Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: O procesiune specială de Florii

Câteva mii de credincioși din toate parohiile Bacăului au participat în Duminica Floriilor la procesiunea organizată pe străzile orașului. Tinerii au fost protagoniștii acestei zile, ei animând atât procesiunea cu Calea Sfintei Cruci, cât și sfânta Liturghie ce a precedat-o.

Procesiunea organizată pe străzile orașului a fost precedată de sfânta Liturghie de la ora 18.00. Au participat, purtând în mâinile lor ramuri, credincioși, dar mai ales tineri, din toate parohiile orașului: "Sfântul Nicolae", "Sfânta Cruce", "Fericitul Ieremia", "Sfântul Francisc de Assisi", "Inima Neprihănită a Mariei". În altar au slujit: pr. Petru Tamaș, pr. Lucian Adam și pr. Adrian Blăjuță. Tinerii au animat cu bucurie și entuziasm toate momentele sfintei Liturghii.

Pătimirea Domnului după sfântul Matei a fost proclamată pe roluri împreună cu tinerii. A urmat apoi predica părintelui Petru Tamaș. Pornind de la mesajul papei Benedict pentru Ziua Tineretului, "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință", părintele i-a încurajat pe tineri să nu le fie teamă să îmbrățișeze și să trăiască credința. Aceasta este singura care-i poate conduce la fericirea pe care o caută. Doar cel care l-a creat îl poate împlini pe om în adevăratul sens al cuvântului. Credința și Dumnezeu pot fi înțeleși mai ușor dacă mai întâi ne vom apropia și vom petrece mai mult timp cu Domnul. Astfel între noi și Cristos se va statornici o relație de prietenie. De asemenea, tinerii au fost invitați să nu uite de Catehismul Bisericii și de revistele religioase, cunoașterea fiind fundamentală pentru o adevărată apropiere. Părintele a încheiat cu un îndemn al Sfântului Părinte: "Dragi tineri, dacă veți crede, dacă veți ști să trăiți și să mărturisiți credința voastră în fiecare zi, veți deveni instrument pentru a-i face pe alți tineri să regăsească asemenea vouă sensul și bucuria vieții, care se naște din întâlnirea cu Cristos!"

După sfânta Liturghie, în jurul orei 19.10, a început procesiunea pe străzile orașului. În față era purtat un banner cu tema Zilei Tineretului din acest an, după care urma crucea tinerilor, flancată de torțe, urmau icoanele ce reprezentau momentele de pe drumul crucii, iar apoi preoții și credincioșii. Calea sfintei Cruci a fost condusă de pr. decan Isidor Dâscă. Tinerii din Acțiunea Catolică, Asociația Scout, Tineretul Maltez au rostit textul deosebit de frumos al rugăciunilor pentru fiecare stațiune. Prin intermediul goarnelor ce amplificau sunetul, acesta ajungea până departe. Aproape la fiecare balcon de bloc se puteau vedea persoane care priveau în tăcere ceremonialul religios. O liniște aproape adâncă, mișcătoare, se lăsa peste întreaga mulțime a credincioșilor atunci când răsuna textul de la stațiuni. Răsunau apoi dintr-o dată, până departe, cântările sfinte.

La întoarcere, pe treptele bisericii "Sfinții Petru și Paul", s-a făcut ultima stațiune, după care părintele decan le-a urat tinerilor să rămână înrădăcinați în credință și să poarte cu ei un mesaj de bucurie și speranță pentru lumea de astăzi.

A fost impresionant să vezi tăcerea adâncă a unei asemenea mulți în momentul în care se rosteau rugăciunile la Calea Crucii. Nici trecătorii nu mai vorbeau. Jandarmii păreau și ei uimiți. (Andreea)

Spre deosebire de anul trecut, când a plouat într-una în timpul procesiunii, anul acesta a fost splendid. Chiar dacă a fost mai lung, s-a meritat. (Iulian)

Găsesc asemenea manifestări ale credinței ca fiind cu adevărat provocatoare. Înțelegem că misiunea noastră a laicilor este aceea de a sfinți lumea de astăzi, că nu este suficient să fim creștini în biserică. (Emil)

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 aprilie: Bacău: O procesiune specială de Florii


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat