Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Calea Sfintei Cruci propusă de familii"

La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București, Academia "Anton Durcovici" împreună cu Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" au organizat, la 23 martie 2011, lansarea broșurii "Calea Sfintei Cruci propusă de familii", printr-un eveniment numit "Mai avem timp de Calea Crucii?".

Intr-o participare a unui cerc restrâns de persoane, pr. Fabian Măriuț - responsabil cu pastorația familiilor în Arhidieceza Romano-Catolică de București a prezentat contextul realizării acestei broșuri de către un grup de familii, în majoritate din București (11 la număr) și trei din afara București-ului (câte una din Ploiești, Constanța și Brăila).

Claudia Stan, coordonatoarea broșurii, a prezentat o scurtă și foarte interesantă istorie a devoțiunii Căii Sfintei Cruci în Biserica Catolică, cum își are începuturile din secolul XV și care a fost răspândită printr-un artist italian care a realizat aprox 600 reprezentări în Italia. Astfel, am aflat că există în lume Căi ale Crucii cu șapte stațiuni sau cu 600 stațiuni, dintre care cele mai faimoase sunt în Calvaria, Polonia. Au fost amintite și reprezentările din bisericile din România, printre care cele din biserica de la Drobeta Turnu Severin (moderne) sau de la București "Sfânta Cruce", unde sunt câte două stațiuni ilustrate împreună.

Această broșură este o premieră în România, fiind o invitație la rugăciunea în familii și la o întâlnire personală cu Isus pe drumul crucii, cu ajutorul altor ochi, ale unor familii și artiști, precum și cu ajutorul unor gânduri ale Monseniorului Vladimir Ghika presărate la fiecare stațiune.

Extrem de impresionant a fost faptul că această mică broșură a fost descrisă ca fiind o cărticică făcătoare de minuni, prin două povestiri care subliniau faptul că atunci când persoane care nu vin la biserică de obicei au citit această broșură, au fost foarte atinși și plăcut surprinși de tot conținutul acesteia. În fapt, acesta este și scopul esențial al muncii făcute: de a-i apropia pe cât mai mulți oameni de Isus, în drumul de pe cruce și înviere.

Lansarea s-a bucurat de prezența a doi dintre cei patru artiști: Beti Vervega și Marie Pragher - Șocaliuc și au fost prezentate și analizate fiecare din cele 14 ilustrații din broșură, cu frământările artiștilor (creștini practicanți) și interpretări ale celor prezenți. Aceste ilustrații realizate pe un fir comun, dar cu particularitatea fiecărui stil artistic: clasic (Marilena Ioanid - din Brăila, de confesiune ortodoxă), grafic creionat (Monica Pădureț - artistă ceramistă), grafic colorat (Marie Pragher-Șocaliuc, din Parohia București "Sfânta Tereza") și figurativ-abstract (Beti Vervega, din Parohia București "Sacre-Coeur").

Broșura se poate cumpăra pentru cei interesați și de la Librăria "Presa Bună" din Iași cu doar 3 lei și poate fi și dăruită altor persoane, nu doar celor care merg la biserică în mod uzual.

Cornel Bărbuț

* * *

Calea Sfintei Cruci propusă de familii
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, 2011, ISBN 978-973-1891-24-8, 10x15 cm, 38 p., 2,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat