Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Administrarea Mirului în comunitatea românilor

Șaptezeci de copii ai familiilor romano-catolice române din Roma și din împrejurimi au primit sacramentul Mirului din mâna PS Aurel Percă, duminică, 29 mai 2011.

Evenimentul a avut două etape; mai întâi s-a celebrat sfânta Liturghie în comunitatea din Grotte Celoni, apoi la comunitatea din San Vitale.

Printre concelebranți s-au numărat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și decan pentru Italia-sud, Mons. Anton Lucaci, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican, pr. Mihai Roca, responsabil cu pastorația românilor din Dieceza de Palestrina, ca și preoții prezenți la studii la Roma.

Pentru a simți și a trăi la propriu marele eveniment al coborârii Duhului Sfânt, cu cele șapte daruri, candidații pentru sacramentul mirului au fost însoțiți în drumul lor formativ, pe lângă "ochiul atent" al părintelui paroh, Isidor Iacovici, care a și garantat pregătirea lor și de sr. Alina Ignat, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", de sr. Marie-Terese, din Congregația "Surorile Franciscane" din Caranșebeș, care i-au pregătit pe copiii din comunitatea "San Vitale", de sr. Maria-Ingrid Arbonos, din Congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei" și de cateheta Adriana Solomon, care i-au pregătit pe copiii din comunitatea Grotte Celoni.

Celor 58 de copii și tineri de copii din Roma li s-au alăturat, la celebrarea din Grotte Celoni, spre a le fi conferit sacramentul Mirului, și 12 copii din comunitățile Diecezei de Palestrina.

La predică PS Aurel a vorbit copiilor, părinților, nașilor, dar și celorlalți creștini prezenți despre importanța sacramentului Mirului pentru cei botezați, despre harurile pe care le presupune acest sacrament, ca și despre misiunea pe care o au creștinii o dată cu primirea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt.

Din culisele pregătirii acestor copii, a reieșit "setea" lor după cunoașterea tezaurului credinței, dar și dorința de a fi motivați mai mult spre a întâmpina mai ușor dificultățile noi pe care le înfruntă o persoană în zilele noastre.

"Trebuie să fiți asemenea soldaților, spunea Preasfințitul Percă. A primi sacramentul Mirului presupune asumarea Botezului, confirmarea lui. Cel care a primit Mirul trebuie să fie gata oricând ca, asemenea apostolilor, să dea cont despre credința lui".

Faptul că și de data aceasta părinții au parcurs alături de copii, chiar și 200 km pentru a primi sacramentul Mirului, dar și spre a se pregăti sârguincios pentru acest mare eveniment, demonstrează, dacă mai era nevoie, că rugăciunea învățată pe "genunchii" mamei, catehismul știut din "scoarță în scoarță", pregătirea din holul sau turnul bisericilor, toate acestea continuă să dea roade și să treacă de la părinți la copii.

În general darul primit își găsește desăvârșirea dacă este împărțit la cât mai mulți. Duhul Sfânt, darul Tatălui, împărțit cu generozitate de Biserică, prin rugăciunea de implorare și prin ungerea cu sfânta crismă, de-a lungul istoriei Bisericii a fost împărțit la atâția. Copiii și tinerii românilor catolici din Roma și împrejurimi, prin primirea sacramentului Mirului s-au învrednicit să-l primească pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. De acum va rămâne pentru ei ca și o datorie misiunea de a împărți din Darul primit...

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Album foto: Roma: Sacramentul Mirului la comunitatea românilor


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat