Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Gânduri și urări de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului

Copiii - bogăția și bucuria familiei

Dragi copii,

Ziua de 1 iunie reprezintă pentru voi un motiv de bucurie, pentru că este ziua voastră.

Dar această zi reprezintă un motiv de bucurie și pentru părinții voștri, deoarece ei v-au primit în familia lor ca pe un dar din partea lui Dumnezeu, ca o mare comoară și bogăție cerească.

Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan va fi celebrată în ziua de 4 iunie, când copiii din întreaga dieceză se vor întâlni la Roman, în Parohia "Isus, Bunul Păstor", pentru a împărtăși bucuria lor împreună cu ceilalți colegi din parohii sub deviza "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!". Aici va fi sărbătoare și bucurie, o bucurie împărtășită.

La Roman vor fi mulți preoți parohi și vicari, ca și multe persoane consacrate. Dar de acolo nu vor lipsi părinții voștri care în persoană sau în spirit se vor alătura la sărbătoarea voastră. Iubirea mamei și grija tatălui nu vor lipsi, căci numai așa se poate trăi o zi cu adevărat fericită.

După cum se știe, anul acesta întreaga dieceză este chemată să privească spre familie ca spre leagănul vieții, sanctuar al iubirii și climat de fericire pentru părinți și copii.

Toți preoții, persoanele consacrate, lucrătorii pastorali sunt chemați să mediteze asupra planului lui Dumnezeu, care a încredințat oamenilor misiunea de a face ca viața să continue pe pământ, atunci când a stabilit ca oamenii să formeze familii unde să vină pe pământ noile vlăstare ale vieții în care să crească și să se bucure de un climat fericit și binecuvântat. Prin aceasta copiii devin o speranță pentru viața lumii, a familiei umane și a bisericii.

Dragi copii,

Să nu uitați că bucuria cu care trăiți ziua voastră este însoțită de iubirea mamei și de grija tatălui, care vă prețuiesc și vă consideră ca pe cea mai mare comoară și bogăție și tot așa vă însoțesc și vă îngrijesc maeștrii voștri de la școală, ca și părinții spirituali, preoții, când vă adunați în biserică.

E bine să nu uitați că voi sunteți pentru ei marea lor bucurie și marea lor speranță. Ei vă stau mereu alături cu dragostea și grija lor generoasă, se bucură deosebit de mult când vă văd alături de prietenul vostru cel mai bun, Isus.

Ce fac părinții și cum se îngrijesc și se bucură cu voi?

Iată un exemplu:

Într-o localitate dintr-o zonă muntoasă există un obicei, ca după ce trece iarna, să fie stabilită cât mai repede o zi pentru o adevărată sărbătoare și un concurs interesant: prima floare (noi îi spunem ghiocel, alții îi spun floare de colț).

La acest concurs participă toți și copiii, și tinerii, dar și adulții. Cine găsește prima floare este premiat și acela se zice că va fi binecuvântat tot anul.

Într-un an, când s-a dat startul acestui concurs, cu toate strădaniile și căutările insistente, nimeni nu a descoperit nicio floare. Într-un târziu, un copil, cu privirea lui ageră a început să strige: "Iată o văd, iată e acolo", și o arăta cu degetul. Era jos între pietre și nu reușea să o ajungă pentru a câștiga concursul. A început să plângă. Mulți încercau să-l ajute să coboare, care mai de care arătându-i diferite corzi ori curele, dar el nu voia să se aventureze pe acele pietre și plângea mai departe. Până la urmă, la insistențele celor din jur, printre lacrimi, a spus: "Da, voi coborî, dacă tatăl meu mă va ajuta și va ține coarda cu care voi fi legat". Și așa a coborât, s-a aplecat, a cules floarea și a câștigat premiul.

Vă puteți închipui bucuria lui și fericirea părinților.

Dacă tatăl meu mă va ține în brațe...

Dacă mama mea îmi va fi alături...

Dragi copii,

Bucuriile voastre sunt mari și frumoase, atunci când sunt însoțite și susținute de iubirea părinților voștri, a celor care vă iubesc.

Bucuriile voastre sunt adevărate, dacă le trăiți împreună cu cei dragi ai voștri, cu cei care se îngrijesc de voi, vă iubesc, vă însoțesc și vă ocrotesc.

Ziua voastră este minunată și frumoasă, dacă îi veți avea alături pe mama și pe tata, pe frați și surori, pe cei care vă educă și vă învață, pe educatorii și preoții voștri.

Pentru ziua voastră, ce se va celebra pe 4 iunie la Roman, în Parohia "Isus, Bunul Păstor", vă aștept cu bucurie împreună cu părintele asistent general Felix Roca, cu ceilalți preoți, ca să-l întâlnim cu bucurie pe prietenul vostru, pe Isus Cristos, bucuria inimii voastre care vă va răsplăti cu un premiu mult mai frumos și mult mai mare, floarea florilor binecuvântarea și fericirea.

Să nu uitați că trebuie să-i aveți în suflet și în inimă pe părinții voștri, pe mama și pe tata, să-i simțiți alături, căci ei vă iubesc și vă ocrotesc cu dragostea lor, ei îl reprezintă pe Isus, prietenul și bucuria voastră.

La bună revedere și la multe bucurii de ziua voastră, vă dorește și vă așteaptă

Petru Gherghel,
episcopul vostru

Iași, 17 mai 2011

* * *

Invitație la Sărbătoarea Copiilor 2011


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat