Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema celei de-a 45-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2012)

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a ales următoarea temă pentru celebrarea celei de-a 45-a Zi Mondială a Păcii de la 1 ianuarie 2012: "Educarea tinerilor la dreptate și la pace". Tema intră în miezul unei probleme urgente în lumea de astăzi: ascultarea și valorizarea noilor generații în realizarea binelui comun și în afirmarea unei ordini sociale drepte și pașnice în care să poată fi pe deplin exprimate și realizate drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Deci este o datorie a generațiilor prezente aceea de a crea pentru viitoarele generații condiții de a exprima în manieră liberă și responsabilă urgența pentru o "lume nouă". Biserica îi primește pe tineri și cererile lor ca semn al unei primăveri promițătoare și îl arată lor pe Isus ca model de iubire care face "noi toate lucrurile" (Ap 21,5).

Responsabilii vieții publice sunt chemați să lucreze pentru ca instituțiile, legile și ambientele de viață să fie pătrunse de umanism transcendent care să ofere noilor generații oportunități de realizare deplină și muncă pentru a construi civilizația iubirii fraterne coerentă cu cele mai profunde exigențe de adevăr, de libertate, de iubire și de dreptate ale omului.

Așadar, de aici rezultă dimensiunea profetică a temei aleasă de Sfântul Părinte, care se inserează pe linia "pedagogiei păcii" trasată de Ioan Paul al II-lea în 1985 ("Pacea și tinerii merg împreună"), în 1979 ("Pentru a ajunge la pace, a educa la pace") și în 2004 ("O angajare mereu actuală: a educa la pace").

Tinerii vor trebui să fie făcători de dreptate și de pace într-o lume complexă și globalizată. Acest lucru face necesară o nouă "alianță pedagogică" a tuturor subiecților responsabili. Tema prevestește o prețioasă etapă a Magisteriului propus de Benedict al XVI-lea în Mesajele pentru celebrarea Zilei Mondiale a Păcii, început sub semnul adevărului (2006: "În adevăr pacea"), continuat cu reflecțiile despre demnitatea omului (2007: "Persoana umană, inimă a păcii"), despre familia umană (2008: "Familia umană, comunitate de pace"), despre sărăcie (2009: "Combaterea sărăcia, construirea păcii"), despre păstrarea creației (2010: "Dacă vrei să cultivi pacea, păstrează creația") și despre libertatea religioasă (2011: "Libertatea religioasă, cale pentru pace"), și care acum se adresează minților și inimilor pulsante ale tinerilor: "Educarea tinerilor la dreptate și la pace".

19 mai 2011

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat