Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cardinalul Stanisław Dziwisz în vizită la Institutul Teologic "Sf. Iosif"

Monseniorul Stanisław Dziwisz, cardinal și arhiepiscop de Cracovia (Polonia), însoțit de PS Petru Gherghel și de PS Aurel Percă, a vizitat vineri, 20 mai 2011, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și a celebrat sfânta Liturghie pontificală în limba latină în capela institutului, începând cu ora 18.00. Cardinalul Stanisław Dziwisz este în vizită în România în perioada 18-22 mai, fiind prezent în București, Iași și Poiana Micului. Eminența Sa este însoțit de secretarul personal, Mons. Dariusz Raś.

Vizita acestui martor discret și direct al sfințeniei papei Ioan Paul al II-lea reprezintă un eveniment deosebit pentru comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Cardinalul a ajuns la Institut în jurul orei 17.30, fiind întâmpinat de seminariști în holul central al Institutului, iar pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, i-a urat "Bun venit!" în numele comunității academice. Oaspetele a evocat profunzimea personalității papei Ioan Paul al II-lea, ca fiind un om de mare cultură, pasionat de literatura și istoria țărilor din Europa Centrală, printre care se numără și România. Eminența sa a mai spus că beatificarea papei Ioan Paul al II-lea reprezintă o recunoaștere din partea Bisericii a faptului că itinerarul vieții sale a fost corect. Fericitul Ioan Paul al II-lea este un mare dar pentru Biserică și pentru omenire, aducând speranța și credința unei lumi amenințată de frică și nesiguranță.

Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată ca mulțumire pentru darul beatificării papei Ioan Paul al II-lea, al cărui secretar personal a fost, vreme de aproape 40 de ani, actualul cardinal Dziwisz. Înaltul prelat a evidențiat, în timpul predicii, marea grijă pe care fostul Suveran Pontif o avea față de Seminarul din Cracovia, de care, în calitatea sa de păstor al Diecezei de Cracovia, s-a îngrijit în mod deosebit, numindu-l "pupila ochiului episcopului". Seminariștii, prezenți la această celebrare solemnă, au fost încurajați să devină martori autentici, prin cuvânt și faptă, ai Evangheliei. Pentru aceasta este importantă pregătirea și formarea permanentă, care nu încetează odată cu hirotonirea preoțească. Lumea și Biserica au nevoie de preoți sfinți, adevărații martori ai Evangheliei. În cadrul sfintei Liturghii, cardinalul Dziwisz a încredințat Preasfințitului Petru Gherghel o relicvă prețioasă: un mic recipient cu sângele papei Ioan Paul al II-lea. Comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași i-a oferit cardinalului Dziwisz un exemplar din colecția "Coloanele infinitului", o lucrare care prezintă în cinci volume viețile tuturor fericiților și sfinților ridicați la cinstea altarelor de către papa Ioan Paul al II-lea.

Vizita Eminenței Sale în Dieceza de Iași continuă și în zilele de sâmbătă și duminică. În ziua de sâmbătă, 21 mai, cardinalul a prezidat, împreună cu PS Petru Gherghel și cu PS Aurel Percă, Liturghia de sfințire a noii biserici din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Programul cardinalului în Dieceza de Iași va cuprinde și vizite la Sanctuarul catolic de la Cacica și la câteva mănăstiri din nordul Moldovei. De asemenea, cardinalul se va întâlni cu comunitatea poloneză din Solonețu Nou, iar seara se va îndrepta spre Suceava, pentru ca a doua zi să pornească spre țara natală.

Andrei Dumitrescu

(Știrea a fost preluată și adaptată după www.itrc.ro)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 mai: Iași: Cardinalul Stanisław Dziwisz în vizită la Institutul Teologic "Sf. Iosif"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat