Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Funeraliile părintelui Iosif Blaj, OFMConv.

În ziua de sâmbătă, 16 aprilie 2011, a avut loc la Barticești înmormântarea pr. Iosif Blaj, OFMConv. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de fr. Emilian Cătălin, ministru provincial, și de circa 80 de preoți concelebranți. Lor li s-au alăturat mama și rudele părintelui răposat, persoane consacrate și seminariști, credincioși din satul natal și din Luizi-Călugăra, acolo unde părintele a slujit în ultimii ani ca vicar parohial. Pr. Iosif a decedat miercuri, 13 aprilie 2011, din cauza unor complicații cardiace și hepatice.

Chiar cu o zi înainte să celebreze aniversarea a șapte ani de la hirotonirea preoțească (17 aprilie 2004), pr. Iosif Blaj a fost condus cu multă durere în inimi, dar și cu speranța în înviere, spre locul din care nădăjduim că Isus, Preotul Veșnic, îl va ridica într-o zi împreună cu toți cei aleși, pentru a se bucura de fericirea aleșilor săi.

Celebrarea a început la ora 10.30 cu procesiunea de la casa parohială spre biserică. În acest timp, credincioșii adunați în jurul sicriului în care se afla trupul neînsuflețit al părintelui îi înălțau Domnului cântarea de mijlocire pentru odihna sufletului slujitorului său.

După ritualul de început al înmormântării a fost proclamat cuvântul Domnului. A urmat omilia ministrului provincial, Fr. Emilian Cătălin, care a evidențiat câteva trăsături ale personalității părintelui Iosif. A fost subliniată în special dăruirea părintelui în slujirile care i-au fost încredințate. Deși a slujit doar 7 ani, la Institutul Franciscan, ca bibliotecar, apoi ca vicar parohial la Târgu Trotuș și la Luizi-Călugăra, a fost apreciat, mai ales de copii, pentru modul în care a reușit să se apropie de ei și să îi atragă la Biserică. Cum spunea și părintele provincial, activitatea cu copiii a fost carisma pe care el și-a descoperit-o și, în mijlocul lor, era o persoană împlinită, dovadă și mulțimea copiilor care veneau la cateheze și care au fost prezenți în biserica din Luizi-Călugăra, când a fost adus părintele răposat.

Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat cu liturgia euharistică și cu ritul încheierii. La sfârșit copiii, tinerii și seminariștii din Luizi-Călugăra au exprimat gândul lor de prețuire pentru cel care le-a fost, cum au spus ei "părinte și prieten", și cu care sunt convinși că vor rămâne uniți în rugăciune și în comuniunea sfinților.

PS Aurel a transmis condoleanțele Preasfinției sale și ale păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, familiei îndurerate și Provinciei Franciscane și totodată și-a exprimat recunoștința pentru slujirea pe care pr. Iosif, în scurta sa viață de preot, a adus-o în Biserica locală și în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali. Deși este un moment trist, dureros, din cauza morții neașteptate a unui preot tânăr - a mai spus PS Aurel - trebuie să facem loc și speranței în înviere, pe care ne pregătim să o celebrăm, acum când intrăm în Săptămâna Sfântă.

Părintele a fost condus la cimitir, înconjurat de mulțimea de preoți și credincioși, care, prin rugăciunile lor, i-au cerut Domnului milostivirea pentru slujitorul său preot răposat și primirea sa în rândul "slujitorilor credincioși, în patria cerească".

Trupul neînsuflețit al pr. Iosif a mai rămas expus un timp în capela cimitirului pentru ca cei prezenți să se poată ruga și să-i mai poată aduce un ultim omagiu.

Îi mulțumim Domnului pentru darul fratelui Iosif. Dumnezeu să-l primească în fericirea sa!

Fr. Virgil Blaj

*

Biografia pr. Iosif Blaj OFMConv. (1977-2011)

Pr. Iosif Blaj fiul s-a născut în localitatea Barticești, jud. Neamț, în ziua de 14 martie 1977, fiind ultimul dintre cei cinci copii ai soților Vasile și Maria.

A urmat școala primară și gimnazială în satul natal, după care în anul 1992 a fost admis în Seminarul Liceal Franciscan din Roman. După absolvirea seminarului liceal a intrat în Noviciatul Franciscan din Prăjești, pe care l-a încheiat cu prima profesiune temporară făcută la 7 septembrie 1997.

În anii care au urmat, 1997-2003, și-a continuat formarea filosofică și teologică la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

La 31 august 2002 a făcut profesiunea solemnă intrând definitiv în Ordinul Fraților Minori Conventuali.

La 4 octombrie 2003 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 2004, a primit hirotonirea preoțească din partea Excelenței Sale Jean-Claude Périsset, atunci nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova.

După sfințire, pr. Iosif a activat în Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, unde a fost responsabil al bibliotecii Institutului (2003-2004; 2007-2008); a mai slujit ca vicar parohial la Târgu Trotuș (2004-2007) și la Luizi-Călugăra (2008-2011).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 aprilie: Barticești: Funeraliile părintelui Iosif Blaj, OFMConv.


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat