Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul episcopului Petru Gherghel pentru Ziua Tineretului 2011

Chemare pentru Ziua Mondială a Tineretului 2011

Dragi tineri și tinere,

Anul 2011 este un an special pentru tinerii din lumea întreagă - Întâlnirea Mondială de la Madrid (16-21 august 2011), unde se vor întâlni cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea pentru a se întări în credință și a se angaja să dea mărturie despre fundamentul credinței lor, care este Cristos, sub deviza: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7).

Pentru a explica înțelesul acestei teme, Sfântul Părinte folosește și insistă în mesajul său asupra celor trei imagini sugestive:

- înrădăcinați, evocând imaginea pomului cu rădăcinile puternice care-l alimentează;

- întemeiați sau zidiți, referindu-se la trăinicia construcției casei construite pe stâncă, neputând fi dărâmată de intemperiile ce se abat asupra ei;

- tari în credință, făcând trimitere la creșterea forței fizice sau morale a celui care crede cu adevărat.

Oprindu-vă și meditând asupra acestor imagini, dragi tineri, sunteți chemați de Sfântul Părinte să vă puneți întrebarea asupra propriei vieți de credință, asupra tăriei ei ca și asupra sensului și direcției de luat și de urmat în viață.

Veți găsi împreună răspuns la toate aceste probleme dacă vă veți deschide la cuvântul lui Dumnezeu și dacă îl veți întâlni pe Cristos, adevăratul fundament al vieții umane și creștine.

Dragi tineri ai diecezei, drumul spre întâlnirea de la Madrid, din august, vă cheamă la două momente speciale:

Mai întâi trăirea zilei obișnuite a tinerilor de fiecare an în Duminica Floriilor - când veți avea ocazia, la nivel parohial, să celebrați ziua voastră, în comuniune spirituală cu toți ceilalți tineri din întreaga lume, timp special de întâlnire cu Cristos care vă invită să intrați cu el în Ierusalim ca să-l însoțiți până pe Calvarul dăruirii totale și până la victoria învierii ca mai apoi să trăiți ocazia binecuvântată și atât de așteptată pentru voi, întâlnirea voastră la nivel diecezan, în localitatea Butea, județul Iași.

Sunt două popasuri sufletești în drumul vostru de credință din acest an pentru a vă bucura de întâlnirea în spirit sau prin reprezentanții voștri care se vor deplasa la Madrid pentru a-i întâlni pe colegii și prietenii voștri din întreaga lume, uniți în jurul Sfântului Părinte.

Aceste întâlniri sunt haruri speciale pentru mărirea bucuriei voastre spirituale, sunt zile care vor cimenta gândul vostru comun și momente de împrospătare a credinței voastre comune și de mărturie curajoasă a încrederii în adevăratul lider și prieten, Isus Cristos.

Mă bucur să vă adresez chemarea să vă îndreptați cu mult curaj, entuziasm și încredere spre Cristos și, legați unii de alții, cu sentimente de prietenie, să formați un zid în jurul Celui care vă umple de lumină și rodnicie în viață.

Vă adresez cu încredere chemarea și îndemnul Sfântului Părinte, din mesajul său: "Să nu credeți în cei care vă spun că nu aveți nevoie unii de alții pentru a construi viața voastră, în schimb sprijiniți-vă pe credința celor dragi ai voștri, pe credința Bisericii și mulțumiți-i Domnului că ați primit-o și v-ați însușit-o".

Bucurați-vă, dragi tineri, că aveți astfel de ocazii fericite - duminică de duminică - sărbătoare de sărbătoare - și mai ales trăiți cu mult suflet aceste zile destinate întâlnirilor voastre locale parohiale, diecezane, naționale sau mondiale.

Înaintea voastră vă iese Isus cu crucea sa prin care a biruit lumea, întunericul și păcatul, crucea care este expresia cea mai mare a iubirii lui Dumnezeu față de om.

Priviți - asemenea Mariei și apostolului cel tânăr și curat, Ioan - crucea lui Isus, priviți împreună spre Cel care, din iubire, vi se dăruiește și vă cheamă la victorie.

Împreună cu Sfântul Părinte, cu episcopul nostru auxiliar Aurel, cu asistentul vostru spiritual general pr. Felix și cu toți părinții voștri asistenți vă chem să nu uitați: "Deschideți și cultivați un dialog personal cu Isus Cristos în credință. Cunoașteți-l prin citirea Evangheliilor și a Catehismului Bisericii Catolice; intrați în colocviu cu el în rugăciune, dați-i încrederea voastră: n-o va trăda niciodată!" (Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului).

Purtați, așadar, în sufletele voastre credința în Isus; cu el și prin el veți aduce în lume, în case, în școli și în familii adevărată speranță, bucurie a vieții și fericire.

Vă îndemn să participați cu entuziasm la întâlnirile parohiale, să vă pregătiți cu multă însuflețire pentru întâlnirea de la Butea pentru ca acolo să vă folosiți de exemplul fericitului papă Ioan Paul al II-lea pentru a-l descoperi pe Cristos, care vă asigură că Isus nu vă ia nimic, ci vă oferă totul. De acolo, de sus, de la fereastra cerului, vă încurajează și vă cheamă la curaj și la speranță, căci numai el vă poate răspunde la toate problemele voastre și vă poate întări în planurile și lupta voastră.

Rămâneți, așadar, înrădăcinați și întemeiați în Cristos, rămâneți tari în credință.

Iași, 25 martie 2011

Al vostru,
Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat