Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni - un dram de istorie catolică

Catolicii din Răcăciuni provin din satele catolice vecine și din personalul tehnico-administrativ de la marile proprietăți agricole din regiune.

Pentru prima dată, catolicii din Răcăciuni au fost menționați în "Schematismul Misiunii" din 1850, sub forma "Rekecsin Inferior". La acea dată, comunitatea număra 101 credincioși și avea o biserică de lemn, cu puțin timp în urmă construită de boierul și vornicul Vasile Sturza din Răcăciuni Târg. Biserica a fost consacrată la 2 iulie 1854 de către episcopul Antonio de Stefano, episcop titular de Bendensis, prefect al misiunilor din Moldova și vizitator apostolic între anii 1849-1859:

"Spre mai marea slavă a lui Dumnezeu, în anul 185 (4, luna iulie, ziua 2), Ilustrissimul și Reverendissimul Domn Anton de Stefano din Ordinul Minorilor Conventuali ai Sfântului Francisc, Episcop de Bendensis, Prefect al Misiunilor din Moldova și Vizitator Apostolic, în prezența preoților din același Ordin, a consacrat acest altar portabil uns cu Sfânta Crismă și cu Untdelemnul Catecumenilor, punându-se în el relicve sfinte ale Sfântului martir Modestin și ale Sfântului martir Felician cu trei boabe de tămâie și pentru o mai mare credibilitate însemnăm piatra (de altar) cu propriul sigiliu episcopal".

Patronul spiritual al acestei biserici a fost ales sfântul Ioachim, tatăl Sfintei Fecioare Maria.

Din statisticile Episcopiei de Iași reiese că la Răcăciuni figurau în anul 1874 un număr de 174 de credincioși, iar în anul 1885, 275 de credincioși, fiind celebrate în acel an 38 de botezuri, 21 de cununii și 78 de înmormântări.

Conform aceleiași statistici, în anul 1888 la Răcăciuni erau 60 de familii cu 223 credincioși, fiind celebrate 18 botezuri, 4 cununii si 17 înmormântări.

De-a lungul timpului, catolicii din Răcăciuni au fost îngrijiți sufletește fie de preotul paroh de la Cleja, fie de cel de la Fundu Răcăciuni sau chiar de la Fărăoani. Dintre preoții mai cunoscuți care veneau la Răcăciuni pentru a celebra sfintele taine amintim pe pr. Francisc Hojden, pr. Carol Susan, pr. dr. Mihai Serafim Bejan, pr. Gheorghe Ciuraru, pr. Gheorghe Farțade. Din cauza numeroaselor filiale, preotul nu reușea să ajungă prea des la Răcăciuni pentru a celebra sfintele sacramente și pentru a întreține viața de credință a răcăciunenilor catolici. Probabil și din acest motiv se explică faptul că în jumătate de secol comunitatea din Răcăciuni a crescut doar cu 37 de credincioși.

La începutul secolului XX numărul catolicilor din Răcăciuni depășea cu puțin cifra de 200. În anul 1918, foarte probabil din cauza Primului Război Mondial, numărul catolicilor era de numai 126 de suflete.

În anul 1930 la recensământul oficial al comunei, populația totală a satului Răcăciuni era de 1981 locuitori, din care 1552 ortodocși, 1 greco-catolic, 244 romano-catolici, 1 reformat, 7 evangheliști, 176 evrei.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, comunitatea romano-catolică din Răcăciuni a înregistrat un număr mai mult sau mai puțin constant de credincioși: 1946 - 211 credincioși, 1947 - 203 credincioși, 1948 - 246 credincioși.

La 7 aprilie 1968, a fost deschis la Gheorghe Doja centrul parohial, prin dezmembrare de la Parohia Cleja, primul paroh fiind părintele Ciril Blaj, care avea în administrare și comunitățile catolice din satele Valea Mică, Răcăciuni și Gâșteni. La acea dată erau înregistrați la Gheorghe Doja 125 de familii catolice, iar comunitatea era formată din 700 de credincioși. Filiala Răcăciuni număra 72 de familii cu 200 de credincioși.

În anul 1975 parohul de Gheorghe Doja a fost transferat la Valea Mare, fiind înlocuit de părintele Ioan Jicmon. Șase ani mai târziu, în anul 1981, când părintele Ioan Jicmon a fost transferat la Prăjești, parohia din Gheorghe Doja, cu filialele amintite mai sus a fost păstorită de părintele Mihai Cucuteanu.

În a doua jumătate a secolului XX numărul catolicilor din Răcăciuni a crescut rapid, ajungând în anul 1993 la 136 de familii cu 465 credincioși.

La 1 august 2004, prin decretul emis de Episcopia de Iași și semnat de episcopul Petru Gherghel, decret cu nr. 1498, a fost înființată Parohia Valea Mică, prin dezmembrare de la Parohia Gheorghe Doja, primind ca filială comunitatea din Răcăciuni. La aceeași dată a fost numit și parohul noii comunități, părintele Daniel Cimpu.

Conform statisticii din anul 2010, comunitatea catolică din localitatea Răcăciuni era formată din 158 de familii cu 467 credincioși.

În anul 1990, s-au început demersurile în vederea construirii unei noi biserici catolice în localitatea Răcăciuni sub directa coordonare a părintelui Mihai Cucuteanu. Aceste demersuri au fost dificile și anevoioase, întâmpinându-se multe piedici și greutăți, pe care nu dorim să le mai amintim, cu toate că nu am greși cu nimic. Le cunoaște bunul Dumnezeu, care în Providența Sa infinită a orânduit astfel lucrurile încât finalitatea a fost începerea lucrărilor de construire a noii biserici. Aici ar putea mult mai mult să dea mărturie părintele Mihai Cucuteanu, dar și o parte din credincioșii catolici și ortodocși răcăciuneni. Mai curând readucem în memorie faptul că în anul 1991 a avut loc la Răcăciuni prima vizita pastorală a episcopului de Iași, PS Petru Gherghel.

Construcția bisericii noi din Răcăciuni, care de acum va avea hramul Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) a întâmpinat în decursul celor 20 de ani de când a fost începută și până în acest moment, stagnări ale lucrărilor, lipsuri financiare, piedici de tot felul, dar toate au fost depășite, multe uitate, mai ușor sau mai greu, iar acum acest sfânt lăcaș e gătit de sărbătoare, asemenea unei mirese în ziua cununiei sale, adică biserica a ajuns la momentul sfințirii și consacrării altarului. Toate acestea din voința și cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sacrificii mari din partea credincioșilor și, de ce nu, a preoților care s-au perindat pe aici. Nu ne rămâne decât să aducem neîncetat mulțumiri Domnului și Maicii Preacurate, fără a uita că o biserică este cu adevărat frumoasă și strălucitoare nu doar când este sfințită, ci atunci când este plină nu de icoane, podoabe sau flori, ci de suflete, de creștini!

La umbra bisericii noi, în ziua de 16 aprilie 2009 s-a început cu binecuvântarea episcopului de Iași, dar și cu mult curaj din partea credincioșilor catolici din Răcăciuni, ceea ce acum se numește Centrul Parohial "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Ca o noutate, este prima clădire din Dieceza de Iași care are ca ocrotitor și protector pe Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, după ce a fost declarat fericit cu doar două săptămâni înainte de a fi sfințit acest edificiu. Denumirea de Centru Parohial nu a fost aleasă întâmplător, ci având la bază mai multe motive, printre care:

1. existența unui punct de referință pentru tot ce înseamnă identitate catolică locală, atât a credincioșilor, cât și a persoanelor consacrate care activează pe teritoriul parohiei;

2. un loc unde diferite categorii de vârstă (copii, tineri, adulți) au posibilitatea întâlnirilor de cateheză, de spiritualitate și comuniune;

3. fiind și reședință parohială, centrul este un loc unde toți creștinii, indiferent de confesiune, și nu numai creștinii, pot găsi repere catolice, fie prin direcțiune spirituală, fie apelând la rugăciunile Bisericii pentru diferite trebuințe sufletești;

4. un loc unde oaspeții pot găsi un loc de odihnă și întărire a sufletului, după cuvântul lui Isus din Evanghelia după Sfântul Marcu, capitolul 6, versetul 31;

5. nu în ultimul rând un loc unde poate fi consultată, de către oricine dorește, o bibliotecă religioasă, atât de necesară hrănirii minții și a sufletului.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Preacurate, acest centru este acum ca un prim și măreț vlăstar al bisericii răcăciunenilor. "Cât de minunate sunt lucrurile tale, Doamne, toate întru înțelepciune le-ai zidit!" (Ps 103,24). "Tu ești Dumnezeul care faci lucruri minunate!" (Ps 76,15).

Se cuvine în același timp să nu-i uităm pe toți cei prin care Domnul în Providența sa iubitoare a lucrat și continuă să lucreze. Binefăcătorii. E adevărat că Dumnezeu își poate realiza planurile sale și fără aportul omului, dar în iubirea lui infinită l-a voit pe om colaborator responsabil, cum îi definește sfântul Paul pe toți cei de bunăvoință: "colaboratori ai lui Dumnezeu" (1Cor 3,9; 2Cor 6,1). În aceasta stă toată frumusețea și măreția omului de chip și asemănare cu Dumnezeu.

Iar cât ne privește pe noi, simpli slujitori, ne amintim de cuvintele divinului Învățător pe care le-a spus ucenicilor săi că atunci când își vor fi împlinit datoria, să spună așa: "Suntem slugi netrebnice, am făcut ceea ce eram datori să facem" (Lc 17,10). Așadar,

Omnes ad majorem Dei gloria!

Dan Popa


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat