Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irak: comunitatea creștină zguduită de o omucidere "inumană"

87 de creștini irakieni uciși în anul 2010, conform Assyria Council of Europe

De Paul De Maeyer

O patrulă a poliției irakiene a găsit luni, 16 mai 2011, la Kirkuk trupul fără viață al unui tânăr creștin, Ashur Issa Yacub (scris și Jacob). Cadavrul tânărului în vârstă de douăzeci și nouă de ani, care era căsătorit și avea trei copii, era în mod oribil desfigurat.

Așa cum a declarat Agenției France-Presse (16 mai) șeful poliției din provincia Kirkuk, generalul maior Jamal Taher Bakr, autorii omuciderii au decapitat aproape complet victima. Șeful departamentului sănătății al provinciei, Sadiq Omar Rasul, a confirmat faptul monstruos și a adăugat că trupul lui Yacub avea "semne de tortură și mușcături de câini". Detalii și mai năucitoare au fost furnizate de Assyrian International News Agency (16 mai). De fapt, lui Yacub i-au fost smulși ochii din orbite și i s-au tăiat urechile. Ca și cum n-ar fi fost suficient, sărmana victimă a fost găsită cu fața jupuită de piele.

La 14 mai, tot la Kirkuk, capitală a provinciei petroliere cu același nume situată în teritoriul curd, la circa 250 de kilometri la nord de capitala irakiană Bagdad. Sechestratorii, care conform poliției aparțin probabil unei celule din rețeaua teroristă Al Qaeda, ceruseră familiei victimei o răscumpărare de 100.000 de dolari, dar conform unei surse de la AsiaNews (16 mai) tratativele "nu au ajuns la un rezultat bun". De fapt, 100.000 de dolari este o cifră foarte mare pentru o țară în care, conform agenției AFP, retribuția medie pe zi a unui muncitor constructor este echivalentul a 21 de dolari.

Așa cum a prezentat la Compass Direct News (18 mai) un pastor evanghelic, înainte de sechestru niște necunoscuți s-ar fi adresat patronului unde lucra Yacub, spunându-i să-l concedieze pe muncitor "pentru că era un creștin, dar el a refuzat". Fiind vorba de un întreprinzător bogat dar la care nu se putea ajunge - așa a relatat tot pastorul, care din motive de siguranță a voit să mențină anonimatul - l-au răpit și din păcate l-au și ucis pe Yacub.

Uciderea definită "bestială" este "o crimă feroce împotriva religiei, a națiunii și a umanității" de către secretarul general al Uniunii studenților și tinerilor asiro-caldei, Kaldo Oghanna, a zguduit profund comunitatea creștină. "Este o situație foarte gravă și toți, tineretul, se simt fără speranță", a spus exponentul creștin la Compass. Foarte dură a fost și condamnarea din partea arhiepiscopului caldeu din Kirkuk, Monseniorul Louis Sako. "Nici un om care crede în Dumnezeu și are un respect față de viață nu poate comite asemenea fapte", așa a declarat într-o primă reacție prelatul, care a vorbit despre un "gest inuman" (AsiaNews).

În afară de asta arhiepiscopul este convins că muncitorul a fost sechestrat pentru bani. "A fost răpit pentru bani. Asta se întâmplă, însă în mod normal răpitorii nu torturează și nu ucid în acest mod", a explicat Sako într-o conversație la telefon cu Compass Direct News. "Este ca și cu ar fi animale", a continuat Sako. "L-au ucis imediat pentru a-i înspăimânta pe oamenii din Kirkuk și a trimite mesajul că dacă sunt răpiți trebuie să plătească".

În schimb pentru deputatul creștin Imad Yohanna, și el din Kirkuk, Yacub a fost răpit din cauza apartenenței sale la comunitatea creștină. Conform lui Yohanna - așa cum a prezentat agenția Associated Press (14 mai) - creștinii sunt obiective "ușoare" pentru că de obicei plătesc răscumpărarea fără să se opună, contrar triburilor arabe, care nu ezită să recurgă la arme pentru a elibera persoanele sechestrate.

Chiar dacă Monseniorul Sako se îndoiește că a fost vorba de un gest anti-creștin, se teme totuși că asasinarea brutală a tatălui de familie îi va face pe mulți creștini să părăsească orașul. "La Kirkuk, foarte puține familii creștine părăsiseră orașul, dar acest lucru este șocant. Cred că după asta vor pleca, pentru că acest lucru este foarte serios", a spus arhiepiscopul la Compass.

Așadar evenimentul riscă să alimenteze neîncetatul flux migrator din Irak al creștinilor sau "asirieni", cum mai sunt numiți. Un nou raport1 realizat de Assyria Council of Europe (ACE) - un organism independent care are ca scop să mărească în interiorul Uniunii Europene sensibilitatea față de situația creștinilor irakieni - confirmă, de fapt, scăderea dramatică a numărului de creștini în țară.

Între 2004-2010, peste 60% din comunitatea asiriană a părăsit Irakul din cauza climatului de teroare și a atacurilor continue împotriva obiectivelor creștine. Cu o populație estimată pe la 2 milioane, asirienii - cunoscuți și ca siriaci și caldei - constituiau în anul 2004 (adică la un an după căderea lui Saddam Hussein) în al treilea cel mai numeros grup etnic din Irak. Astăzi, așa reafirmă raportul, acest număr oscilează între 400.000 și 600.000.

Conform datelor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ACNUR sau UNHCR), 13% din toți refugiații irakieni înregistrați în Siria, Iordania, Liban, Turcia și Egipt sunt creștini. La rândul său, agenția AINA calculează că până la 40% din refugiații irakieni în Siria și Iordania este de origine asiriană. În afară de asta, evacuații interni în Irak sunt circa 2,8 milioane, din care 5% sunt creștini.

Raportul revelează în afară de asta că (cel puțin) 87 de asirieni au fost uciși în perioada ianuarie-decembrie anul trecut, un fapt care transformă anul 2010 în al doilea an cel mai sângeros după anul 2004 (115 victime). În timp ce numărul cel mai mare de incidente a fost înregistrat în al treilea oraș din Irak, adică Mosul, orașul cu numărul cel mai mare de creștini uciși este capitala Bagdad, asta din cauza atacului terorist de la 31 octombrie împotriva catedralei siro-catolice "Sfânta Fecioară a Mântuirii".

Climatul de nesiguranță și extremismul lovesc în mod deosebit femeile și copiii care aparțin diferitelor minorități, care conform organizației Minority Groups International reprezintă "secțiunea cea mai vulnerabilă din societatea irakiană". A nu purta vălul islamic (hijab) sau a se îmbrăca în mod occidental înseamnă necaz pentru femei. Așa cum indică raportul lui Assyria Council of Europe, și în lagărele de refugiați femeile și fetele creștine nu sunt în siguranță: sunt foarte expuse comerțului cu ființe umane și exploatării sexuale sau sunt constrânse să se prostitueze.

"Astăzi situația în Irak este complexă", a declarat Oghanna (Compass Direct News). "Noi ne temem - a continuat secretarul general al Chaldo-Assyrian Student and Youth Union - că zilele viitoare vor fi dure pentru noi creștinii". Se speră că greșește...

(După Zenit, 25 mai 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

1 http://www.aina.org/reports/acehrr2010.pdf.


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat