Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Zi de formare pentru animatori și educatori ai Acțiunii Catolice

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, la Mănăstirea "Cavanis" din Pașcani a avut loc o zi de formare pentru animatorii și educatorii Acțiunii Catolice a Copiilor din zonele Iași și Roman, având ca temă "Rolul educatorului și al animatorului în parohie", iar ca moto "Dă valoarea vieții tale! Implică-te în parohie!". Au participat 46 de animatori din 9 parohii ale celor două zone, având alături pe pr. Felix Roca, asistent spiritual general, responsabilii sectorului copii și responsabili ai sectorului tineri.

Activitatea a început cu o scurtă rugăciune în care i-am cerut Domnului să ne deschidă inima și mintea pentru a putea înțelege mesajul său și a ne îmbogăți cât mai mult din această experiență. Apoi, animatorii au fost invitați la un moment de identificare a așteptărilor, moment în care, fiecare, pe baza unor întrebări a trebuit să enumere ceea ce dorea să afle în această zi de formare, precum și problemele cu care se confruntă în parohia sa în ceea ce privește activitatea de animator.

Au urmat jocurile de cunoaștere în care ne-am destins puțin, după care am participat la momentul de formare susținut de pr. Felix, care, a început cu prezentarea unui filmuleț în al cărui protagonist animatorii s-au regăsit și pe care l-au analizat pentru ca, apoi, să descopere asemănările dintre misiunea lor și a personajului respectiv. Părintele a continuat cu citirea unui text din Sfânta Evanghelie pe marginea căruia a prezentat despre rolul animatorului și al educatorului în parohie aprofundând importanța coeziunii grupului de animatori și subliniind faptul că mereu trebuie să ne încredem în Dumnezeu, că nu trebuie să ne descurajăm dacă avem un eșec sau dacă nu întotdeauna reușim să obținem rezultatele dorite și nu în ultimul rând, să nu judecăm după aparențe copiii sau ceilalți animatori ci să încercăm să-i cunoaștem și pătrundem în sufletele lor.

Apoi animatorii au fost împărțiți în cinci grupe și au început să lucreze. Le-a fost dată o situație bine cunoscută lor, cum ar fi cateheza sau un moment de formare, pe care au avut-o de interpretat după care au analizat-o, făcând referire la modalitatea de desfășurare din parohiile lor, precum și la comportamentul copiilor în astfel de situații.

A urmat cel de-al doilea laborator, cu aceleași grupe, în care fiecare a primit o foiță pe care era notat un tip de animator. Sarcina era de a găsi argumente pro și contra specifice acelei tipologii. După ce le-au prezentat în grupul mic, participanții care aveau pe bilețel același tip de animator s-au întâlnit reușind astfel să centralizeze argumentele.

În cadrul plenarei s-au prezentat concluziile tuturor momentelor zilei iar animatorii au prezentat ceea ce au lucrat în cele două laboratoare, dând dovadă de faptul că au muncit intens și s-au implicat cu adevărat în discuții.

Ziua de formare s-a încheiat cu o rugăciune în care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru faptul că există animatori disponibili și dornici de a transmite Cuvântul Divin dar și pentru aceste momente pe care le-am petrecut împreună.

Parohiile participante au fost: Barticești, Butea, Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Poiana Micului, Pașcani, Roman "Fericitul Ieremia Valahul", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Isus, Bunul Păstor", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Ana Maria Cobzaru

* * *

Impresii ale participanților:

"Participarea la această zi de formare pentru animatori și educatori m-a făcut să înțeleg unele idei în ceea ce privește atât adevărata valoare a vieții noastre cât și a copiilor pe care îi animăm astfel încât implicarea în parohiile noastre să fie bazată pe o relație de prietenie în care totul să se petreacă într-un ritm armonios. Să aflăm care este condiția și rolul unui animator în cadrul unui grup a fost tema care mi-a plăcut cel mai mult, căci animatorul este cel ce coordonează grupul în toate activitățile ca totul să fie bine. Așteptând cu nerăbdare următoarea zi de formare, urez tuturor animatorilor mult succes în activități" (Andreea Fechet, Barticești).

"Această întâlnire a constituit pentru mine un eveniment magic. Cu toții am învățat că animatorul are un rol important în viața unui copil, acest lucru oferindu-mi mai multă încredere în mine, determinându-mă să fiu mândră că sunt animatoare. Mă bucur că am avut ocazia să trăiesc această experiență minunată și sper ca în curând să pot participa la o altă întâlnire de acest gen. Mulțumesc Acțiunii Catolice pentru că îmi oferă bucuria de a fi împreună cu Isus în mijlocul copiilor" (Mădălina Tofan, Roman "Isus, Bunul Păstor")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 aprilie: Pașcani: Zi de formare pentru animatori și educatori ai Acțiunii Catolice


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat