Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un laic bine format este "lumină pentru lume"

Interviu cu prof. Luis Navarro

Roma. De joi, 7 aprilie 2011, până vineri, 8 aprilie 2011, Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" găzduiește o conferință cu titlul "Credinciosul laic: realitate și perspective", organizată de Facultatea de Drept Canonic.

Cu această ocazie Zenit l-a intervievat pe prof. Luis Navarro, decanul Facultății de Drept Canonic, care este și președintele comitetului de organizare a întâlnirii.

De ce o conferință despre laici?

Prof. Luis Navaro: Din mai multe părți se evidențiază că impulsul Conciliului Vatican II despre rolul laicilor, ca credincioși implicați în realitățile seculare, chemați la sfințenie și participanți în primă persoană la misiunea Bisericii pentru a însufleți lumea, este într-o situație de impas. Revine actuală expresia unui părinte sinodal către Adunarea generală asupra vocației și misiunii laicilor în Biserică și în lume, care numea laicatul "gigantul adormit". Este vorba despre nimic mai puțin că peste 95% din poporul lui Dumnezeu, nenumărate persoane botezate trăiesc cele mai diverse grade de apartenență și adeziune, de participare și de coresponsabilitate, în viața Bisericii. Ele sunt astăzi mai mult de un miliard o sută de milioane, 17% din populația mondială. Este o cifră impresionantă și cu toate acestea este clar că rămâne mult drum de parcurs pentru ca să poarte până la capăt propria vocație de creștini în mijlocul semenilor din toată lumea.

Deci este posibil a se avea încredere în laici? Sunt într-adevăr de încredere pentru a duce mai departe misiunea Bisericii?

Prof. Luis Navarro: Întrebarea este într-un fel capcană, deoarece presupune că cineva (nu laic) se întrebă despre responsabilitatea altcuiva. Cineva care este "adevăratul titular" care încredințează laicilor anumite sarcini. Nu aceasta este perspectiva Conciliului. Unele expuneri ale teologiei asupra laicatului, care vor fi examinate în decursul conferinței noastre, s-au străduit desigur mult să depășească aceste tipuri de scheme, cu rezultatul de a îndulci de fapt sensul misiunii laicilor. Conciliul nu a făcut o alegere politică sau sociologică, a afirmat puternic o percepție teologică despre ceea ce este laicul și la ce este chemat: un botezat care-l urmează pe Cristos din interiorul vocației sale umane, plină de responsabilitate și provocări seculare care sunt locul imitării Domnului și al invitației celorlalți de a-l urma.

Cum poate fi compatibilitate între această responsabilitate personală și varietatea noilor realități sau mișcări sau grupuri care se adresează laicilor? Un laic care nu aparține acestor realități poate duce la plinătate misiunea sa de "a fi laic"?

Prof. Luis Navarro: Este interesul nostru acela de a asculta la conferință reprezentanții unora dintre aceste realități, deoarece carisma lor de origine face referință la condiția baptismală ca atare. Bogăția pe care aceste realități au adus-o Bisericii trebuie să fie reluată în rădăcina sa, adică, pur și simplu, faptul de a fi botezat aduce cu sine o profundă bucurie și, în același timp, aduce și o mare responsabilitate. În plus, aș adăuga și din punct de vedere juridic, că aceste realități au adus expresii de creativitate și la nivel organizativ, care trebuie să fie studiate deoarece într-un fel au deranjat unele scheme care păreau de neschimbat.

Despre laic se vorbește cam peste tot și uneori în mod repetitiv: oare nu cumva discursul eclezial este puțin cam depășit și că ar trebui o reflecție directă asupra nevoilor societății, ale lumii?

Prof. Luis Navarro: Întrebarea dumneavoastră atinge scopul dacă se referă la faptul că laicul are ca interes primar, și anume prin forța vocației sale, că trebuie ca în același timp să-l găsească și să-l ducă pe Cristos în viața cotidiană și în aspirațiile pentru o lume mai bună. Ar fi greșit să se presupună că aceasta se poate întreprinde pe marginea Revelației creștine, și deci a expresiei sale în magisteriu, în special cel social: marea provocare este aceea ca laicii să o facă la persoana întâi, din interiorul propriei responsabilități între oameni, cetățeni ca și ei. De aceea, suntem siguri că din conferință va reieși că pentru a "conforma" lumea la adevărul creștin, laicul trebuie mai întâi să-și "formeze" propria conștiință pentru a acționa în deplină libertate și în deplină inițiativă. Esența secularizării este acțiunea liberă a credincioșilor laici.

În acest sens, în privința conferinței, nutrim multe așteptări, și de la masa rotundă care vineri va implica exponenți ai societății civile, cunoscători ai diverselor ambiente seculare (sindical, sanitar, bioetic, mass-media), care se vor pronunța nu atât asupra drepturilor laicilor, ci și cu privire la obligațiile care le revin: contribuția nedelegabilă care le revine laicilor într-o lume plină de dificultăți și nesiguranțe. Un laic bine format și conștient de propriile obligații față de societate este "lumină pentru lume".

(După Zenit, 7 aprilie 2011)

Traducere de Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat