Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colecta pentru Țara Sfântă în Vinerea Sfântă

În Biserica Catolică este de multă vreme tradiția ca, în Vinerea Sfântă, colecta să fie destinată pentru sprijinirea nevoilor credincioșilor și Bisericii din Țara Sfântă. Congregația pentru Bisericile Orientale a trimis la începutul Postului Mare o scrisoare către întreaga Biserică, prin care se reamintește motivația și necesitatea organizării acestei colecte. Conform calendarului catolic, în anul 2011, Vinerea Sfântă va fi la 22 aprilie.

Țara Sfântă are nevoie să spere în instaurarea păcii: a subliniat cardinalul Leonardo Sandri în Scrisoarea pentru Colecta din Vinerea Sfântă, publicată luni, 21 martie 2011. Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale îndeamnă credincioșii să se alăture papei pentru a-i încuraja, spiritual și material, pe creștinii din Orientul Mijlociu, care trăiesc actualitatea martirajului și absența păcii.

Scrisoarea a fost transmisă către episcopii din România, prin PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba-Iulia, președintele în exercițiu al Conferinței Episcopilor din România.

Făcându-se "portavoce a necesităților pastorale, educative, asistențiale și caritative" ale acestor biserici, amintind de acutizarea violențelor împotriva creștinilor în regiunile orientale, cu consecințe care se resimt puternic în Țara Sfântă, unde lipsa păcii și realitatea exodului provoacă suferințe umane inimaginabile, Congregația pentru Bisericile Orientale face apel astfel și la generozitatea credincioșilor Bisericii Catolice din România, ca, în timpul Postului Mare, dar, mai ales, în Vinerea Sfântă, să-și manifeste caritatea și ajutorul concret, material și financiar, în sprijinul credincioșilor din Țara Sfântă, această colectă fiind "cale obișnuită și indispensabilă pentru promovarea vieții creștinilor în acea iubită țară".

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, preluând apelul acestei congregații, a dispus ca, pe teritoriul Diecezei de Iași, să fie organizată această colectă, așa cum se face de mai mulți ani.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat