Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Vulturul alb al Poloniei

Moartea și soarele nu pot fi privite drept în față.

Și totuși cineva poate.

Vulturul.

"El privește fără teamă și fără să clipească soarele în față" - scrie Angelus Silesius1 - "iar tu poți fixa la rândul tău strălucirea veșnică dacă sufletu-ți este neprihănit". Cu suflet neprihănit, contemplând realitatea cea mai presus de fire, sfântul Ioan Evanghelistul are atribuit ca simbol vulturul. El exprimă stările spirituale superioare, ființele de lumină din realitatea divină, care îmbrățișează totul, cuprinde totul și căreia nimic nu-i scapă (viziunea lui Ezechiel, 1,10 - imagine care se repetă în Apocalips 4,7). În Psalmi, vulturul este considerat ca și fenixul, simbolul regenerării spirituale, fiindcă atunci când îmbătrânește zboară până la soare și apoi, arzând, se aruncă fulgerător în mare, renăscându-se din foc și apă. Prin felul în care zboară, vulturul exprimă crucea - de aceea, în operele evului mediu, el îl simbolizează pe Isus.

De altfel, în orice civilizație, religie, credință sau practică spirituală, vulturul ocupă locul care i se cuvine: al împăratului invincibil, fiindcă soarele nu poate fi învins niciodată, al celui care asemeni soarelui, se regenerează prin el însuși, al păsării care zboară înspre cea mai înaltă lumină ducând cu el sufletele celor căzuți, stăpân clarvăzător al cerului și pământului, al fertilității și implicit al victoriei dintotdeauna a vieții.

Și al dârzeniei, curajului, eroismului iubirii care izvorăsc din tronul lui Dumnezeu.

Iar vulturul alb este cel mai vechi simbol național al Poloniei. Originea sa este deopotrivă legendară și istorică. Se spune că în urmă cu peste 1000 de ani, trăiau trei frați: Lech, Czech și Rus, comandanți ai triburilor slavice. Czech a întemeiat națiunea și statul ceh, Rus a mers spre est și a devenit fondatorul națiunii și statului rutenilor, iar Lech și tribul său au mers mai departe, spre nord. Într-o zi, s-au oprit să se odihnească la poalele unei păduri imense. Când și-a ridicat ochii spre cer, Lech a văzut rotindu-se deasupra lor, tot mai aproape și mai aproape, în cercuri maiestuoase, o minunată pasăre albă. Aceasta a coborât lin în cuibul aflat într-un stejar bătrân. Lech a înțeles că vulturul fusese trimis de Dumnezeu și le-a spus însoțitorilor săi: "Aici vom sta pentru totdeauna și vom numi locul acesta Gniezno (cuvânt care în limba polonă veche înseamnă "cuib"), iar vulturul alb va fi de-a pururi simbolul nostru". Orașul, care poartă și astăzi același nume, are în prezent peste 70.000 de locuitori, este situat la aprox. 30 km est de Poznań și a fost prima capitală a Poloniei.

Cea dintâi efigie a vulturului alb, emblema dinastiei Piast, datează din anul 1025 și se află pe un dinar de argint emis de Bolesław Chrobry, primul rege încoronat al Poloniei. Bolesław Chrobry era fiul lui Mieszko I, care îmbrățișase creștinismul în 966 împreună cu supușii săi. În următorii 200 de ani, Polonia a fost împărțită în numeroase provincii sub conducerea individuală a membrilor dinastiei Piast, care nu au renunțat însă niciodată la emblema vulturului alb. Iar la 26 iunie 1295, Przemysł II, duce de Wielkopolska, s-a încoronat la Gniezno, reunificând Polonia. Pe sigiliul său era gravată imaginea regelui stând pe tron, iar pe verso, un scut purtând vulturul alb, cu inscripția: "Reddidit ipse Deus victricia signa Polonis"2 - și așa avea să fie de-a lungul întregului și neostoitului zbucium al istoriei.

Cotropitorii aveau să interzică simbolul permanenței naționale a Poloniei în sec. al XVIII-lea. Când Polonia și-a recâștigat independența, după Primul Război Mondial, vulturul alb încoronat a fost reinstaurat ca simbol național. A fost din nou interzis în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, așa cum se dorise și de Germania nazistă, și de Rusia comunistă, odată cu ștergerea de pe harta lumii a Poloniei, iar în timpul regimului comunist, Vulturul Alb a fost acceptat ca simbol național, dar lipsit de coroană. Înverșunarea împotriva simbolului național e înverșunarea împotriva națiunii înseși.

Când, în 1989, Solidaritatea a determinat căderea regimului comunist, una din primele decizii ale Sejmului (camera inferioară a parlamentului) semi-democratic a fost reinstaurarea vulturului alb purtând coroana.

Și așa a rămas.

În castelul regal de pe colina Wawel din Cracovia se poate vedea și astăzi sabia de încoronare a regilor Poloniei, numita Szczerbiec, folosită pentru prima dată de Władysław Łokietek în 1320. La capătul lamei, chiar mai jos de mâner, se află blazonul cu vultur alb pe câmp roșu, identic cu al regelui Przemysł II, care a unificat Polonia în 1295.

Semn al puterii, al maiestății și regalității, al curajului fără limite și al transcendenței, vulturul alb este cel care duce inima celor jertfiți pentru libertate în tăriile cerului, hrănind soarele.

Fiindcă cei care sunt jertfiți pentru libertate devin ei înșiși libertatea, cei care se jertfesc pentru dreptate devin Dreptatea iar amintirea lor durează cât cerul.

De aceea, "Jeszcze Polska nie zginęła/Kiedy my żyjemy"3.

Iar vulturul alb privește și soarele, și istoria, și moartea, și viața în față.

Fără să clipească.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Angelus Silesius (25 decembrie 1624 - 9 iulie 1677), poet și mistic născut la Breslau (Wrocław), Silezia, fiul unui nobil polonez (mama - de origine germană). Inițial luteran, s-a convertit la credința catolică și a fost hirotonit preot, devenind vicar general al episcopului de Wroc?aw. A fost medic al împăratului Ferdinand III și a folosit întreaga sa avere pentru susținerea orfanilor. Este cunoscut pentru imnurile sale religioase.
2 "Dumnezeu însuși a redat Poloniei însemnele victoriei".
3 "Polonia nu este pierdută / Cât timp noi încă trăim" (primele versuri ale imnului național al Poloniei).


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat