Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Tinerii pe drumul crucii pe dealul Perchiu

Un grup de tineri de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești au organizat, în aer liber, pe dealul Perchiu, sâmbătă, 9 aprilie 2011, un moment de rugăciune specific postului mare - Calea Crucii, prezidată de părintele capucin Romeo Horvat.

Totul a fost organizat cu mult entuziasm pentru această zi și mai mulți tineri din diferite parohii din zona Onești urmau să participe, însă în cursul dimineții acestei zile un vânt rece și puternic însoțit de o ploaie care apoi s-a transformat în lapoviță a spulberat toate speranțele și toată organizarea.

Deși toată lumea a fost anunțată că datorită condițiilor meteo acest moment a fost anulat, tinerii din câteva parohii nu au dorit să cedeze, nici să renunțe la ce a fost stabilit și cu toate riscurile și obstacolele s-au întâlnit la ora stabilită.

Ceea ce a urmat a fost ceva extraordinar: la ora 14.00, cerul s-a luminat iar cuvintele profetului Isaia proclamate de părintele în momentul introductiv au răsunat în inimile noastre mai puternic ca niciodată: "Ascultă cerule și ia aminte pământule, căci Domnul grăiește..."

Tot drumul crucii a fost însoțit de cântece și rugăciuni, fiecare stațiune a fost animată de către tinerii din diverse parohii. La stațiunea a XII-a a fost pregătit un moment de rugăciune în cinstea inimii lui Isus, iar ajunși la culmea dealului, la finalul stațiunii a XIV-a, tinerii au fost invitați să exprime fiecare ce reprezintă pentru ei mormântul.

A fost amintită totodată o frumoasă tradiție a tinerilor de la Taize care, după ce urmează pe Isus în suferințele lui, la sfârșit de Calea Crucii, aceștia reazemă capul pe cruce și îi spun lui Isus toate dorințele lor din suflet.

La coborâre, după ce ultimul tânăr a coborât de pe deal, ploaia a început din nou.

La sfârșitul acestei zile printre mesajele tinerilor de pe Yahoo Messenger se putea citi:

"Astăzi, am simțit cu adevărat că Dumnezeu a fost tot timpul între noi... și eu am avut încredere în Dumnezeu că ne vom atinge scopul și că putem trece peste toate pericolele timpului. Astăzi cu adevărat am fost mai aproape de Isus Cristos... ca niciodată" ( Matei Sergiu Vlăduț, Pârgărești)

"A fost pentru prima oară când am urcat dealul Perchiu. Mi-a plăcut că am reușit să ne rugăm împreună și că am fost mai aproape de Isus. Cu această ocazie am reușit să mă implic la Calea Crucii".

Următorul moment de rugăciune pe dealul Perchiu pentru toții tinerii parohiilor din zonă va fi la 28 mai 2011, ora 1400 și se numește Calea Luminii (varianta pascală pentru Calea Crucii), iar locul de întâlnire va fi la ieșirea din parcul mare Onești, la podul spre dealul Perchiu.

Iustin Alexă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 aprilie: Onești: Tinerii pe drumul crucii pe dealul Perchiu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat