Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din Polonia

"Haideți cu toți la Maria, haideți cu toți, să-i cântăm!" este invitația prin excelență în luna mai, la care sufletul se apleacă în fața celei mai iubite și frumoase Doamne, Sfânta Fecioară Maria. Cu glasul ei duios de Mamă și Mijlocitoare la Fiul său glorificat, ne cheamă într-un mod particular și ne așteaptă să mergem la ea, să o cinstim, să o recunoaștem ca Mama noastră cerească primită pe muntele Calvar.

Însetat de Dumnezeul cel viu, omul luptă din răsputeri pentru a se apropia, a se întipări în inima lui și a trăi în viața lui misterul mântuirii.

Și cum a reușit poporul polonez să-i mulțumească Sfintei Fecioare Maria pentru tot binele și toate harurile primite?

Sanctuarele sunt locuri prin excelență unde sufletul, despuiat de orice putere, se lasă copleșit de prezența sacrului, de puterea mântuitoare a harului!

Se bucură de paza protectoare a Sfintei Fecioare Maria, Madonna din Fatima, locuitorii din Zakopane, oraș situat la poalele lanțului muntos Tatra. La intrarea în sanctuar te întâmpină statuia fericitului papă Ioan Paul al II-lea, care amintește fiecăruia de vizitele sale în acest sanctuar. Pășind cu emoție pragul sanctuarului, întreaga ființă se transpune într-o dimensiune sacră, spirituală, căci în fața ta, expus în preasfântul sacrament, te privește Răscumpărătorul tău, în timp ce sufletul cu glas duios și însetat de divin intonează solemn litania lauretană. Fascinat de măreția sfântului altar și a statuii sfintei Fecioare, privirea îți este săturată de mulțimea îngerilor prezenți în cele două ipostaze vizibil și invizibil, iar inima și gândul îți zboară spre cei dragi de acasă, care ți s-au încredințat prin rugăciune.

Te îndrepți apoi spre Czestochowa. O alee frumoasă și primitoare își deschide calea spre sanctuarul Mariei. În aer plutește un miros dulce al florilor de liliac și salcâm, făcându-te părtaș de măreția întregului spațiu terestru. Agitația, cuvântul, cad în amorțeală. Doar inima vibrează pe aria muzicală a imnului Ave Maria! Te strecori printre mulțimea de pelerini și copiii plăpânzi, îmbrăcați în haine albe, ne dau de știre că de curând l-au primit în sufletul lor candid pe Isus Cristos, până în inima sanctuarului. Aici o liniște și mulțumire sufletească, te învăluie. Îngenunchezi pe trepte și prin gardul ornamental de protecție, o privești mai de aproape pe Fecioara Maria, cea plină de har. E înveșmântată în mantie aurită și îl poartă în brațele sale pe Pruncul Isus. Cuvintele pălesc în fața sfântului altar în care este așezată icoana Fecioarei. O bucurie și o emoție puternică îți inundă întreaga ființă. Un gând fulgerător îți amintește că e icoana (copie) pe care ai avut de atâtea ori ocazia de a o venera acasă, în sanctuarul diecezan de la Cacica. Dar acum... ești aici, la ea acasă. E momentul optim de a-ți arăta recunoștința și bucuria de a fi acolo, la picioarele altarului. Nu sunt uitate nici intențiile personale sau ale celor dragi. Privești în jurul tău... fețe senine, cu privirea ațintită spre icoana Fecioarei, așteaptă să se apropie de altar. Mai mult, pentru a obține un dar special, înconjori sfântul altar în genunchi, unind setea și foamea spirituală cu sudoarea, grijile și oboseala.

Te ridici mulțumit de marea fericire pe care ai primit-o în dar și ai trăit-o la maxim. La plecare, chipurile sculptate ale celor care l-au însoțit pe Isus Cristos pe Calea Crucii, se impun prin sobrietatea împletită cu rugăciune, compasiune, suferință, manifestarea iubirii până la sacrificiul suprem, moarte și înviere.

Orașul Wadowice îți dă posibilitatea de a te simți locuitor de baștină, asemenea fiului său, Karol Wojtyla, astăzi fericitul papă Ioan Paul al II-lea. Visul de a cutreiera acest loc se împlinește. Te îndrepți cu repeziciune spre un indicator care poartă numele suveranului, care îți orientează direcția spre biserica ce prăznuiește sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, ce se ridică solemn printre salcâmi cu floare albă. În apropierea ei se află casa memorială a fericitului papă. Obiectele expuse, începând de la leagăn și până la haină clericală specifică misiunii de păstor al Bisericii Universale, creionează copilăria grea dar frumoasă și caracterul ferm și blând, în același timp, al Suveranului Pontif.

Un loc al suferinței și al morții, am putea spune, pe o treaptă mai jos decât muntele Calvar, se găsește lagărul nazist de la Auschwitz, astăzi muzeu memorial. A fost lagărul unde ura, suferința și moartea s-au simțit ca acasă, unde fiorii morții îți cuprind întreaga ființă. Aici a început apusul vieții pentru multe suflete aflate în floarea vârstei. În acest loc straniu și sinistru, suflete nevinovate de copii, tineri și bătrâni au fost triate după bunul plac și plan al persecutorilor nemiloși.

Mesajul de la intrare, Arbeit macht frei, îți deschide calea printre multele clădiri din cărămidă roșie, până la locul execuției. Astăzi îl străbați cu gândul la toate acele suflete și inimi sfâșiate de durere, zdrobite de condițiile inumane. Îți poți imagina o ultimă privire plină de dor și iubire a celor care își luau rămas bun, poate fără speranța de a se mai întâlni. Această cale este pășită acum de cei care vor să înfrunte realitatea lagărului cu relatările din cărțile răsfoite sau filmele văzute. Aici multe lacrimi amare au brăzdat chipuri de copii, femei și bărbați, aici glasul plin de duioșie a celor mici sau al mamelor a rămas surd, aici lumina și razele calde și strălucitoare ale soarelui n-au rămas decât un vis, un dor. Executorii par a fi mulțumiți, îți dezvăluie o fotografie, iar în privirea lor se citește insensibilitate la fețele gingașe ale celor mici și separați de părinții lor. În tăcere și reculegere ajungi în fața Zidului Morții, azi reconstituit, unde lumânări ard în amintirea celor năpăstuiți de soartă, iar în vecinătate se află renumitul Bloc nr. 11 - Blocul morții. Aici în celula nr. 18 și-a încredințat sufletul în mâinile Tatălui ceresc pr. Maximilian Maria Kolbe, care, aflându-se în rândul celor care urmau să fie executați, inspirat de o autentică iubire și slujire a lui Dumnezeu în aproapele, s-a oferit voluntar în locul unui tată de familie care a strigat: Nu vreau să mor! În fața celulei te oprești pentru o clipă. Lumânarea pascală adusă de fericitul papă Ioan Paul al II-lea te inspiră să spui scurt către Creatorul vieții: odihnă veșnică dă-le-o lor, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor! Sfinte Maximilian Kolbe, roagă-te pentru noi!

Părăsești muzeul memorial cu inima strânsă, iar mintea parcă refuză, în limitele ei, să accepte soarta crudă și nedreaptă a acestor oameni masacrați.

Starea de tristețe începe să dispară în fața sanctuarului Sfintei Fecioare Maria de la Kalwaria Zebrzydowska. Îți faci loc printre alți pelerini pentru a putea cuprinde cu privirea statuia care o reprezintă pe Preacurata Maria într-un veșmânt de aur și cristale, cu sceptrul în mână, ca o Regină, și cu Pruncul Isus în brațe. Distanța e prea mare... de aceea prin obiectivul aparatului de fotografiat reușești să-ți apropii altarul. Privirea dulce a Mariei, și zâmbetul Fiului său, te farmecă. Nu te mai saturi să o privești. Îți amintești de vorbele din romanul Micul Prinț de A. de Saint Exupery: "Iată care-i taina mea. E foarte simplă: limpede, nu vezi decât cu inima". Renunți la acest mijloc și te apropii cu sufletul și inima de Mama lui Dumnezeu prin puterea rugăciunii Adu-ți aminte. Aici sub mantia Preacuratei încredințezi alte intenții și rugăminți. Feeria acestui sanctuar este dată și de Grădina Rozariului. Este o grădina plină de flori multicolore, de jur-împrejur sunt sculptate misterele sfântului Rozariu iar în centru ca un apărător neînfricat, străjuiește statuia Fericitului Papă. Explorezi frumusețea grădinii cu pași mărunți și chiar reușești să rostești și un mister dacă nu chiar două, printre fotografii și consemnări.

Sanctuarul din Lichen este cel mai important din Polonia. Fotografiile din acest loc sunt mult mai grăitoare, întrecând limitele vocabularului. Aș spune doar că omul, prin iscusința, sa reușește să construiască locuri sacre, care depășesc rațiunea dar care, prin puterea credinței, te călăuzesc spre întâlnirea cu Divinitatea.

Cracovia, oraș cu încărcătură istorică, culturală și religioasă, îți oferă posibilitatea de a vizita Castelul Wawel și Catedrala Regală, devenind astfel părtaș la evenimente memorabile din istoria Poloniei.

Sufletul ți se scaldă în mângâiere și încrederea ta se adâncește și se întărește la intrarea în Sanctuarul Divinei Milostiviri. O plăcuță de avertisment îți indică la intrarea în Capela sfintei Faustina Kowalska, atitudinea pe care trebuie să o manifești: silentium total, fotografierea interzisă. Asumându-ți acestea, pătrunzi în capelă și printr-un gest de reverență îl saluți pe Isus prezent în ostia expusă pe altar. O soră te invită să o imiți: îngenuncheată cu rozariul în mâini privea în tăcere profundă ostia preasfântă. Pelerinii se îndreaptă apoi spre altarul din stânga capelei, pentru a-și scălda privirea în tabloul original care îl înfățișează Isus Cristos, din a cărui inimă izvorăsc două raze dătătoare de viață veșnică: albă (simbolul sacramentului Botezului) și roșie (simbolul sacramentului Euharistiei) așa cum i-a apărut sfintei Faustina. Se naște în inima ta dorința de a mărturisi cu mai multă tărie și curaj Rozariul Divinei Îndurări, act de încredere în milostivirea lui Dumnezeu.

Printre oamenii de aceeași credință, te simți și tu un pelerin în Polonia mea, după cum spunea fericitul Ioan Paul al II-lea. Aici barierele impuse de naționalitate, limbă, confesiune, stare socială dispar. Aceste sanctuare îți oferă bucuria de a te uni în rugăciune cu toți pelerinii din lumea întreagă și să te simți membru activ al Bisericii Universale. Fericitul papă Ioan Paul al II-lea lansează și astăzi invitația "Să nu vă fie frică! Deschideți larg porțile în fața lui Cristos, în fața puterii sale mântuitoare...".

Te întorci acasă cu dorința de a împărtăși și celorlalți cele văzute, dorindu-le totodată să aibă și ei parte cât mai curând de un pelerinaj la sanctuarele din Polonia. Nu poți decât să te simți îmbogățit, înnobilat și fericit că ai avut marele dar de a păși pe meleagurile atât de scumpe pentru poporul polon și pentru întreaga Biserică a lui Isus Cristos.

Sfântă Marie, Casa de Aur, roagă-te pentru noi!

Prof. Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat