Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Ziua Tineretului

Duminică, 1 mai 2011, tinerii din întreaga Dieceză de Iași s-au întâlnit în Parohia "Preasfânta Treime" din Butea pentru a sărbători Ziua Tineretului. Au participat peste 3.100 de tineri din 100 de parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de părinții parohi sau vicari. Tema propusă tinerilor spre meditare este tema anului din mesajul Sfântului Părinte: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7). În aceeași zi, la Roma, în Piața "Sfântul Petru" a avut loc beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, un papă care a iubit tinerii.

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Cu o zi înainte de marele eveniment tinerii din parohia gazdă, tinerii voluntari din asociațiile Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", Scout, Kolping împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor s-au întâlnit sâmbătă, 30 aprilie, pentru a pregăti cât mai bine sărbătoarea de a doua zi.

După-amiază, pr. Felix a celebrat sfânta Liturghie animată de voluntari, seara a continuat cu un moment de rugăciune în cinstea fericitului Ioan Paul al II-lea, la care au participat tinerii din Butea și din parohiile vecine. S-au meditat pasaje din mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, pe fundalul muzicii realizat de tinerii din Comunitatea "Cenacol", s-au vizionat imagini din viața fericitului Ioan Paul al II-lea.

Ziua de duminică s-a deschis cu sosirea grupurilor de tineri care s-au adunat în jurul altarului special amenajat în curtea bisericii.

Prezentatorii Maria Gal și Robert Cuzencu au anunțat începerea programului cultural-religios. Am ascultat salutul părintelui paroh Petru Blaj și salutul părintelui Felix Roca. După rugăciunea de început, a urmat prezentarea imnului (muzica a fost compusă de Olesea Jmurciuc, Marina Ferenț, Daniel Hugeanu, iar versurile de Olesea Jmurciuc, Cornelia Ferenț, Andreea Vereș). Pr. Felix a susținut o scurtă cateheză despre mesajul Sfântului Părinte. Ulterior a urmat prezentarea unor filmulețe despre vizita fericitului Ioan Paul al II-lea în România în anul 1999, Sfântul Părinte a oferit binecuvântarea în limba română celor prezenți la București în 9 mai 1999, exprimându-și iubirea față de poporul român. Un alt filmuleț a prezentat imagini cu fostul suveran pontif la întâlnirile mondiale ale tineretului. El a fost inițiatorul acestor întâlniri. La Tor Vergata, în anul 2000, le-a spus celor prezenți: "Dacă stai cu tinerii, devii și tu tânăr, voi sunteți viitorul lumii, voi sunteți speranța Bisericii, voi sunteți speranța mea". A propus ca în aceste pelerinaje tinerii să fie însoțiți de o cruce, o copie a acestei cruci de-a lungul timpului a fost purtată și în Dieceza de Iași în fiecare comunitate în care s-a desfășurat Întâlnirea Diecezană a Tinerilor.

Programul a continuat cu repetiția cântecelor pentru sfânta Liturghie, corul a fost format din tineri din parohia gazdă.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

La acest eveniment au participat și autoritățile locale.

La începutul sfintei Liturghiei, părintele paroh Petru în salutul său a prezentat bucuria pe care o împărtășește întreaga comunitate din Butea pentru participarea, sărbătorirea tinerilor și beatificarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. "Pentru tineri această zi este întâlnirea cu Cristos, cu credința, unii pot descoperii vocația în căutarea valorilor". PS Petru Gherghel în salutul său a propus comuniunea cu cei aflați în Piața "Sfântul Petru": "Privirea noastră se îndreaptă spre ceruri, spre papa Ioan Paul al II-lea, gândul ne poartă spre Roma, gândul nostru ne unește cu toți tinerii, unde prietenul lor privește de la poarta cerului spre ei".

În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a invitat tinerii la bucurie "în această săptămână de la Înviere și până acum a răsunat o invitație la bucurie, însă în această zi această invitație e mai solemnă pentru voi tineri și pentru că, prietenul, fericitul Ioan Paul al II-lea care este fericit prin gesturi simple, încurajări, ne-a învățat cum să fim tari în credință. Papa Benedict al XVI-lea ne cheamă să fim întemeiați, înrădăcinați, tari în credință". Această cruce care ne-a fost încredințată acum un an și pe care am meditat-o de foarte multe ori, ne-a lăsat un semn în inimile noastre.

Tinerii din Butea s-au bucurat că au avut această oportunitate, ca timp de un an crucea tinerilor să fie alături de ei, "suntem aici în numele tuturor tinerilor, pentru a vă prezenta încă odată, în fața acestei cruci și a celui care a fost răstignit, toate bucuriile și tristețile noastre, preocupările noastre, viața noastră, viitorul nostru și mai ales speranțele noastre. Credința ne spune că, pentru a fi bucuroși în lume, trebuie să ne purtăm crucea de toate zilele, pentru aceasta trebuie să ne îndrăgostim de sfânta Euharistie, care ne dă forță să îmbrățișăm crucea și să rămânem: Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință".

În finalul celebrării, PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), a salutat pe cei prezenți la Butea, exprimându-și dorința ca Domnul să binecuvânteze prietenia legată între Dieceza de Iași și Dieceza de Münster.

Părintele Felix a amintit împlinirea a 21 de ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop. "La mulți și binecuvântați ani!"

Preasfințitul Petru a anunțat cu bucurie că în anul 2012 va avea loc în Dieceza de Iași Întâlnirea Națională a Tinerilor, crucea tineretului prezentă la Butea pe parcursul unui an pleacă la Iași.

După prânzul oferit de parohia gazdă, sărbătoarea a continuat cu un program cultural-recreativ. Imnul a deschis festivalul tinerilor urmat de o scenetă realizată de Liceu Catolic din Iași: "Jurnal de familie cu Isus", un grup de tineri din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași au prezentat un dans: "Nu mi-e teamă de tinerețea mea", un tânăr din Comunitatea "Cenacol" a dat mărturie despre misiunea acestei comunități. Programul a continuat cu un filmuleț prezentat de către pr. Felix: "Omagiu papei Ioan Paul al II-lea", Iustin Narcis Ianău i-a adunat pe cei prezenți pentru a-l asculta interpretând "Nessun Dorma", apoi tinerii din Valea Mică și Valea Mare i-au invitat pe participanți la dans.

Ziua s-a încheiat cu invitația Preasfințitului Petru adresată tinerilor ca în 2012 să ne revedem la Iași urmată de binecuvântarea de final. Grupurile s-au îndreptat spre casele lor intonând alături de compozitori imnul de la Butea.

Mulțumim lui Cristos cel Înviat pentru această zi petrecută împreună, organizatorilor, parohiei gazdă și tuturor celor care au ajutat la buna desfășurare.

Adriana Ianuș

* * *

Impresii ale tinerilor:

  • "Această zi nu se va putea uita. A fost plină de evenimente care m-au impresionat. Mai întâi beatificarea papei Ioan Paul al II-lea într-o zi diecezană a tinerilor (pe care atât de mult i-a iubit), apoi mulțimea de tineri adunată din toate colțurile diecezei în jurul episcopilor, atât la sfânta Liturghie, cât și la programul cultural recreativ" (Carmena Erdeș, Roman "Isus, Bunul Păstor")

  • "Ziua de sâmbătă, 1 mai, a fost o ocazie de a-mi înrădăcina profund credința în Cristos. Tema a fost foarte bine aleasă și mi-a plăcut foarte mult. Noi, tinerii, avem nevoie de multă credință, înarmați fiind cu rugăciune, pentru a nu cădea pradă «aberațiilor» pe care le practică alți tineri. Dar nu în ultimul rând, trebuie să îi felicit pe organizatori și pe toți cei care au făcut tot posibilul ca această sărbătoare să fie una memorabilă. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și fericitului Ioan Paul al II-lea pentru darurile spirituale ce le oferă tinerilor de pretutindeni" (Mădălina Tofan, Roman "Isus, Bunul Păstor")

  • "Ziua de azi a fost una de mare sărbătoare!! Ne-am adunat de peste tot din dieceză pentru a ne întâlni și a petrece o zi împreună cu prietenul nostru, Isus! Atmosfera a fost una de entuziasm tineresc, bucurie și fețe luminate de zâmbete! Această întâlnire ne-a revigorat și întărit ca astfel să rămânem tari în credință și înrădăcinați în iubirea lui Cristos!" (Iuliana Tofana, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • "O seară de priveghere și apoi o zi plină de emoții pozitive! Mii de tineri și un singur spirit! Amintirea vie a papei Ioan Paul al II-lea și conștientizarea faptului că avem un prieten apropiat și iubit în cer! Am avut parte de tot ce e nevoie pentru suflet, de tot ce trebuie unui tânăr pentru a se simți viu și puternic, tare în credință și înrădăcinat în Cristos!" (Olesea Jmurciuc, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • "A fost o zi cu totul specială, mai ales că au avut loc mai multe evenimente importante care ne-au marcat într-un mod deosebit și anume: întâlnirea diecezană a tinerilor, beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, prezența episcopului din Germania, împlinirea a 21 de ani de slujire exemplară, plină de iubire și credință a păstorului diecezei noastre. A fost o zi extraordinară pentru mine. Am simțit o bucurie imensă în suflet participând la această sărbătoare minunată. Bucuria aceasta nu aș vrea să se termine niciodată. L-am simțit pe Isus în mijlocul nostru, prezent între oameni. Cred că această zi mi-a întărit mai mult credința în Dumnezeu, mi-am încărcat «bateriile» ca să pot merge mai departe cu mai multă ușurință pe drumul vieții acesta pământești. M-am simțit foarte bine la sfânta Liturghie, am cântat din toată inima și am fost atentă la fiecare moment din cadrul Liturghiei. Cântările au fost bine alese așa încât să poată cânta cu toții. Fiecare moment a fost unic și profund care au reușit să mă emoționeze într-un mod deosebit. Și momentul cel mai special a constituit-o primirea lui Isus în sfânta Euharistie. M-a impresionat mult că au fost prezenți trei episcopi la sfântul altar, mulți preoți și foarte mulți tineri.

    Având în vedere că noi, cei din Iași-centru, am cântat imnul, a fost și mai profundă emoția. Am vrut să transmitem mesajul credinței tuturor tinerilor care au venit la Butea și bineînțeles fiind inspirați din cuvintele papei Benedict al XVI-lea prin mesajul și tema de anul acesta: «Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință» (Col 2,7). Cu acest imn mi s-a împlinit un vis, mi-am dorit foarte mult să cânt imnul la Ziua Tineretului. Cred că tinerii s-au simțit foarte bine și s-a observat acest lucru.

    Partea artistică a avut și ea momente speciale cu tineri foarte talentați care au transmis mesaje pozitive tuturor.

    Într-adevăr, o zi plină de momente speciale, am simțit o mare bucurie și iubire în suflet la această sărbătoare. O să îmi amintesc toată viața de această zi care mi-a marcat-o într-un mod nemaipomenit și vreau să fiu mereu tare în credință, să nu mă las influențată de societatea de astăzi care tinde spre necredința în Dumnezeu. Voi fi tare și numai cu harul lui Dumnezeu pot înainta pe calea credinței și a speranței că la sfârșitul vieții mele îl voi vedea în paradis" (Marina Ferenț, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • "Aceasta sărbătoare a tinerilor m-a încărcat cu mai multă frumusețe și energie. A fost o zi agitată dar bine organizată încât nu am simțit în nici un moment plictiseala. Prezenta celor trei episcopi între noi tinerii m-a făcut să mă simt apreciată și mândră că sunt tânără, mi-a înfipt rădăcinile credinței profund. Consider că a fost o zi frumoasă pentru că fericitul papă Ioan Paul al II-lea stătea precum o floare la fereastra paradisului și împrăștia din mireasma sa" (Emilia Andrei, Săbăoani)

  • "Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am putut participa împreună cu ceilalți tineri la acest eveniment. Toate momentele la care am luat parte au fost frumoase, însă mi-a plăcut sfânta Liturghie și m-a impresionat faptul că toți tinerii aveau chipurile senine. A fost o zi deosebită și doresc să particip și pe viitor!" (Brigita Robu, Săbăoani)

  • "Astăzi Isus a mai scris o pagină din istoria vieții mele ce a rămas profund impregnată în inima mea. Amintiri demne de pus în rama sufletului ce vor rămâne mereu vii. Ce sunt mai frumoase decât strigătele de bucurie, decât oamenii care azi nu au știut altceva decât să stea în bătaia razelor de soare și să-și manifeste iubirea. Mă fascinează și lucrul care ne unește mereu - iubirea. Să rămâi înrădăcinat în iubire este un lucru formidabil și astăzi am rămas înrădăcinat în iubire, doar ea îmi dă puterea să merg mai departe și să nu renunț la lucrurile importante din viața mea. A fost o zi asemenea unui tsunami care a șters din inima mea tristețea și am început să reconstruiesc din nou orașul iubirii" (Daniel Ciobanu, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

  • "Am fost încântată de această zi, când am aflat de tema propusă «Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință». M-am bucurat foarte mult că am reușit să aprofundez cu adevărat această temă în prima zi petrecută la Butea prin adorația care a cuprins mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului 2011, aceste cuvinte m-au făcut să conștientizez multe aspecte de care nu-mi dădeam seama până în prezent, am rămas marcată de întrebarea pe care ne-a adresat-o pr. Felix tinerilor «Care sunt rădăcinile voastre?». A doua zi a fost plină de emoții, ne-am bucurat cu toți de o zi senină, plină de energie pozitivă sărbătorind în același timp și beatificarea papei Ioan Paul al II-lea. Sunt bucuroasă că am reușit să mă implic în această zi la realizarea imnului, dar mai mult sunt fericită că am avut această șansă de a participa la această sărbătoare" (Andreea Vereș, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- Album foto: Butea: Ziua Tineretului la nivel diecezan (foto: Eduard Lucaci)

- Album foto: Butea: Ziua Tineretului la nivel diecezan (foto: fr. Jose Maria Barcos)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat