Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asociația Scout Catolică Română la 20 de ani de existență

De la un scoutism catolic la o spiritualitate catolică pentru cercetășie

La 30 iunie 1991, după mai multe experiențe scout desfășurate în Italia și România s-a depus cererea prin care 25 de tineri catolici solicitau să se înființeze această asociație. La scurt timp în mai multe parohii s-au înființat centre locale catolice. Chiar de la începuturi scoutiștii catolici, care i-au avut ca "nași" pe cei, AGESCI, și-au exprimat opțiunea pentru un scoutism bazat pe o metodologie fondată de Robert Baden-Powell și pe o pedagogie catolică pentru care preoții Jacques Sevin, D'Andreias, Forestier, Donocoeur și mulți lideri laici au lucrat. Rezultatele au fost apreciate de multe ori. De exemplu, fericitul Ioan Paul al II-lea afirma: "Întâlnirea scoutului cu credința catolică s-a revelat fecundă ca o școală a creșterii pentru creștini autentici și ca izvor al unei spiritualități autentice".

Inițiativa lui Pierpaolo Campostrini, unor lideri și preoți italieni de a aduce scoutul a urmărit să introducă în România după revoluție nu numai ajutoare materiale, ci și surse de bogăție spirituală și educativă. Invitat cu această ocazie, Pierpaolo însoțit de Gianni Giolo și Maristella Corradin, între mărturiile pe care le-a dat, spunea că a fost impresionat de un semn care l-a încurajat: în catedrala din Iași a găsit la altar copia unei icoane care este în biserica sa parohială. Discursurile lor au avut ca idei principale: ascultarea de Dumnezeu conduce la colaborarea cu Biserica catolică; credința și valorile sunt importante, mai ales iubirea și pacea. Este dovedit că în Italia, scoutismul a făcut un salt calitativ și numeric după ce s-a trecut de la ideea că liderul este educator, la concepția că "educația face o comunitate unită pentru a forma".

Scoutismul catolic din ASCRO a avut un prim deceniu de existență entuziastă care dincolo de lipsa multor conținuturi și sărăcia materială a refuzat să pună în pericol valoarea spiritualității. Însă "vitalitatea" îngrădită, închisă într-un cerc restrâns cerea noi surse de îmbogățire. De aceea după anul 2000 s-a căutat și s-a realizat relaționarea cu scoutiști catolici din Conferința Internațională Catolică a Scoutului (CICS). La sugestia lor insistentă centrele catolice au intrat în anul 2002 ca membre ale Organizației Naționale Cercetașii României (ONCR), iar în anul 2005 au fost primiți ca membri ai CICS-ului. De atunci, ASCRO a devenit un consiliu pastoral ce are ca obiective și finalități: păstrarea identității catolice și susținerea unei spiritualități și a unei pedagogii specifice. Întâlnirile liderilor, campusurile de formare și colaborarea dintre șefii de centre rămân momente valoroase și importante. Documente de referință sunt: Declararea identității (document al CICS tradus de lideri și binecuvântat de PS. Petru Gherghel) și lucrarea Credință vie în cercetășie (document de bază pentru promovarea spiritualității cu introducere din partea PS. Aurel Percă).

Momentul culminant al sărbătoririi celor 20 de ani a fost marcat de celebrarea sfintei Liturghii și susținerea unui simpozion. Cu aceste ocazii episcopul Aurel a propus ca model de apostolat pe sfântul Matia, a încurajat să se folosească din plin oportunitățile oferite chiar de Robert Baden-Powell care era convins că religia este parte din cercetășie și nu se poate face o educație autentică fără aportul ei.

Fapt este că în această mică istorie de 20 de ani, s-a trecut de la un scoutism catolic, entuziast dar destul de sărac în metodologie și pedagogie, la o spiritualitate catolică mai bogată, mai vie și mai răzbătătoare pe care catolicii cercetași o oferă cercetășiei ca pe o bogăție și o sursă de educație și formare autentică. În pofida aparențelor, decât un scoutist catolic este mai normal, mai bine și mai valoros să fii un catolic cercetaș, așa cum propune CICS-ul în ultimele documente.

Pr. dr. Alois Hîrja


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat