Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prezentarea "Dogmaticii Catolice" la București, Bacău și Iași

Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, în colaborare cu Academia Teologică "Anton Durcovici" din București, organizează în ziua de sâmbătă, 28 mai 2011, începând cu ora 16.00, la Institutul Teologic Romano-Catolic București (în curtea catedralei "Sfântul Iosif" din București, str. G-ral Berthelot 19) prezentarea lucrării Dogmatica catolică, scrisă de Leo Scheffczyk și Anton Ziegenaus, tradusă în limba română de Wilhelm Tauwinkl.

Prezentarea cărții va avea loc și la Bacău (luni, 30 mai, cu începere de la ora 16, în sala de la subsolul bisericii "Sfinții Petru și Paul") și la Iași (31 mai, cu începere de la ora 17, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif").

La acest eveniment vor conferenția: Mons. prof. dr. doc. Anton Ziegenaus (Augsburg), coautor al lucrării prezentate; pr. prof. dr. doc. Manfred Hauke (Lugano, Elveția), autor al unui volum de prezentare a teologiei cardinalului Leo Scheffczyk; Wilhelm Tauwinkl, în calitate de traducător, și conf. dr. pr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia".

Dogmatica catolică a lui L. Scheffczyk și A. Ziegenaus este o lucrare echilibrată, ce prezintă datele credinței într-un sistem coerent, crescut organic pe arborele Scripturii, al Părinților, al Tradiției și magisteriului. Tratatele acestei Dogmatici intră în dialog și cu diferitele curente filosofice moderne și contemporane, nu numai cu cele apropiate de soluția creștină, ci și cu cele care i se opun. Într-o lume și într-o perioadă în care pluralitatea de păreri ar putea duce la dizolvarea convingerilor de credință într-un vag subiectivism religios, această lucrare prezintă limpede - poate chiar ca o provocare - dogma ca adevăr divin obiectiv, ca un punct de referință indispensabil pentru viața omului și cunoașterea acestuia.

Cele opt volume ale Dogmaticii catolice sunt:

1) L. Scheffczyk, Fundamentele dogmei. Introducere în dogmatică;

2) L. Scheffczyk, Dumnezeul Revelației. Învățătura despre Dumnezeu;

3) L. Scheffczyk, Creația, începutul mântuirii. Învățătura despre Creație;

4) A. Ziegenaus, Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie;

5) A. Ziegenaus, Maria în istoria mântuirii. Mariologie;

6) L. Scheffczyk, Înfăptuirea mântuirii prin har. Învățătura despre har;

7) A. Ziegenaus, Prezența mântuirii în Biserică. Învățătura despre sacramente;

8) A. Ziegenaus, Viitorul Creației în Dumnezeu. Eshatologie.

Din aceste volume, până în prezent în limba română au apărut: L. Scheffczyk, Fundamentele dogmei. Introducere în dogmatică (Iași, 2010); A. Ziegenaus, Isus Cristos, plinătatea mântuirii. Cristologie și soteriologie (Iași, 2011).

Leo Scheffczyk (1920-2005) s-a născut în Silezia, la Beuthen și a fost hirotonit preot în 1947. A obținut doctoratul în teologie și a desfășurat o intensă activitate didactică și publicistică. A fost numit cardinal în 2001 de către fericitul papă Ioan Paul al II-lea pentru merite teologice și fidelitate față de Biserică.

Anton Ziegenaus s-a născut în 1936 la Höfarten (Bavaria), a fost hirotonit preot în 1963, în același an dobândind doctoratul în filosofie. A obținut doctoratul în teologie în 1972 (sub îndrumarea lui L. Scheffczyk), iar docența în 1975. A predat dogmatica la Universitatea din Augsburg, până la pensionarea sa în 2004. Autor a peste 400 de lucrări științifice (volume și articole). Pentru numeroasele sale merite, în 1989 a fost numit prelat de onoare al Sfântului Părinte.

Manfred Hauke s-a născut în 1956 la Hanovra și a fost hirotonit preot în 1983. A obținut doctoratul sub îndrumarea lui L. Scheffczyk (în 1981) și docența sub cea a lui A. Ziegenaus (în 1991). Din 1993 este profesor de dogmatică la Facultatea de Teologie din Lugano (Elveția). Președinte al Societății Germane de Mariologie, autor a numeroase volume și articole de teologie. În românește i-a apărut lucrarea de popularizare a teologiei lui Leo Scheffczyk: A fi catolic. O primă privire asupra operei teologice a cardinalului Leo Scheffczyk, Sapientia, Iași, 20102.

La acest eveniment editorial sunt invitați toți preoții, persoanele consacrate, credincioșii și cei doritori să cunoască gândirea și opera unora dintre cei mai prolifici teologi catolici germani contemporani.

Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția volumului al IV-lea din colecția Dogmatica catolică
Editura "Sapientia": Dogmatica catolică, vol. I

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat