.

În carul sfintei Liturghii, celebrantul principal a subliniat importanța evenimentului ca atare, rolul comuniunii care trebuie să fie între creștinii de pretutindeni prezenți la Roma, între ei și între ei și Cristos, ca și aportul pe care fiecare comunitate în parte îl poate aduce la îmbogățirea patrimoniului cultural-religios al Bisericii Romei.

Partea a doua, desfășurată pe esplanada bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran", a avut ca protagoniști artiști din circa 25 de țări. Dintre aceștia, cei mai așteptați, au fost, bineînțeles, românii; cu dansurile și cu sarmalele lor. Anul acesta au fost prezente două grupuri de dansatori români: "Plai mioritic" și "Dor călător".

An de an, grupul de dansatori români, cu repertoriul specific zonelor Moldovei, este așteptat cu nerăbdare nu doar de românii prezenți, ci și de iubitorii de folclor din lumea întreagă.

E puțin spus că muzica populară românească reușește să miște și cele mai comode persoane. La Roma, la "Sărbătoarea popoarelor", cele două grupuri românești au reușit să "incendieze" pur și simplu piața. Românii prezenți în piață, în proporție de 60-70 %, dar și o mare mulțime de "amatori" s-au prin în horă, iar bătutele moldovenești au ridicat la propriu mulțimea în picioare.

Între noi fie spus: "În fiecare an, după prestația românilor, piața se golește!" Faptul că "a fost frumos" este un sentiment pe care îl poți experimenta doar când ești departe de casă, departe de cei dragi, de tradiții, de obiceiuri, de bătutele și horele noastre țărănești. La Roma, toate acestea s-au simțit altfel! Aceasta și datorită unui grup de oameni inimoși, care doresc, dincolo de sacrificiile pe care le fac, să poarte aceste tradiții și obiceiuri mai departe. Ba, mai mult, să le împartă cu toată lumea, aceasta dincolo de orice prejudecăți, de etnie, religie, țară sau continent.

La Roma, românii au dovedit și anul acesta că mult mai multe sunt aspectele pentru care trebuie să fim apreciați, decât cele pentru care să fim arătați cu degetul.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Roma: Românii au "incendiat" Roma


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat