Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe urmele fericitului Ioan Paul al II-lea

În dimineața zilei de 17 mai 2011, un grup de 40 de pelerini și-au început un mare pelerinaj spre țara fericitului Ioan Paul al II-lea. Avându-l organizator și ghid pe părintele decan Iosif Dorcu, avându-l alături pe părintele Ioan Anton, ne-am îndreptat spre sanctuarul de la Cacica, unde s-a celebrat Liturghia de început a pelerinajului, unde s-au rostit primele intenții și rugăciuni. Ne-am îndreptat spre apus, cu destinația Oradea. Am fost cazați la Băile Felix, de unde am plecat a doua zi spre catedrala din Oradea cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Această catedrală, de o frumusețe impresionantă, cu vitraliile, marmura și sculpturile sale, creează o impresie deosebită. Aici ne-am rugat și fericitului Szilárd Bogdánffy recent declarat fericit, mort martir în închisorile comuniste. După sfânta Liturghie ne-am îndreptat spre graniță și primul popas în afara țării a fost în Slovacia, la Košice, unde am vizitat catedrala "Sfânta Elisabeta". Impresionează înălțimea și sculpturile ca și construcția ei în ansamblu. Ne îndreptăm apoi spre Polonia și primul sanctuar polonez va fi cel de la Zakopane, închinat Sfintei Fecioare Maria de la Fatima. Acest sanctuar a fost construit ca mulțumire pentru faptul că Maica Domnului a salvat viața Sfântului Părinte la 13 mai 1981. E seară, e adorație, și biserica e plină de cântec și rugăciune. Aproape că nu am mai vrea să plecăm de aici. Aici am văzut și o încăpere muzeu, unde permanent se poate auzi vocea Fericitului Papă.

Ne îndreptăm, seara târziu, spre Czestochowa. A doua zi, pe jos, în procesiune, cu tricolorul fluturând deasupra noastră, cu rozariul în inimă și pe buze, ne îndreptăm spre impresionantul sanctuar marian, Jasna Góra. Vom rămâne toată ziua în preajma acestui sanctuar, unde se va celebra și sfânta Liturghie, în Capela "Sfântul Rozariu". După-amiază s-a recitat și rozariul, s-a vizitat icoana miraculoasă, s-au făcut rugăciuni și meditații particulare.

Ziua următoare ne îndreptăm spre Lichen, cel mai mare sanctuar din Polonia. Pe cale, facem un popas în marele oraș, Łódź, la catedrală. Ajunși aici, aflăm că, în acest impresionant edificiu, sfânta Faustina Kowalska a avut primele revelații din partea lui Isus. Ajungem la Lichen Stary și întâlnim un sanctuar care impresionează din toate punctele de vedere. Impresionează sculpturile, vitraliile și marmura de toate culorile, aurul, măreția, lumina, liniștea, totul. Cele 33 de trepte de la intrare, cele 365 de ferestre cât și cele 52 de uși ca și forma de cruce văzută de sus a întregului sanctuar te fac să îți dai seama că ești în fața unei minuni arhitecturale. Impresionează și spațiul exterior prin parcurile așezate în forme și culoare, verdele crud de mai inundă peste tot.

Ne retragem spre Czestochowa, oprind la Kalisz, unde vizităm sanctuarul "Sfântul Iosif". Aici descoperim o icoană foarte frumoasă a Sfintei Familii, într-un altar lateral. Statuia fericitului Ioan Paul al II-lea din fața sanctuarului ne copleșește și ne îndeamnă la meditație.

În ziua următoare plecăm din Czestochowa și ne îndreptăm spre Auschwitz. Atrocitățile Celui de-al Doilea Război Mondial se descoperă ochilor noștri, iar punctul culminant îl constituie blocul unde, pentru o vreme, a stat și sfântul Maximilian Maria Kolbe. Celula sa ar trebui să devină loc de pelerinaj obligatoriu pentru toți creștinii. După toate atrocitățile văzute (camerele de gazare și cuptoarele) rămâne un singur gând în inimă: la Auschwitz omul nu a existat, au fost doar îngeri și demoni.

Ne îndreptăm apoi spre Wadowice unde vizităm catedrala și casa memorială Ioan Paul al II-lea. Impresionează naturalețea cu care sunt expuse obiectele personale ale fericitului Ioan Paul al II-lea de când era copil și până la alegerea sa ca papă. Catedrala din Wadowice are aceeași frumusețe, ca toate bisericile poloneze, și impresionează prin bogăția de culori, icoane, coloanele de marmură și toate altarele laterale. Descoperim aici baptisteriul unde a fost botezat fericitul papă, care azi este loc de adorație perpetuă.

Plecăm din Wadowice și ne îndreptăm spre Kalwaria, un sanctuar al Sfintei Fecioare Maria, unde celebrăm sfânta Liturghie într-o capelă a sfântului Anton de Padova. Locul de amplasare a marelui sanctuar este extraordinar: pe o colină, plină de măreție.

Mergem apoi spre Cracovia, unde ne vom rămâne peste noapte.

Duminică, 22 mai, plecăm la castelul Wawel unde vizităm Sala Senatului, sala Parlamentului, mormintele regilor polonezi, catedrala regală, dar și mormântul fostului șef de stat, Kaczinski. Nu putem trece fără a ridica o rugăciune către sfântul iubit de polonezi, Sfântul Stanislav, al cărui sarcofag este amplasat chiar în centrul catedralei.

Apoi ne îndreptăm spre Sanctuarul Sfintei Feciore Maria din Cracovia (biserica cu turnuri inegale) care considerăm că este una dintre cele mai frumoase biserici din Polonia. După-amiază ne îndreptăm spre sanctuarul Divinei Milostiviri (Lagiewniki), din Cracovia. După ce, cu multă emoție, trecem pe lângă relicvele Sfintei Faustina, din capela mănăstirii, celebrăm sfânta Liturghie în capela sorei Faustina Kowalska, din marele și impresionantul sanctuar. Să mai amintesc că am urcat în turnul noului sanctuar și am putut admira o imagine panoramică de vis asupra întregului oraș Cracovia. Liniile simple și arhitectura modernă impresionează pe orice pelerin care ajunge aici. Ne-am bucurat că în tot parcursul nostru. la Sanctuarul Sfintei Faustina am fost însoțiți de un mare prieten al Iașului, pr. Tadeusz Rostworowski, SJ.

Ultima zi a pelerinajului, petrecută în Polonia, ne poartă pașii spre salina Wielicza, cu biserica subterană, dar și spre cele două biserici din Rzeszow, care sunt în aceeași notă de măreție și frumusețe. La sanctuarul Matki Bozej Rzeszowskiej, în capela cu statuia miraculoasă, s-a celebrat și sfânta Liturghie.

Ne luăm rămas bun de la Polonia și în prag de seară pășim în Ucraina. După un drum destul de anevoios, în noapte, ajungem în zori la Cernăuți, cămașa sfâșiată a României, cum se exprima un pelerin. După o scurtă odihnă de patru ore, vizităm centrul cultural din Cernăuți cu Universitatea, catedrala ortodoxă, biserica poloneză romano-catolică, dar și centrul istoric al orașului, cu multe alte instituții importante.

După prânzul de la hotel ne îmbarcăm pentru a porni spre țară. Intrăm în România pe la Siret, marți 24 mai, unde celebrăm și ultima sfântă Liturghie a pelerinajului. Ajungem seara târziu din nou în curtea catedralei.

Pelerinajul minunat în Polonia ne-a umplut nu numai de rugăciune și lumină, ci și de înțelegerea unui mare sfânt al zilelor noastre, fericitul Ioan Paul al II-lea. Au impresionat, de-a lungul pelerinajului, statuile întâlnite în cale, icoanele din fiecare catedrală întâlnită, care îl aveau în centru pe fericitul papă. Devoțiunea mariană, fiind și luna mai, era prezentă la fiecare colț de stradă, pădure, alee, în orice sat. Statuile Sfintei Fecioare Maria erau împodobite cu flori și jerbe multicolore. Polonia, țară catolică, merită să fie vizitată de orice creștin catolic și nu numai. Mulțumim fericitului papă și Măicuței noastre care ne-au însoțit pe parcursul pelerinajului: le-am simțit prezența tot timpul.

Emil Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-24 mai: Polonia: Pe urmele fericitului Ioan Paul al II-lea


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat