Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Cea mai de preț comoară

Să vedeți ce mi s-a întâmplat azi! Tocmai dormitam în lumina dulce a dimineții, așteptându-mi oaspeții. Era duminică, se arăta o zi din acelea când până și melcii ies din casele lor la plimbare, dară-mi-te oamenii, așa că oaspeți aveau să vină o mulțime. Ca să fie curat și frumos făcusem să mai întârzie roua oleacă, trezisem niște păpădii somnoroase, florile de nu-mă-uita străluceau lângă pârâu, ierburile înalte erau suficient de moi, avusesem grijă chiar și de furnici - pentru fluturi era cam devreme - am mai aruncat o privire - da, totul era în ordine.

Sau așa părea.

Atunci ce căuta în poiană puștiul acela în ceasul dimineții, singur și mai ales - de ce plângea?! I-o fi fost grea trăistuța - da' nu era chiar așa de mare - eheei, da' cine știe ce ducea într-însa?! Or fi fost pietre?! - mi-am zis. Da' de ce să cari pietre din vale când aici găseai o mulțime și de toate culorile și formele - mai degrabă iei de aici pietre și le duci în vale - da' mai știi ce-o fi avut în minte băiatul?! Da' uite, uite că-și răstoarnă trăistuța! Hei, ce credeți? Mai să izbucnesc în râs! Era plină de cireșe, din acelea timpurii, când nici sâmburele nu-i copt, da-s tare frumoase în copac și așa roșii cum sunt, numai de drag să le mănânci! Și unde mai pui că-s și primele fructe! Numai că eu văzusem multe, chiar și cum își fac copiii cercei din cireșe - dar să plângă cineva uitându-se la ele în loc să le mănânce - ei, asta nu! O fi bolnav?! - mi-am zis și mă înfiorai cu toată iarba poienii. Da' după cum urca de voinicește potecile până sus, nu, n-avea cum să fie bolnav. Atunci?! Ia, ia stai -uite ce face! A scos din sân niște flori uscate, ca vai-de-lume, mai mult pulberi decât flori și acu' le presară în apa pârâului. Ce-o fi, Doamne, în mintea lui?! Ia te uită!... acuma aruncă și cireșele în apă - una câte una - și se uită cum le cară pârâul la vale - că doar n-o să le mănânce pârâul, asta-i bună! Și se tot uită...

După un timp l-am auzit vorbind. Acolo unde stătea el, pârâul făcea un fel de ochi liniștit de apă și cred că puștiul se oglindea în el, fiindcă altfel cum să vorbească așa, de unul singur?!

- Nu-i așa că tu ajungi la râu și pe urmă la fluviul nostru cel sfânt și pe urmă la mare și pe urmă în ocean și pe urmă în cer?

Cred că pârâul i-a răspuns că da, așa face - doar toate apele de pe pământ fac așa - eu nu l-am auzit, dar puștiul continuă:

- Atunci nu-i așa că-i duci lui tata darul meu - și uite, ca să nu te încurci, îți dau și busuiocul de la el, ca să știe de unde-i darul! Și să-i spui că mi-e tare, tare dor de el, auzi tu, nu uita!

Nu știu ce i-o fi spus pârâul, dar puștiul strigă uitându-se după ultima cireașă:

- Și când te întorci, te rog să-mi spui când vine înapoi acasă! - și-i făcu așa, cu mâna "pa-pa!" cum fac toți copiii când pleacă tata...

Apoi se uită iar în ochiul acela de apă lină și șopti ca pentru el:

- ...Era vremea cireșelor când tata a plecat. Tare ar fi vrut să guste din copacul nostru - făcea niște cireșe uite-așa de mari și dulci de tot, numai că nu se copseseră încă - știi, la un an după ce a plecat tata, s-a uscat și cireșul, așa că astea pe care i le-am trimis nu-s chiar așa de bune ca acelea - apoi, ridicându-și privirea, continuă:

- ...Doar tu singur mi-ai spus, oftă puștiul ca și cum ar fi vorbit cu cineva - că dacă mi-e tare, tare dor de tine, să mă uit dimineața la soare și câte raze are el, să știu că tot atâtea vorbe îmi spui tu mereu. Numai că eu nu te aud! Oare n-am fost destul de cuminte și te-oi fi supărat pe mine?!

În liniștea caldă a dimineții nu se auzea nimic - deși se auzea tot ce era de auzit: chemarea somnoroasă a păsărilor, țârâitul cosașilor, viața măruntă pulsând în ierburi și flori și mai ales, murmurul neistovit al pârâului, iar din vale, zgomotele satului care se trezea, vuietul nedeslușit a tot și toate - și într-un târziu, clopotul bisericii care chema la rugăciune. Soarele strălucea pe cerul înalt și senin și în liniștea aceea duioasă și caldă, puștiul rămase suspinând, privind în ochiul acela de apă limpede. Și cum se ridicase soarele așa, cam de o suliță pe cer, mi se păru că aud, deodată, de niciunde, ca un susur prin unde și ierburi:

- Ascultă nu vorbele, ci tăcerea, dragul meu...

Cred că puștiul auzi și el ceva, fiindcă se uită deodată fix la mine. N-avea cum să mă vadă, așa că, dacă foșnetul acela tăcuse, și gata - atunci spusei eu însumi mai departe:

- Ce-ai învățat din dorul tău?

Puștiul își șterse iute ochii, se uită mai bine - dar v-am spus că n-avea cum să mă vadă:

- Păi... când mi-e tare dor, să iau cărțile și să învăț; să-i ajut pe ceilalți cu toată inima, nu numai așa, de ochii lumii; să mă port frumos, fiindcă dac-am să fiu cuminte și am să învăț, ai să vii de adevărat...

- Dar sunt aici, mereu, de adevărat - continuai eu, fericit că înțelege. Mâhnirea și dorul și întristarea și depărtarea, vezi tu, sunt balaurii din povești care păzesc cea mai de preț comoara...

- Pe tata?! - sări puștiul...

- ...Sufletul tău... îi șoptii ușor, sufletul tău... Și cum puștiul suspina iar, privind pârâul până hăt, departe, unde se pierdea la marginea poienii, avusei timp să-i mai spun:

- ...Fiindcă în sufletul tău e Tata...

N-am mai avut cum să-i spun că la Tatăl nostru e și tatăl lui și noi toți, oriunde ne-am afla, în cer și pe pământ - fiindcă de jos, de pe potecă, venea deja zvon de bucurie și glasuri vesele de oaspeți. Așa că m-am făcut la loc o floare de nu-mă-uita, pe marginea pârâului, albastră și înmiresmată cum numai florile de munte sunt și tare-am fost fericit când puștiul se ridică și el, bucuros și luminos ca ziua aceea de primăvară, alergând înaintea celorlalți.

Și n-a spus nimănui, niciodată, că iată, așa cum promisese, îi răspunsese Tata...

Oricum, nu l-ar fi crezut nimeni.

Iar pe mine n-avea cum să mă vadă și nici să mă știe.

Cred că nici voi, care mă cunoașteți bine, n-ați fi crezut că pot lua deodată chipul unei flori albastre care de-abia se vede și al muntelui înalt până la cer și chiar al pârâului și al poienii smălțuite cu mici sori de păpădii pufoase.

Dar uite că pot!

De asta doar, sunt Îngerul Transformării.

Fiindcă ce nu face Tata ca să șteargă lacrimile unui copil?!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat