Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A descoperi comoara Cuvântului lui Dumnezeu

Interviu luat arhiepiscopului de Toronto despre lectio divina

De Kathleen Naab

Benedict al XVI-lea accentuează mult lectura rugătoare a Scripturii, cunoscută ca lectio divina, așa încât a dedicat acestei practici un spațiu amplu în exortația "Verbum Domini", în afară de faptul că el însuși a ținut în mai mult ocazii lectio divina cu preoții și seminariștii din dieceza sa.

Arhiepiscopul de Toronto este unul din ierarhii care a răspuns la invitația Sfântului Părinte, nu numai la nivel personal, ci și implicându-i pe credincioșii din comunitatea sa.

Mons. Thomas Collins, care de 10 ani ține întâlniri de lectio divina în arhidieceza sa, a publicat recent o carte pentru a împărtăși experiența sa cu un public mai vast.

Agenția Zenit a vorbit cu Monseniorul Collins despre modul de a promova lectio divina și despre cartea sa intitulată "Pathway to Our Hearts: A Simple Approach to Lectio Divina with the Sermon on the Mount" (Ave Maria Press).

Cartea dumneavoastră "Pathway to Our Hearts" este o adaptare a lectiones divinae desfășurate de dumneavoastră în catedrala diecezei. Lectio divina este gândită pentru un grup de persoane, este necesar un ghid, sau este mai potrivit să fie făcută individual?

Monseniorul Collins: Cel mai bun mod pentru a face experiența lectio divina este la nivel individual, dar în ultimii 10 ani am dezvoltat un fel de sesiune de lectio divina pentru primele duminici din lună, din septembrie până în decembrie, în catedrala mea. Auspiciul este ca aceia care participă o dată pe lună în catedrală să poată beneficia de această experiență, dar mai ales să poată adapta forma publică de lectio divina la un uz personal, în timpul rugăciunii zilnice.

Cartea este descrisă ca o "adaptare a practicii antice a lectio divina la catolicii de astăzi". Ce adaptări sunt cerute? Care sunt diferențele dintre practica antică a lectio divina față de obiceiul de astăzi?

Monseniorul Collins: Lectio divina consistă în substanță într-o citire rugătoare a Scripturii - diferit de un studiu biblic (exegeză) - sau în proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu în liturgie, sau în citirea de texte lungi din Biblie. Scopul este acela de a avea experiența unei întâlniri cu Domnul, prin citirea rugătoare a unei mici părți din Biblie. În acești 2000 de ani creștinii au dezvoltat diferite modalități pentru a face asta.

Și în epoca modernă, această practică a avut diferite adaptări, fie pentru forma publică fie pentru cea privată. În public, lectio divina pe care eu o propun consistă pur și simplu în citirea rugătoare a unui text din Biblie. Și auspiciul meu este ca aceia care participă să fie apoi capabili să adapteze această metodă la rugăciunea lor zilnică.

Ne puteți explica în sinteză metoda pe care o propuneți pentru lectio divina?

Monseniorul Collins: Modul meu de a desfășura o lectio divina se bazează pe metodologii folosite de alții, cu unele adaptări personale. Fiecare poate face asta în diferite moduri. Încep cu rugăciunile solemne de seară în catedrală, cântând psalmii. Aceasta este o practică veche care îmbogățește viața noastră modernă. Apoi mă poziționez la marginea bisericii și uneori dat câteva informații scurte care pot fi utile în rugăciunea textului.

Există apoi trei faze în lectio divina. Înainte de toate se face semnul crucii, pentru a începe perioada de lectio divina. Trebuie să ne punem pe noi înșine în mod conștient în prezența lui Dumnezeu, cerând iertare pentru păcatele noastre și abandonând distragerile care ne împiedică să îndreptăm atenția noastră asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Ne rugăm conform cuvintelor micului Samuel: "Vorbește, Doamne, pentru că slujitorul tău te ascultă".

A doua fază este aceea a rugăciunii textului sacru. Mai întâi citesc întregul text lent și cu glas tare, cerând fiecăruia să ia în considerare ce anume ne spune capului nostru, inimii noastre și mâinilor noastre, sau cunoașterii lui Dumnezeu, iubirii față de Dumnezeu și slujirii lui Dumnezeu.

După o perioadă de tăcere citesc primul verset din text și fac câteva reflecții invitând persoanele să rămână câteva momente în tăcere pentru a medita asupra a ceea ce au ascultat. Urmez aceeași schemă pentru toate versetele - text, comentariu, tăcere - și apoi citesc din nou întregul text cu glas tare, pentru a trece apoi la un moment de tăcere.

Faza a treia consistă în rugăciunea "Tatăl Nostru", "Bucură-te, Marie", "Slavă Tatălui" și semnul crucii, pentru a intra apoi din nou în problemele din viața noastră zilnică.

Benedict al XVI-lea a încurajat de mai multe ori lectio divina. În anul 2005 a spus că dacă ar fi "promovată în mod eficace" ar duce la o nouă primăvară a Bisericii. Ce se poate face în această privință?

Monseniorul Collins: Cred că este un lucru bun ca episcopii și preoții să desfășoare lectio divina în public sau să ilustreze această formă de rugăciune în conferințele lor sau la zilele de reculegere. Este un mod foarte simplu și profund de a-l întâlni pe Dumnezeu în Biblie.

Sesiunile care stau la baza cărții "Pathway" provin din anii 2007-2008, deci aproape de acum patru ani. Putem spune că o promovare a lectio divina s-a înrădăcinat deja în Biserică? Este un proces în desfășurare în Canada și în restul lumii?

Monseniorul Collins: Eu duc înainte lectio divina în public de 10 ani, dar alții fac asta de mulți ani în alte moduri. Sesiunile reproduse în "Pathway to Our Hearts" se referă la anul în care lectiones ale mele erau centrate pe Predica de pe munte. În alți ani textele utilizate erau luate din Psalmi, din parabole sau din alte pasaje din Scriptură. Nu știu cum se făcea în alte părți, deși cardinalul Martini, la Milano, a desfășurat o formă diferită de lectio divina în urmă cu mulți ani.

În sfârșit, ca arhiepiscop, cum ar trebui să fie lectio divina în viața preoților?

Monseniorul Collins: Cred că poate să fie de mare binefacere pentru preoți să parcurgă o oră în fiecare zi în adorație în fața Domnului nostru în Preasfântul Sacrament și este un bine să desfășoare și vreo formă de lectio divina în timpul acelei ore de rugăciune zilnică.

(După Zenit, 15 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat