Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Masa rotundă despre problemele tinerilor de astăzi

În sala Cercului Militar Roman, la 9 aprilie 2011, părinții iosefini în colaborare cu parohiile catolice din Roman au organizat o dezbatere a problemelor tinerilor din ziua de astăzi și dificultățile pe care le întâmpină părinții și educatorii în îndrumarea acestora. Părinții și tinerii romașcani au fost prezenți în număr de peste 150, dovedind mult interes și având o participare activă.

Dat fiind faptul că ne aflăm în anul Familiei, tema "Părinții și tinerii într-o pașnică și constructivă confruntare", a accentuat problema care devine din ce în ce mai apăsătoare și care pare că nu-și mai are rezultatul în nimic. Însă cei doi conferențiari, împreună cu unele persoane care au intervenit la un moment dat, și nu numai, au căutat un răspuns cât mai aproape de înțelegerea și rezolvarea acestor probleme.

După introducerea făcută de pr. Fabio Volani, pr. Felix Roca ne-a introdus în unele aspecte ale tinerilor în concordanță cu părinții și educatorii și în polemicile care apar la un moment dat în viața lor. Unul din aspectele vizate de pr. Felix Roca a fost acela al conflictului dintre generații care, deși am avea impresia că aparține doar acestui secol, există din cele mai vechi timpuri. El ne-a îndemnat să nu vedem tinerii ca pe o problemă, ci ca pe un potențial care stă să izbucnească în orice moment.

Un alt moment de la această "masă rotundă" a fost acela când doamna Nicoleta Bogdan, psiholog clinician, ne-a prezentat din punct de vedere psihologic și pedagogic frământările exterioare și interioare ale tinerilor precum și modurile prin care părinții și educatorii ar putea găsi o rezolvare pentru această urgență educativă, care necesită o rapidă rezolvare.

O educație bună a tinerilor este luată în considerare atunci când se ține cont de mediul parental și religios, în primul rând, dar chiar și de mediul material, când tineretul este doritor de tot ceea ce este nou ajungând la un moment dat la saturație.

În concluzie, tinerii au fost, sunt și vor fi într-o continuă polemică cu cei din generația anterioară, dar, de asemenea, vor reprezenta întotdeauna o speranță pentru viitorul de mâine.

Petru Țurcanu și Ionuț Ciobanu

* * *

"O pașnică și constructivă confruntare între părinți și tineri"

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, la ora 19.30, la Centrul Militar Roman, în prezența unei săli arhipline cu tineri, părinți, profesori, preoți, asistenți sociali și chiar bunici din parohiile romașcane, a avut loc o masă rotundă pe o temă de strictă actualitate. Conferențiarii, pr. Felix Roca, responsabil cu pastorația tinerilor din Dieceza de Iași, și d-na psiholog Nicoleta Bogdan, profesor la Universitatea din Bacău, au deschis "ostilitățile" dintre tineri și părinți cu o amplă și competentă disertație.

Pr. Felix a evidențiat existența milenară a unui conflict sau mai bine zis a unor contradicții dintre generații, dintre tineri și părinții lor care astăzi îmbracă forme noi, datorate libertăților democratice, datorate societății actuale și nu în ultimul rând datorate influențelor exterioare cu care tinerii intră în contact prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare. Ca un adevărat părinte spiritual, a căutat și explicații prin statistici care scot în evidență lipsa de perspectivă a tinerilor din societatea românească, prin lipsa de comunicare dintre părinții angrenați tot mai mult în viața socială și copiii lor tot mai mult înstrăinați de familie și expuși mediului exterior. Familia modernă nu reușește să-și îndeplinească rolul ei de nucleu al societății și focar de educație și iubire creștină. Regretabil este faptul că tot mai mulți tineri se îndepărtează de biserică și de Dumnezeu.

Doamna psiholog a prezentat câteva modele de autoritate în familie care conduc la confruntări între părinți și tineri. Problema autorității părinților asupra copiilor este greu de rezolvat în situațiile când părinții sunt plecați la lucru în străinătate și când copiii reușesc să se impună în fața părinților și să inverseze raporturile familiare.

Interesante și incitante au fost întrebările venite din partea publicului în special din partea părinților. S-a invocat o lipsă de responsabilitate din ce în ce mai evidentă a părinților, dar mai ales a tinerilor. Din această cauză tot mai mulți părinți nu mai sunt ascultați de copii și mai ales nu găsesc soluții pentru a evita degenerarea neînțelegerilor în conflicte dureroase. Răspunsurile autorizate nu au fost întotdeauna agreate de cei care le-au ridicat și care așteptau soluții concrete de rezolvare. Trimiterea celor în cauză la un "specialist" a fost interpretată ca un refugiu greu de atins, deoarece la noi încă nu sunt agreate ședințele de terapie psihologică.

Cu părere de rău nu am văzut din partea celor responsabili o recomandare pentru o terapie prin rugăciune. Este evidentă îndepărtarea tinerilor și a părinților de rugăciune, de biserică de Dumnezeu. Am putea afirma cu convingere că în aceste situații principala rezolvare a conflictelor dintre părinți și tineri se află în învățătura creștină, în exemplu familiei din Nazaret, în iubirea lui Isus Cristos care este "calea adevărul ți viața".

Mulțumim pe această cale Congregației "Sf. Iosif" Iosefinii lui Murialdo din Roman, părintelui Fabio, mentorul acestei mese rotunde și al multor altor activități dedicate tinerilor din Roman.

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat