Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți despre Spovadă

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cum să ne spovedim. Sacramentul Reconcilierii, însănătoșirea creștină a trecutului scrisă de Ladislav Simajchl. Cartea apare în colecția "Mici tratate de spiritualitate", în formatul 16,5x11 cm, are 96 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 2,5 lei.

În constituția dogmatică despre Biserică Lumen gentium se menționează despre sacramentul Spovezii că "cei care se apropie de sacramentul Pocăinței dobândesc de la mila lui Dumnezeu iertare pentru ofensa adusă și, în același timp, sunt reconciliați cu Biserica, pe care au rănit-o prin păcat și care, prin dragostea, exemplul și rugăciunea ei, colaborează la convertirea lor".

Pentru a-i ajuta pe creștini să conștientizeze mai mult necesitatea căinței și obligativitatea Spovezii sacramentale, pr. Ladislav Simajchl din Cehia a scris cartea "Cum să ne spovedim. Sacramentul Reconcilierii, însănătoșirea creștină a trecutului", tradusă de pr. Iosif Fickl și publicată la Editura "Sapientia".

În "Introducere", autorul ne amintește: "La începutul Postului Mare, preotul ne pune cenușă pe frunte, spunând: «Adu-ți aminte, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce!» Acest gest este însoțit de îndemnul: «Convertiți-vă și credeți în Evanghelie». Interpretând îndemnul la convertire ca o schimbare a mentalității și întrebându-se ce înseamnă acest îndemn, acesta ne cheamă să «mergem, să învățăm cum să ne schimbăm mentalitatea și să credem mai profund în Evanghelie!»"

Pentru aceasta, în prima parte, "Însănătoșirea trecutului", pune în lumină importanța celui de-al patrulea sacrament care, prin diferitele sale denumiri, arată diferitele sale laturi: denumirea "spovadă" subliniază recunoașterea păcatelor, "sacramentul Pocăinței" subliniază o autocorectare, părere de rău, iar "sacramentul Reconcilierii" subliniază că este vorba de împăcarea oamenilor cu Dumnezeu și între ei. Cu toate că acest sacrament este unicul mijloc de a ne îndrepta atitudinea și obișnuințele greșite, pentru iertarea păcatelor și pentru o viață nouă, autorul subliniază împreună cu Papa Pius al XII-lea că: "Cel mai mare păcat al epocii noastre este că a pierdut semnificația păcatului!"

În partea a doua, "Ce este păcatul?", este precizat sensul greșelii făcute de om prin păcat, înțeles nu ca un refuz de a face ceva sau o încălcare a unei porunci, ci ca refuz al Cuiva, respingerea iubirii Tatălui, evadarea din casa Tatălui.

În partea a treia "Examenul de conștiință - Autocunoașterea", autorul prezintă conștiința ca busola din suflet, care ne ghidează spre Dumnezeu, dar care, dacă nu se utilizează corect, se poate deteriora și rugini. De asemenea, după cum și ceasul trebuie din când în când reglat, și conștiința trebuie corijată în concordanță cu legea lui Dumnezeu.

În partea a patra, "Părerea de rău și hotărârea", autorul spune că o cercetare a cugetului matură, adevărată, constă în recunoașterea vinei, în efortul de a îndreptare făcut de penitent.

Partea a cincea, "Cum să ne spovedim?", este un îndrumar pentru o spovadă corectă, care trebuie să fie o manifestare clară a întoarcerii de la păcat, a voinței sincere de îndreptare. Aici, preotul are ocazia de a oferi o conducere spirituală și de a forma caracterul penitentului.

În partea a șasea, "Ispășirea", autorul descrie cum ar trebui să fie considerat sacramentul Spovezii de către un creștin adevărat, și care sunt motivele necesității sale. Sacramentul Reconcilierii este un cântec de laudă adus milostivirii lui Dumnezeu.

Partea a șaptea oferă un model de celebrare penitențială, iar la sfârșitul acesteia este un mic discurs al patronului preoților, sfântul Ioan Maria Vianney, cu privire la milostivirea lui Dumnezeu, care este atât de mare, încât îi transformă pe toți aceia pe care îi întâlnește.

La sfârșitul acestei cărți, editorul adăugat o anexă în care au fost incluse: rugăciuni pentru spovadă, modele de examinare a cugetului, ritualul spovezii și psalmii penitențiali.

Pentru creștinii aflați în dificultate, care au pierdut simțul păcatului, sau care nu înțeleg sensul convertirii, această carte poate fi un ajutor prețios în drumul lor de întoarcere la iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Mici tratate de spiritualitate", în formatul 16,5x11, are 112 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 2,5 lei.

"Timpul de pocăință al Postului Mare este o potrivită ocazie să medităm despre spiritul de căință care trebuie să însoțească permanent viața creștinului. Pornim de la un principiu care, deși pare paradoxal, este foarte adevărat în viața spirituală, și anume: nu putem fi buni decât în momentul în care devenim conștienți și recunoaștem că suntem răi".

Cu aceste cuvinte se deschide cartea nou apărută la Editura "Sapientia", "Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu", scrisă de părintele Claudiu Dumea, și care vrea să reamintească învățătura catolică despre valoarea sfintei Spovezi în viața creștinului.

Scrisă sub forma unui mic tratat de spiritualitate, cartea are nouă părți. La sfârșitul ei, editorul adăugat o anexă în care au fost incluse: rugăciuni pentru spovadă, modele de examinare a cugetului, ritualul spovezii și psalmii penitențiali.

Parcurgând paginile acestei cărți, cititorul poate descoperi drumul pe care trebuie să-l parcurgă un creștin pentru a-și reface legătura cu Dumnezeu, pierdută prin păcat, dar care se poate redobândi prin sacramentul Spovezii.

În prima parte, "Spiritul de căință al creștinului", este subliniată ideea că o căință profundă și sinceră, izvorâtă din rugăciunea statornică, poate face din creștini sfinți. În partea a doua, "Sacramentul Spovezii", se explică consecințele unei spovezi superficiale și responsabilitatea preotului în cadrul acestui sacrament, prin redarea unui fragment din enciclica Papei Pius al XII-lea, Mystici Corporis. Partea a treia, "Împăcarea cu Dumnezeu în Sfânta Scriptură", este subliniată milostivirea lui Dumnezeu cu argumente din Vechiul Testament, dar și din Noul Testament, precum iertarea lui David, a poporului, parabolele lui Isus. În partea a patra, "Păcatul creștinului și milostivirea lui Dumnezeu", suntem îndrumați să dobândim o profundă conștiință a păcatelor noastre pentru a pătrunde mai adânc în oceanul de iubire al lui Dumnezeu. Partea a cincea, "Puterea de a ierta păcatele", este explicată originea acestei puteri și sublimitatea sacramentului Spovezii. Ultimele patru părți, "Căința, prima condiție pentru iertarea păcatelor", "Proprietățile căinței", "Hotărârea de a nu mai păcătui" și "Îndreptarea vieții" descriu, prin evenimente, citate scripturistice, cele cinci etape ale unei spovezi bune.

Astfel, această carte poate fi un ghid util pentru creștinul care dorește să se convertească din toată inima și să se reconcilieze cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Cum să ne spovedim. Sacramentul Reconcilierii, însănătoșirea creștină a trecutului,
Ladislav Simajchl, Ed. "Sapientia", 2011, 11x16,5 cm, 96 p., 2,5 lei

Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2011, 11x16,5 cm, 112 p., 2,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat