Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor

Duminica Floriilor, 17 aprilie 2011, a fost marcată la Iași printr-o Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și un grup de preoți. Celebrarea euharistică a fost la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și a fost transmisă în direct pe TVR3 și TVR Iași.

Cu o săptămână înaintea Paștelui creștinii sărbătoresc Floriile, adică intrarea glorioasă a lui Isus în Ierusalim. Această sărbătoare, care deschide săptămâna cea mai sfântă din an, este o zi de bucurie și de speranță, deoarece în această zi Isus a fost recunoscut ca fiul lui David, ca Mesia. Pentru a exprima această bucurie și în exterior creștinii au venit în număr mare la Sfânta Liturghie.

Ceremonia a început din fața catedralei, unde au fost sfințite ramurile pe care creștinii le-au adus cu ei pentru a-l întâmpina pe Cristos. După sfințirea ramurilor și citirea evangheliei care vorbește despre intrarea glorioasă a lui Isus în Ierusalim, cei prezenți au pornit în procesiune spre altar.

Un alt moment încărcat de credință a fost citirea patimii lui Isus Cristos, după evanghelistul Matei. Ascultarea relatării despre ultimele ceasuri din viața lui Isus i-a făcut pe cei prezenți să retrăiască alături de Cristos acele momente dureroase și sfâșietoare. Această zi ne-a aduce în față un paradox. Sărbătoarea Floriilor este o zi de bucurie pentru creștini. Totuși în această zi se citește patima Domnului, care ne-a adus tulburare și disconfort în suflet. Paradoxul acestei zile ne ajută să înțelegem paradoxul vieții noastre. Credința în Dumnezeu ne aduce o mare bucurie, dar aceasta nu înseamnă că suntem feriți de suferință. Cristos este cel care a mers înaintea noastră pe drumul spre Dumnezeu. Așadar, fie că ne bucurăm, fie că suferim noi, creștinii, știm că nu suntem singuri pe drumul vieții noastre.

A urmat apoi predica rostită de Excelența sa PS Petru Gherghel. Preasfințitul a vorbit despre binomul bucurie-suferință. Această zi binecuvântată ne-a aduce o mare bucurie în suflet, însă marchează și începutul pătimirii lui Cristos. Durerea, provocată de pătimirea lui Isus, crește în noi când ne amintim că și noi l-am răstignit în sufletul nostru prin păcatele săvârșite. Așadar, nu putem arăta cu degetul pe cei care l-au răstignit pe Cristos, deoarece facem parte din grupul lor. Totuși mesajul acestei zile este unul de speranță. Cristos ne-a iubit primul și asta este tot ceea ce contează. Păstorul diecezei i-a îndemnat pe cei prezenți să alerge cu încredere la Cristos și la Maria în momentele dificile cu care se confruntăm.

Celebrarea liturgică a continuat cu liturgia euharistică, iar la final PS Petru i-a încurajat pe cei prezenți să rămână statornici în credință și să se apropie de Cristos cu încredere.

Liturghia a fost animată de corul mare al catedralei.

Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 aprilie: Iași: Duminica Floriilor

* * *

Triumful lui Cristos prin pătimire. Predica rostită de PS Petru Gherghel la Duminica Floriilor


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat