Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Misiuni populare în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei"

În zilele de 15, 16 și 17 aprilie 2011, la biserica "Inima Neprihănită a Mariei", în prezența a numeroși credincioși din parohie, dar și din parohiile din jur au avut loc misiuni populare.

Părintele paroh Cristian Lucaci a anunțat solemn în deschidere: "Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui".

Predicatorul, pr. Cristinel Fodor, director spiritual și profesor de teologie spirituală la Institutul Teologic din Iași, a anunțat tematica și structura predicilor. În prima parte vor fi prezentate darurile sfintei cruci, iar apoi darurile familiei. Nu întâmplător familia a fost pusă în centrul fiecărei predici și nu întâmplător în dieceza noastră Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a decretat anul familiei pe o perioadă de trei ani.

Iată câteva ideii desprinse din predicile ascultate.

Insultele adresate lui Isus de către soldați reprezintă cuvintele noastre urâte adresate partenerului nostru de viață. Familia, focar de iubire, leagănul vieții, biserică domestică, este în pericol, este atacată din toate părțile. Dușmanii Bisericii atacă în primul rând familia. Familia nu este o instituție creată de oameni și de aceea ea nu poate fi modificată sau distrusă de oameni. Familia și căsătoria sunt invenții ale lui Dumnezeu. Relațiile din cadrul familiei nu pot fi normale dacă relațiile dintre soți și Dumnezeu nu sunt normale. Familia nu este o relație în doi, ci o relație în trei, în care Dumnezeu se află în vârful triunghiului și cei doi soți (un bărbat și o femeie) se află în baza triunghiului. Laturile triunghiului sunt legături care unesc familia cu Dumnezeu. Dacă se întrerupe legătura cu Dumnezeu familia se destramă.

Spinii reprezintă urmările păcatelor noastre. Câți spini nu sunt între soți, câți spini nu sunt între copii și părinți, câți spini nu sunt între rudele noastre! Dumnezeu a stabilit niște reguli care trebuie respectate în familiile noastre. Femeia trebuie să fie supusă bărbatului ei, bărbatul trebuie să fie supus soției lui, copii trebuie să fie supuși părinților lor și împreună să fie supuși lui Dumnezeu.

Piroanele din crucea lui Isus reprezintă păcatele familiilor noaste. Familia este o unitate indestructibilă. În dicționarul lui Dumnezeu nu există noțiunea de divorț. Un rol foarte important în unitatea familiei îl are soția. Sunt prea mulți copii fără mamă și fără tată, sunt prea multe închisori și orfelinate. Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă.

Semnificația inscripției de pe cruce - "Isus Nazarineanul, regele iudeilor", scris în trei limbi - este aceea că Isus comunică cu noi în orice limbă am avea și mai mult chiar în limba iubirii, a iertării, a speranței, a bunăstării a durerii etc. Mesajul transmis familiilor îl reprezintă ascultarea față de Dumnezeu și față de regulile stabilite de el. Își va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un sigur trup. Despărțirea de părinți nu înseamnă ruperea relațiilor cu părinții, ci din contra, cinstirea tatălui și a mamei din cele două părți.

Cele două cruci de pe Golgota, una la dreapta și alta la stânga lui Isus, reprezintă alegerea pe care trebuie să o facem de-a lungul vieții: să mergem alături de Isus sau împotriva lui. Contradicțiile din cadrul familiei se datorează în primul rând limbii care împrăștie venin în dreapta și în stânga. Dumnezeu a creat omul unic, ca o capodoperă a sa, dar cu calități și defecte. Nici un bărbat nu va găsi femeia perfectă, pentru că ea nu există. O familie fericită este aceea care își rezolvă contradicțiile prin iertare. Te rog să mă ierți, soția mea, ... soțul meu. Te iert din toată inima.

De-a lungul celor trei zile de misiuni Isus Cristos ne-a oferit insultele primite, coroana de spini, piroanele crucii, ne-a oferit dreptul de a alege. Să oferim și noi la picioarele crucii toate momentele noastre negative, clipele noastre de nebunie, toate grijile noastre, ultimele clipe ale vieții pe acest pământ și să păstrăm doar bucuriile noastre. Să păstrăm în inimi toată dragostea lui Dumnezeu și să o radiem celor din jur. Doamne Isuse Cristoase, te rugăm fierbinte, ai grijă de familiile noastre!

În concluzie pot afirma cu convingere că oratorul a reușit să capteze atenția ca un magnet, iar rezultatul acestor misiuni populare s-a văzut în cozile interminabile de la scaunele de spovadă și de la sfânta împărtășanie.

"Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață; tu ai cuvintele vieții veșnice". Amin

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat