Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Conferința "Mâinile calde ale Tatălui"

În sala de festivități a Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, miercuri, 6 aprilie 2011, pr. Marius Sabău, vicar de Oțeleni, a susținut o conferință intitulată "Mâinile calde ale Tatălui", având ca temă Sacramentul Spovezii.

Având în vedere că suntem în timpul Postului Mare, tema aleasă a trezit interesul elevilor și a constituit încă un pas în conștientizarea iubirii și milostivirii Tatălui, pentru că spunea pr. Marius: "Ființa umană în specificitatea sa, masculină și feminină, prezintă figura tatălui, ca emblemă a siguranței, și cea a mamei, ca emblemă a blândeții. Într-o civilizație fără rădăcini, fără principii, inima omului simte nevoia de siguranță și de blândețe. E în căutare de maternitate și paternitate: caută o blândă siguranță și o sigură blândețe. În viața fiecăruia dintre noi experimentăm o mână puternică, când o strângem, ne simțim siguri, și o mână caldă, când o strângem, ne simțim fericiți. Putem spune pe drept cuvânt, că sacramentul Reconcilierii, este experiența căldurii mâinilor lui Dumnezeu, ca tată și ca mamă, care este iubire, o iubire creatoare care ne renaște întotdeauna la o viață nouă".

Obiectivele propuse au fost:

1. Descoperirea importanței sacramentului Spovezii în viața fiecărui creștin și mai ales în viața fiecărui tânăr, deoarece astăzi se constată o răcire față de acest sacrament.

2. Descoperirea bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Să avem garanția și conștiința unui Dumnezeu care ne iubește și ne iartă.

Au urmat apoi câteva precizări terminologice referitoare la sacramentul Spovezii sau Reconcilierii.

S-a evidențiat lipsa comunicării și a dorinței de comunicare, inclusiv cu Dumnezeu, pentru că, deși au fost multiplicate mijloacele de comunicare, fiecare din noi trăim experiența unor oameni care sunt divizați din interior.

Primul dar după Paște, sublinia pr. Marius, reconcilierea a fost anunțată și a fost pentru prima dată promisă de Isus în seara de Paști.

Primul ou de Paște pe care Isus l-a oferit lumii cu marea surpriză înlăuntrul său este aceasta: siguranța împăcării cu Dumnezeu. Confesionalul devine locul celebrării sărbătorii întâlnirii cu Dumnezeu. Aici se întâmplă miracole extraordinare: lași păcatul și mizeria umană și iei harul și iertarea lui Dumnezeu. Rodul Reconcilierii nu este doar iertarea păcatelor, ea produce o adevărată înviere spirituală.

În încheiere, părintele Marius Sabău s-a oprit asupra Psalmului 32 (31) care prezintă fericirea omului iertat și asupra Parabolei Fiului Risipitor (Lc 15,11-24), precizând: "Fascinația unei libertăți iluzorii, părăsirea casei părintești, mizeria extremă în care se află fiul după ce și-a risipit averea, înjosirea profundă de a se vedea obligat să pască porcii, ba chiar să dorească să mănânce roșcovele lor, reflecția asupra bunurilor pierdute, căința și hotărârea de a se declara vinovat înaintea Tatălui, drumul de întoarcere, primirea generoasă din partea Tatălui, bucuria Tatălui, sunt câteva trăsături proprii procesului de convertire.

Așadar, aș dori să vă încurajez pe toți să încercați din nou să vă spovediți în mod regulat.

Atunci veți experimenta și dumneavoastră cât de eliberator este să fii dezlegat de vină, să poți să o «descarci» îndată și, în numele lui Dumnezeu, să primești iertarea și împăcarea.

Marea greșeală a omului nu sunt păcatele pe care le face, căci ispita este puternică, iar rezistența lui este slabă! Marea vină a omului este că el se poate converti în fiecare clipă, însă nu o face".

Prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat