Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fecioara Maria și Conciliul al II-lea din Vatican

Interviu luat secretarului de la Academia Pontificală Mariană Internațională
de Antonio Gaspari

Sâmbătă 4 iunie 2011, Academia Pontificală Mariană Internațională organizează un seminar de studiu pentru a pregăti al 23-lea Congres Mariologic Marian Internațional cu tema "Mariologia pornind de la Conciliul al II-lea din Vatican. Receptare, bilanț și perspective". Scopul seminarului este acela de a întocmi o schiță de program al Congresului Mariologic Internațional care se va desfășura în anul 2012. Luând în considerarea marele interes pentru evenimentele care se referă la Fecioara Maria printre credincioșii creștini și nu numai, agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Stefano Cecchin O.F.M., secretar al Academiei Pontificale Mariane Internaționale.

- Cine era Maria și care este rolul ei în istoria mântuirii conform religiei creștine?

Pr. Cecchin: Maria era mama lui Isus. Acum, prin dorința explicită a lui Cristos de pe cruce, este mama celui care și-a conformat viața lui Cristos: este mama adevăraților discipoli ai lui Isus. Rolul fundamental al Fecioarei în istoria mântuirii este acela că a permis cu "da"-ul ei ca să se realizeze întruparea prin intermediul căreia noi am fost mântuiți. Grație ei, Fiul lui Dumnezeu a devenit fratele nostru!

- Deși fiind de natură umană, creștinii o situează pe Maria într-o dimensiune care merge dincolo de sfințenie. Fecioara este invocată ca fiind cea mai influentă în mijlocirile față de Domnul. Pentru ce?

Pr. Cecchin: Sfințenia este legată de apropierea de Dumnezeu. Cine mai mult decât Maria a fost aproape de Dumnezeu? Ea l-a ținut în sânul ei timp de nouă luni pe Cel care trăia în sânul Tatălui (cf. In 1,18)! Sau cum spun Părinții Bisericii: "Ea a conținut în sine pe Cel pe care nici măcar cerurile nu-l pot conține". Pentru acest motiv, sfințenia Mariei a fost receptată ca fiind cea mai mare, pentru că este cea mai aproape de Dumnezeu, dar și cea mai intimă, pentru că "trupul lui Cristos este trupul Mariei" (sfântul Augustin). Isus și Maria s-au bucurat de o profundă intimitate care i-a unit nu numai în trup ci și în sentimente, în credință, în viață și în moarte. Acum ea este ridicată în glorie cu Fiul și este alături de el. Așadar, cine, mai mult decât Maria, poate să prezinte necesitățile noastre lui Isus? Iubirea pe care o avem față de Mama lui Isus revarsă în noi încredere că ea nu poate să nu asculte rugăciunile noastră și că stând lângă Isus cu siguranță va fi ascultată de el. Să ne amintim de poetul care spune: Femeie, ești atât de mare și ai o așa valoare, încât cel care vrea har și la tine nu aleargă, dorul lui vrea să zboare fără aripi (Paradisul 33).

- Maria este femeie și este foarte frumoasă. În ce mod poate să fie un exemplu de virtute pentru timpurile noastre? Multe femei afirmă că o văd pe Maria prea mare și prea îndepărtată de realitatea pământească. Dumneavoastră ce credeți?

Pr. Cecchin: Devoțiunea din trecut a îmbrăcat-o pe Fecioară cu mantii foarte prețioase, cu coroane regești, etc., uitând încet-încet omenitatea ei. Cotitura antropologică a Conciliului al II-lea din Vatican a făcut să se redescopere "femeia din Nazaret" în omenitatea ei deplină. În ea găsim, alături de Isus, o femeie realizată pe deplin, dar numai după ce a primit voința lui Dumnezeu care se revela în ea în drumul ei constant de credință care o revelează ca adevărată ucenică a lui Cristos. În Maria găsim toate expresiile omenității care primește un fiu care o încarcă de responsabilitate, pe care îl crește, pe care îl educă, etc. și, rămânând văduvă, îl vede plecând de acasă, iubit dar și neînțeles, până la cruce. Ce este mai teribil pentru o mamă dacă nu să vadă un fiu nevinovat care moare? Redescoperirea omenității Mariei, a misiunii ei de educatoare a omului Isus (cu toate relevanțele sale psihologice etc.), ne face să ne încredem în ea nu numai ca o prietenă care înțelege situația noastră umană, ci și ca un model care ne arată că este posibil să trăim evanghelia în plinătate.

- Sunt nenumărate fenomenele de devoțiune față de sfânta Fecioară Maria. Milioane de persoane se roagă în fiecare zi. Ce credeți despre fenomene ca acela care se întâmplă la Medjugorjie?

Pr. Cecchin: Orice dar care vine de la Dumnezeu este har. Însă el nu poate să fie un adaos la darul revelației care este deja conținut în Sfânta Scriptură și este corect interpretat de Biserică. Personal, eu îl găsesc pe Dumnezeu, pe Maria și pe sfinți în liturgia Bisericii, pe care mulți ar trebui s-o redescopere ca loc obișnuit în care Dumnezeu se manifestă! Apoi, și eu iubesc sanctuarele, locurile de pelerinaj la care este bine de mers din când în când pentru a revigora spiritul.

- Academia voastră pregătește al 23-lea Congres Mariologic Internațional despre mariologie pornind de la Conciliul al II-lea din Vatican. Ne puteți ilustra conținuturile și finalitățile?

Pr. Cecchin: La 4 iunie 2011 va fi un seminar la Universitatea Pontificală Antonianum (via Merulana 124, Roma) ca pregătire pentru acest eveniment, numit și "Conciliul cel care promovează mariologia". La fiecare patru ani, diferiți mariologi din lume se adună la acest Congres pentru a pune împreună rezultatele cercetărilor lor despre Fecioara Maria. În acest seminar vom încerca să abordăm tema și modul în care vrem să o tratăm pentru a schița care pot să fie domeniile de cercetare pentru viitorul mariologiei.

(După Zenit, 31 mai 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat