Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Missio canonica"

"Missio canonica": "Atestat din partea autorității ecleziastice competente prin care se recunoaște că persoana care predă o disciplină teologică într-o școală fie catolică, fie statală, se remarcă atât prin capacitate științifică și pedagogică, cât și prin integritatea credinței și moralitatea vieții" (cf. CDC, can. 812; 813).

Având în vedere aceste cerințe, la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc sâmbătă, 9 aprilie 2011, ora 10.30, întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică din zona Iași, în vederea primirii binecuvântării și conferirii "missio canonica" pentru anul școlar 2011-2012. Aceste întâlniri au fost programate în toată Dieceza de Iași, profesorii de religie urmând să se prezinte în unul din centrele stabilite: Bacău, Iași, Onești sau Roman.

La această întrunire s-au prezentat 17 profesori din zona Iași, respectiv județele Iași, Suceava și Vaslui, profesori care predau disciplina religie romano-catolică și activează în parohiile din această zonă: Bălțați, Cacica, Fărcășeni, Gura Humorului, Hălăucești, Horlești, Huși, Iași, Izvoarele, Luncași, Mogoșești-Siret, Oțeleni, Pașcani, Răchiteni, Săveni, Solonețul Nou, Șcheia.

Comisia care a analizat portofoliile pregătite de profesori a fost alcătuită din: pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv, inspector școlar diecezan, și pr. lect. dr. Benone Lucaci, inspector școlar zonal Iași.

După momentul de rugăciune a urmat o meditație alcătuită și condusă de profesori. În partea a doua, pr. Iosif Bisoc, inspectorul diecezan, a transmis salutul Preasfințitului Petru Gherghel și al Preasfințitului Aurel Percă și a mulțumit profesorilor de religie pentru activitatea depusă, pentru tot ceea ce fac în vederea educării creștine a copiilor și tinerilor. Pr. Benone Lucaci a adus la cunoștință ultimele noutăți și precizări care s-au conturat la ultima întâlnire a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli din 12 martie 2011:

  • Olimpiada de religie, faza interjudețeană/diecezană, concursul de eseuri și concursul de desene din 14 mai 2011 la Iași;

  • Simpozionul național al profesorilor de religie, ediția a doua, cu titlul: "Rolul Bisericii, Familiei și al Școlii în educația contemporană". Profesorii și studenții sunt așteptați cu referate până la 1 mai 2011, la una din următoarele secțiuni:

    1. "Locul familiei în Sfânta Scriptură și Magisteriul Bisericii"

    2. "Drama familiei în societatea contemporană"

    3. "Colaborarea familiei cu școala în desăvârșirea personalității elevilor și educarea lor pentru societate"

    4. "Familia, Școala, Biserica și activitățile extracurriculare și extrașcolare"

    5. Secțiunea creație: proză, poezie, dramaturgie

  • Stadiul proiectului Centrului Misionar aflat în parteneriat cu Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, prin profesorii de religie din dieceză și în cadrul orelor de religie, proiect derulat pe toată perioada Postului Mare prin distribuirea "Cutiuței speranței" tuturor elevilor din dieceză.

Profesorii din zona Iași, prezenți la întâlnirea de sâmbătă, au primit binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel și le-a fost conferit "missio canonica", pentru anul școlar 2011-2012, cu îndemnul de a fi responsabili în împlinirea planului educațional al școlii și disponibili în misiunea măreață a vestirii evanghelice.

Prof. Fulvina Blînda


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat