Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Surorile Clarise la sărbătoarea celui de-al optulea centenar

După ce am celebrat întemeierea primului ordin franciscan și a celui de-al doilea ordin (Ordinul sfintei Clara de Assisi, "Clarisele" sau "Surorile sărace ale sfintei Clara") și, după ce, timp de un an de zile, ne-am o pregătit, reflectând asupra temei contemplației, în Duminica Floriilor din 17 aprilie 2011, vom sărbători deschiderea oficială a celui de al VIII-lea centenar al fondării ordinului nostru, celebrare care se va încheia în ziua de 11 august 2012, cu ocazia solemnității sfintei Clara de Assisi.

Așa cum știm, Clara, urmând exemplul și sfatul lui Francisc de Assisi, s-a consacrat lui Dumnezeu, în bisericuța "Porțiuncula", în anul 1211, în Duminica Floriilor. Dorința arzătoare a acestei tinere, de a fi cât mai asemănătoare cu Cristos, a determinat-o să renunțe la tot fastul pe care i-l putea oferi rangul social de nobilă din care făcea parte și, printr-o continuă despuiere de cele pământești, a reușit să creeze în interiorul ei acel spațiu prielnic iruperii vieții lui Dumnezeu Tatăl, pătrunderii în inimă și minte a Duhului Sfânt și pentru ca Domnul Isus Cristos să-și poată afla o locuință stabilă și plăcută în mica grădină a existenței sale, consacrată în întregime slujirii iubirii. Exemplul și curajul ei ne vorbesc tuturor și astăzi.

Iată cum o descrie biograful ei, Tommaso da Celano: "Clara și-a fixat privirea înflăcărată a dorinței interioare spre Lumină și, depășind sfera vicisitudinilor pământești, și-a deschis larg duhul pentru a fi astfel inundată de revărsarea harului" (IF 3197). Clara a înțeles că nu există o cale mai sigură decât cea a sărăciei și a umilinței, care să o conducă la "transformarea totală de sine prin contemplație, în imaginea lui Dumnezeu" (IF 2888), așa cum i-a arătat însuși Isus prin întruparea, viața și moartea sa.

Pentru Clara a fi săracă înseamnă a fi contemplativă, adică total acaparată de puterea Duhului și luminată de El, adâncită în misterul lui Dumnezeu, gustând astfel din farmecul dialogului intim cu Cristos. Prin experiența ei, Clara dorește să ne spună că dimensiunea contemplativă este un drum necesar în viața fiecărui om, dar în mod special, în spiritualitatea franciscană-clariană, ce conduce la cunoașterea lui Cristos, cel sărac și umil, și la prietenia cu El.

În scrisoarea pe care cei patru miniștrii generali ai Ordinului Franciscan au adresat-o clariselor cu prilejul centenarului, au evidențiat următoarele: "Experiența sfinților Francisc și Clara de Assisi ne-au atras, iar da-ul lor dat lui Cristos se prelungește în timp prin noi; (...) acest centenar- aniversar este o ocazie pentru a face memoria propriei vocații și a revedea motivațiile da-ului nostru dat lui Dumnezeu".

Chiar cuvintele sfintei Clara adresate sfintei Agneza de Boemia sunt pentru fiecare un îndemn: "Amintindu-ți de hotărârea ta... să ai mereu prezent în fața ochilor începutul ei; păstrează cu grijă ceea ce ai dobândit; fă bine ceea ce faci; nu te opri, ci, cu pas ușor și sigur, alergă repede, astfel încât, fără ca nici măcar praful să-ți încetinească alergarea, să înaintezi cu grijă și cu bucurie pe cale fericirii" (IF 2875).

Surorile Clarise din Roman


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat