Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Invitație la sfințirea bisericii

Noua biserică din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", va fi sfințită la 21 mai 2011, de către ES Stanisław Dziwisz, cardinal și mitropolit al Cracoviei, în cadrul celebrării care va începe la ora 11.00, la care va fi prezent și PS Petru Gherghel. Liturghia va fi transmisa în direct și la Radio Maria. Piatra de temelie a fost sfințită la 18 iunie 2008, de către PS Petru Gherghel, iar biserica a fost inaugurată la 6 august 2010, de către PS Aurel Percă.

Satul Poiana Micului a fost înființat în anul 1894 de către coloniști germani și poloni care au venit în părțile noastre pentru a prelucra lemnul.

Așezat pe marginea pârâului Humorel, fiind un sat de munte, el se întinde pe 9 km lungime cu o populație de aproximativ 300 de familii, din care 160 de religie catolică. Biserica existentă, închinată Preasfintei Inimi a lui Isus, a fost ridicată de către poloni și nemți, la km 5 al localității, în inima localității. În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, în primăvara anului 1944, biserica a fost arsă din temelii.

În anul 1941, coloniștii germani au fost repatriați, locul lor fiind luat de români, de religie ortodoxă. Biserica a fost refăcută de către poloni în anul 1965. De atunci, credincioșii poloni, de religie catolică, veneau la biserică parcurgând între 1 și 4 km. Se impunea construirea unei noi biserici în mijlocul comunității catolice pentru a veni în sprijinul credincioșilor.

Acesta a fost și unul din îndemnurile Preasfințitului Petru Gherghel atunci când m-a propus ca paroh în această comunitate. Cu sprijinul Episcopiei noastre de Iași, prin vânzarea unui teren din zonă, am pornit fără prea multe garanții financiare în ridicarea acestui lăcaș, iar pe 18 iunie 2008 sfințeam piatra de temelie, eveniment la care a fost prezent și Excelența Sa.

Construcția fiind începută, am căutat organizații și persoane dispuse să sprijine financiar acest proiect. Am început cu Polonia. Biserica mariană din Cracovia a fost una din locații, unde îl avem drept colaborator pe pr. Stanislav Cuharec din Poiana Micului. Am fost ajutați de credincioșii adunați la hramuri în Suceava, Vatra Dornei sau Bacău. Am primit ajutor personal din partea unor prelați, din partea Dom Polski Suceava. Ne-am făcut prieteni în Elveția (fam. Karl și Idda Kempf) prin intermediul pr. Anton Farcaș, de fericită memorie, care au donat vitraliile, altarul (cu picioarele din bronz masiv de 700 de kg și placa de marmură cioplită de 800 de kg), pupitrul (de asemenea, din marmură roșie cioplită) și o parte din băncile bisericii. Ne-au ajutat vechii prieteni și foști locuitori de origine germană din Poiana Micului aflați în Germania (dl. Herman Schuster) care au donat țigla, pardoseala și restul de bănci. Ne-a sprijinit din nou Episcopia prin proiectele realizate prin Excelența Sa Aurel Percă, printr-un proiect către Renovabis. Bineînțeles, în mod eroic au participat credincioșii din Poiana Micului, atât prin donații cât mai ales prin muncă.

Astfel am ajuns în ziua de 22 decembrie 2009 să celebrăm prima sfântă Liturghie în acest lăcaș, chiar dacă eram cu această construcție la roșu. Și aveam de gând să ne mai tragem răsuflarea, pentru că a venit și criza, banii se găseau tot mai greu.

Însă din momentul începerii lucrărilor, 4 iunie 2008, am încredințat realizarea acestei biserici mijlocirii papei Ioan Paul al II-lea, prin recitarea în mod oficial a rugăciunii de beatificare a Sanctității Sale, în fiecare vineri în cadrul adorației euharistice, promițând dedicarea acestei biserici papei Ioan Paul al II-lea, dacă ar fi fost beatificat până la sfârșitul finalizării ei.

La 30 decembrie 2009, îmi pregăteam o dare de seamă pe care să o fac credincioșilor la sfârșit de an și să anunț că în 2010 nu vom mai lucra la biserică pentru că nu mai aveam nici o perspectivă. În ultima zi a anului, însă am primit un email din partea pr. Iosif Antoci, paroh în biserica Arsenal Viena care s-a oferit - fără a-l căuta în prealabil - să ne ajute în căutarea de fonduri prin depunerea de proiecte. Astfel, prin oferta personală a Sfinției Sale și prin depunerea de proiecte la organizații ca "Missio pro Europa" și "Ostfonds der Erzdiözese Wien" din Austria, precum și "Erzbistum Köln" din Germania, am primit un nou avânt. Am continuat și prin Episcopie, prin Excelența Sa Aurel Percă, să depunem proiecte și am primit un ajutor substanțial prin Organizația "Kirche in Not".

Nu ne venea nimănui să credem, atunci când pe 6 august 2010, am inaugurat în mod oficial biserica, moment la care ne-a fost alături Excelența Sa Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași.

Din acest moment, am început să ne gândim serios la sfințirea bisericii și am decis să-l invităm, pentru a fi consacrator, pe Excelența Sa Stanisław Dziwisz, cardinal și mitropolit al Cracoviei, fost secretar al slujitorului lui Dumnezeu papa Ioan Paul al II-lea. Răspunsul pozitiv al Excelenței Sale a dus la fixarea sfințirii bisericii la finalul lui octombrie 2010. Personal îmi părea cumva rău că am terminat biserica și Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea nu fusese beatificat. Atunci am văzut din nou că acest gând al nostru era bun. Venirea Excelenței Sale nu a mai fost posibilă și am așteptat un loc liber în agenda sa, care s-a concretizat în a doua jumătate a lunii mai. Discuțiile au continuat și am stabilit ziua de 21 mai. La trei zile de la această decizie, s-a făcut publică de către Vatican decizia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea și acest lucru ne-a bucurat de două ori, făcând urgent demersurile pentru a-l putea avea ca patron pe "Fericitul Ioan Paul al II-lea".

Bineînțeles, nu am expus aici toate greutățile pe care le-am întâmpinat, dar pe care le-am depășit. Privim doar la ce a fost frumos și mai ales privim al acest lăcaș cu mulțumire adusă lui Dumnezeu.

Aducem mulțumire tuturor celor care ne-au susținut în realizarea acestui proiect, inclusiv firmelor de construcții care s-au perindat printre care un ajutor deosebit ni l-a dat pr. strabosfor ing. drd. Radu Diaconu. O mulțumire deosebită se îndreaptă și către dl. deputat Ghervazen Longer care a susținut construirea bisericii în mod personal sau prin proiecte finanțate și de Guvernul României. De asemenea, un gând de prețuire, chiar dacă acum este la Domnul, se cuvine îndreptat către pr. Ștefan Babiaș care ne-a susținut în demersul nostru, ne-a încurajat și ne-a mijlocit și fonduri prin proiecte depuse la Consiliul Județean Suceava.

Tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei biserici, le spunem: "Domnul să vă răsplătească!" Sau, cum se spune în limba poloneză: Bóg zapłać!.

Biserica măsoară 24 m lungime, 10 m lățime, 5 m până la grindă, 10 m până la acoperiș, turnul ajungând la 18 m. Capacitatea noii construcții este de 180 de persoane. Parohia Poiana Micului are și un sit pe internet: www.poianamicului.ro

Pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat