Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală de Paști - 2011

Bucurați-vă! Domnul a înviat!

Cristos a înviat din morți,
cu moartea pe moarte călcând,
și celor din morminte, viață dăruindu-le.

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori, iubiți credincioși,

"Învierea lui Isus este adevărul culminant al credinței noastre în Cristos", ne învață Catehismul Bisericii Catolice (nr. 638).

Fideli față de mărturia Sfintelor Scripturi și în concordanță cu învățătura sfintei tradiții, celebrăm cu bucurie marele adevăr al Învierii Domnului și cântăm cu întreaga Biserică imnul victoriei lui Cristos asupra morții și asupra păcatului - Aleluia! Aleluia!

În noaptea sfântă a Învierii s-a aprins lumânarea pascală din piatra de cremene și s-a împărțit credincioșilor adunați în priveghere acea lumina care strălucește în întuneric și care încălzește inimilor celor ce cred, cu invitația sfântă: Lumina lui Cristos! Veniți și luați lumină!

O nouă și adevărată lumină peste întunericul păcatului și peste stăpânirea morții.

Biserica ne-a invitat să păstrăm în mâini și, mai ales, în cugete, în inimi, noua lumină și ne-a chemat să tresăltăm de bucurie, cântând imnul Exultet (Să tresalte inima), un imn de profundă bucurie și de exaltare spirituală.

"Da, cu adevărat fericită noapte: numai ție ți s-a dat să cunoști vremea și ceasul în care Cristos a înviat din morți". Noaptea a fost prima martoră a marelui eveniment, ea a retrăit farmecul și forța strălucirii ieșite din mormânt și piatră, ea ne-a transmis victoria adevărului și a binelui nebiruit. Martorii oculari s-au trezit învăluiți de lumină și, cuprinși de teamă sfântă și de mare bucurie, au verificat mormântul gol și l-au întâlnit, rând pe rând, în grădină, la Emaus, pe drumul Damascului sau în Cenacol.

El s-a arătat cu adevărat ucenicilor săi, celor ce împreună cu el s-au suit din Galileea la Ierusalim, și care acum au devenit martorii lui în fața poporului. Ei au fost cei privilegiați, aleși și pregătiți de el la școala noii sale împărății și a noii evanghelizări.

Învierea Domnului este o lucrare divină pregătită și realizată în timp, o lucrare a întregii Sfintei Treimi.

Catehismul Bisericii Catolice (nr. 648) ne învață că "învierea lui Cristos este obiect de credință, ca fiind o intervenție transcendentă (suprafirească) a lui Dumnezeu însuși, în creație și în istorie. În ea, «cele trei persoane dumnezeiești acționează împreună și, în același timp, își manifestă originalitatea proprie. Aceasta s-a făcut prin puterea Tatălui, care l-a înviat pe Cristos, Fiul său» (cf. Fap 2,24) și astfel a introdus într-un mod desăvârșit umanitatea lui - cu trupul său - în Treime. Isus a fost definitiv revelat «Fiu al lui Dumnezeu întru putere, după Duhul sfințeniei, prin Învierea lui din morți» (Rom 1,3-4)".

Sfântul Paul insistă asupra manifestării puterii lui Dumnezeu prin lucrarea Duhului care a dat viață firii omenești a lui Isus și a chemat-o la starea glorioasă de Domn (cf. CBC 648).

Cu alte cuvinte, Tatăl ceresc, prin lucrarea specială a Duhului Sfânt, l-a ridicat din moarte pe Fiul său și l-a constituit Domn alături de tronul său în împărăția sa veșnică.

Nu trebuie să uităm că Învierea din mormânt este, în același timp, și opera lui Cristos care iese din mormânt, în virtutea propriei sale puteri dumnezeiești.

El însuși în predicile sale vorbește despre suferințele prin care va trece, despre moartea la care va fi supus, dar și despre învierea sa cea de a treia zi, când afirmă că "eu îmi dau viața ca iarăși să o iau... căci... putere am să o dau și putere am să o iau" (In 10,17-18).

Întreaga revelație prezintă această lucrare ca fiind orânduită din veșnicie de Dumnezeu unul și întreit și realizată în timp prin lucrarea specială a celor trei persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

În învierea glorioasă a lui Cristos mărturisim credința noastră în iubirea lui Dumnezeu față de noi și trăim speranța învierii noastre la o viață nouă prin Cristos, în care credem.

Apostolul neamurilor, în Scrisoarea către Corinteni, afirmă: "Dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră și zadarnică este credința voastră" (1Cor 15,14). Așadar, învierea constituie pe deplin confirmarea a tot ceea ce a făcut și a învățat Cristos când a venit pe pământ. Toate adevărurile își au justificarea prin învierea sa, căci, înviind, a demonstrat și continuă să o facă și astăzi autoritatea sa dumnezeiască și iubirea sa.

Învierea Domnului confirmă dumnezeirea sa, iar jertfa sa pe cruce, moartea și sacrificiul său constituie cea mai mare valoare salvifică a istoriei.

Când celebrăm învierea Domnului afirmăm "dublu aspect în misterul pascal: prin moartea sa, Cristos ne izbăvește de păcat, iar prin Învierea sa ne deschide accesul la o nouă viață", ne învață același Catehism al Bisericii Catolice, căci prin îndreptățire suntem "reașezați în harul lui Dumnezeu", iar prin acest har, participăm la viața cea nouă, căci "precum a fost înviat Cristos din morți, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții" (Rom 6,4). Prin înviere suntem cu adevărat transformați din dușmani în prieteni și din străini în frați, frați cu Cristos, care, înviind din morți, ne învie și pe noi la o viață nouă (cf. CBC 654).

Dragi frați și surori,

A celebra Învierea Domnului înseamnă a mărturisi că el este garanția învierii noastre, că el este izvorul și principiul învierii viitoare.

A celebra Învierea Domnului înseamnă a ne întâlni cu El care continuă să fie viu și care trăiește în vecii vecilor, fiind mereu între noi și purtându-ne astfel spre zorile vieții veșnice.

Celebrând Învierea Domnului, gustăm puterile și farmecul veacului viitor (cf. Evr 6,5), retrăim un adevăr mângâietor și mobilizator: nu mai trăim pentru noi, ci pentru acela care a murit și a înviat pentru noi (cf. 2Cor 5,15).

Cu aceste gânduri, pe care ni le oferă marea sărbătoare a Învierii și textele Sfintelor Scripturi și pe care ni le propune Biserica an de an, ca o mângâiere și întărire sufletească, vă exprim bucuria și salutul nostru și vă spun din inimă tuturor: Bucurați-vă! Domnul a înviat! El ne oferă tuturor viața sa dumnezeiască.

Sărbători fericite
și
Paște binecuvântat, aleluia!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat