Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Botezuri și căsătorii în Parohia Djebonoua

Creștinii din Parohia Djebonoua (Coasta de Fildeș) au participat, duminică, 1 mai 2011, la administrarea sacramentelor Botezului și Căsătoriei în biserica proprie. Parohia Djebonoua aparține de Arhiepiscopia de Bouake.

Cu toate că duminica a doua din timpul pascal este numită Domenica in albis, pentru comunitatea catolică din Djebonoua această duminică a fost verde pentru că pânza națională pentru anul 2011 are aceasta culoare.

În această a doua duminică parohia noastră a trăit un mare moment de sărbătoare, sărbătoare în cinstea noilor botezați și a primilor căsătoriți. Au fost botezate 28 de persoane: un bebeluș, 10 copii și 17 tineri și adulți. În același timp, am sărbătorit și primele 2 căsătorii oficiale făcute la biserică. A fost pentru prima oară, de la înființarea parohiei din Djebonoua, când un cuplu și-a spus DA-ul său în fața lui Dumnezeu și a preotului care a asistat la căsătorie.

Sentimentele au fost noi chiar și pentru credincioșii parohiei noastre, fără ca să mai vorbim de sentimentele pe care această celebrare le-a avut asupra noastră, a seminariștilor care ne desfășurăm aici activitatea pastorală. Dar pentru credincioși noutatea a constat în participarea pentru prima oară la o căsătorie. La Liturghie credincioșii au participat activ și într-un număr foarte mare, iar corul ne-a însoțit cu cântecele sale pe durata întregii celebrări.

Pentru noi a fost pentru prima oară când am participat la un botez al adulților, fapt pentru care și sentimentele au fost foarte puternice. Bineînțeles că și căsătoria a fost ceva deosebit pentru că după rostirea cuvintelor prin care cei doi se angajau la respect și la iubirea reciprocă, întreaga biserică a fost cuprinsă de sunetul aplauzelor și de strigătele de bucurie, la care cei proaspăt căsătoriți au răspuns pe măsură executând un dans ritual. Vreau să precizez că botezurile și cele două cununii sunt doar pentru comunitatea din Djebonoua, însă pe durata lunilor mai și iunie vor mai avea loc, pe rând, botezuri în celelalte filiale pe care parohia noastră le are. În același timp, tot în cadrul sfintei Liturghii, au avut loc și două binecuvântări matrimoniale (o parte era catolică și voia căsătoria, dar cealaltă parte era animistă și nu voia căsătoria).

Revenind la botez, cei care urmau să fie botezați erau acoperiți cu un fel de țesătură tradițională, iar dedesubt aveau costumația oficială pentru acest an stabilită de conferința episcopală. După primirea botezului toți noii botezați au înlăturat acea țesătură tradițională, rămânând cu costumația oficială, iar biserica s-a umplut de culoarea verde a vieții, culoare ce predomină pe pânza adoptată pentru acest an în toată Costa de Fildeș pentru întreaga Biserică Catolică. Odată încheiat acest ritual, noii botezați și-au exprimat și ei bucuria printr-un dans.

Având în vedere că cel mai mic dintre noii botezați, exceptând bebelușul, are vârsta de 12 ani și, de asemenea, ținând cont că pentru primirea botezului au făcut 3 ani de cateheză, ei au primit pentru prima oară și sfânta Împărtășanie.

După încheierea sfintei Liturghii fiecare ne-am întors la casele noastre plini de bucurie, bucurie produsă de Cristos cel Înviat, de noii botezați, de noii căsătoriți, dar, de asemenea, pentru mulți dintre ei, bucurie produsă de stabilizarea situației politice și de posibilitatea de a primi salariile care au fost blocate ca urmare a crizei post-electorale din 28 noiembrie anul trecut. Pentru noi bucuria a fost și mai intensă pentru că, încă de când am ajuns aici în misiune, părintele paroh ne-a încredințat fiecărui seminarist câte un an pentru a face cateheza în vederea botezului. Spre bucuria noastră anul cu care am făcut cateheza a fost anul al III-lea, anul terminal, an care a primit duminică botezul. Bucuria a fost una extraordinară mai ales că cei botezați s-au angajat să participe activ la viața parohiei, fiecare cu carisma și cu darul propriu.

Ne-am rugat și îl rugam în continuare pe Dumnezeu să-i binecuvânteze cu harurile sale pe cei care au fost botezați și pe cei care s-au căsătorit, dar ne rugăm în continuare ca El să facă rodnică activitatea tuturor preoților care lucrează mereu la răspândirea Evangheliei până la marginile lumii. Fie ca Cristos cel Înviat să ne întărească pe noi toți cei botezați, ca și noi să-l vestim fiecare în modul său și în locul unde lucrăm sau ne aflăm.

Seminariștii Laurențiu Luca și Aurelian Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Coasta de Fildeș: Botezuri și căsătorii în Parohia Djebonoua


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat