Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Campus de formare ACA

În frumoasa lună mai, luna slăvirii Sfintei Fecioare Maria și lună a harurilor, în zilele de 27-29 mai 2011, s-a desfășurat, la mănăstirea carmelitană din Luncani-Bacău, campusul de formare pentru membrii sectorului adulți din AC Iași. Tema campusului a fost: "Familia creștină într-o lume în continuă schimbare".

Au participat 43 de persoane care au fost îndrumate, coordonate și asistate pe întregul parcurs de progres spiritual, de către asistentul spiritual al sectorului pr. Iosif Dămătăr, de pr. Cornel Cadar, pr. Robert Canceal și pr. Augustin Pascaru. A fost prezentă și Adriana Ianuș, președinta AC Iași.

În grupuri de discuție, ateliere de lucru, s-a dezbătut tematica propusă și s-au aprofundat teme privind:
- comunicarea dintre soți (rugăciunea in familie);
- comunicarea dintre părinți și copii;
- comportamentul familiei în cadrul societății;
- păcatele ce umbresc fericirea familiilor și modul de combatere a acestor păcate.

Rugăciunile făcute cu credință, în liniște și cu inima curată, pe parcursul întregii zile; laudele, recitarea rozariului, vesperele, rugăciunea de seară, participarea zilnică la sfânta Liturghie, adorația, ne-au strâns pe toți în fața tabernacolului, unde Isus ne așteaptă pentru a-l adora, a-l vizita și a ne asculta cererile făcute pentru noi, familiile noastre, pentru biserică și lume.

Calea luminii, rugăciunea făcută noaptea, pe o vreme foarte frumoasă, cu lumânări aprinse, în curtea mănăstirii, într-un cadru natural deosebit, când aroma teiului înflorit amestecat cu parfumul răspândit de soc și salcâm ne învăluia, au fost momente în care ne-am simțit mai aproape de Dumnezeu, departe de grijile și problemele cotidiene.

Am învățat, împreună cu pr. Cornel Cadar, modul de a citi scriptura, am învățat citirea dumnezeiască urmărind cei cinci pași obligatorii: lectura, meditația, rugăciunea, contemplația și acțiunea.

Cu o undă de regret în suflet, pentru că cele trei zile au trecut prea repede, dar întăriți in credință, am plecat spre casă hotărâți să ducem în parohiile și familiile noastre, roadele spirituale primite, propunându-ne să ne rugăm mai mult, să fim mai buni și cu suflet curat, să iubim mai mult.

Viorica Spătaru

* * *

Pentru momentele de formare din acest campus al Acțiunii Catolice - Adulți, s-a muncit cu toată dăruirea, pentru ca fiecare participant, să se atașeze de idealul familiei în desăvârșirea-i dorită de Dumnezeu și de sfânta Biserică, pentru întreg poporul creștin.

Meditațiile, atelierele de lucru, rozariul sfintei familii, adorația euharistică, sfânta Liturghie, precum și calea luminii, lectio divina... ne-au conștientizat cât de importantă este prietenia și iubirea creștină în familiile unde ne-am născut, am crescut și... la rândul nostru, formăm pe mai departe, poporul lui Dumnezeu, prin noile vlăstare ce au nevoie de aceeași afecțiune și grija de a cunoaște și pune în practică, valorile credinței și ale moralei creștine.

Dar, mai presus de toate !...ale iubirii și sincerității față de Dumnezeu și aproapele nostru.

Posibilitatea de a dialoga, a ne exprima opiniile, a ne ruga și de a avea putere de discernământ coerent și obiectiv... pentru o atât de complicată și valoroasă tematică " Familia creștină într-o lume în continuă schimbare "... ne-a dat curajul de a fi, pe mai departe, responsabili pentru propria noastră viață, cât și pentru acea a prietenilor noștri ce înfruntă cu mult curaj și perseverență, spinii vitregi ai unui mileniu într-o continuă schimbare.

Cu mulțumiri tuturor,

Cristina Koch Zmeu, Piatra Neamț

* * *

Campusul Diecezan al adulților din Acțiunea Catolică desfășurat la Mânăstirea Carmelitană din Luncani, a fost o bună ocazie de a reflecta și medita, multiplele aspecte ale " Familiei creștine într-o lume în continuă schimbare ".

La aceasta ne-a ajutat și pr. spiritual Iosif Dămătăr, ce ne-a prezentat prin cuvinte și imagini ale celor 10 porunci pentru părinți - ...Rolul familiei și relațiilor dintre părinți și copii în această epocă digitală - schimbătoare cu viteză maximă viața în care trăim... precum și pr. Augustin Pascaru, disponibil, cu multă răbdare, în a asculta și ierta păcatele tuturor prin sfânta Spovadă, asemenea lui Isus Cristos, când asculta și încuraja pe toți cei încercați și descurajați.

Din toate momentele acestui campus, în care au fost îmbinate, utilul cu plăcutul (rugăciunea în diferitele moduri, precum și repausul în dimensiunea minimă continuării dezbaterilor) am reușit să ne încărcăm sufletele cu o bogată hrană spirituală, ce ne va ajuta, pe mai departe, de a fi buni creștini în marea familie universală.

Cu mulțumiri tuturor celor ce au făcut posibil acest campus de formare...

Monica Erdeș, Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-29 mai: Luncani: Campus de formare ACA


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat