Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Navarro-Valls: Secretul lui Ioan Paul al II-lea în comunicare

Care a fost secretul comunicării rodnice a lui Ioan Paul al II-lea? Faptul că a studiat arta scenică? Dicția, gesturile sale mereu comprehensibile și niciodată enigmatice, arta retoricii, învățătura din mesajele lui, sinceritatea comunicării lui?

Aceasta a fost întrebarea care a apărut des în centrul întâlnirii care s-a desfășurat vineri, 1 aprilie 2011, la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" din Roma, în Aula Magna "Ioan Paul al II-lea".

Cardinalul Angelo Amato, Prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a introdus lucrările cu o conferință "Sensus fidei și beatificările. Cazul lui Ioan Paul al II-lea".

Cel mai așteptat dintre vorbitori a fost fără îndoială fostul purtător de cuvânt al Sălii de Presă a Vaticanului, medicul și jurnalistul spaniol Joaquin Navarro-Valls, care în conferința sa a adus o serie de amintiri și fapte puțin cunoscute.

Navarro-Valls a amintit că încă de la prima sa apariție în public și de la prima călătorie în Mexic, Ioan Paul al II-lea i-a făcut pe experții în comunicare să-și pună întrebări.

A povestit cum după călătoria în Statele Unite în anul 1979, un jurnalist, încercând să interpreteze succesul comunicării lui Ioan Paul al II-lea, a spus: "M-am îndrăgostit nu de ceea ce a spus, ci de modul cum a spus", gând neîmpărtășit de Navarro-Valls.

"A fost un personaj indiscutabil în mijloacele de comunicare pentru că se simțea în largul său atunci când comunica", pentru că "știa că atât el cât și cel care îl asculta erau creaturi ale lui Dumnezeu, deci puteau să înțeleagă, pentru că toate ființele umane au capacitatea de a cunoaște un lucru: adevărul", a explicat fostul purtător de cuvânt.

"Pentru aceasta expunea lucrurile cu o simplificare originară care ușura transmiterea. Și simplificarea originară este unul din darurile comunicări de masă pe care mulți au voit s-o imite".

În călătoria în Statele Unite din septembrie 1987, un jurnalist de la New York Times a spus: "Papa domină televiziunea pur și simplu ignorând-o"; "ar face să se cutremure orice consultant de comunicație din Statele Unite".

Directorul emerit al Sălii de Presă a subliniat și marea libertate de comunicre pe care o permitea Sfântul Părinte: "În anul 1991, când a avut o tumoare la colon care se credea că poate fi malignă, înainte de internare voia în timpul rugăciunii duminicale Angelus să le ceară credincioșilor rugăciuni pentru papa". Apoi i-a spus lui Navarro-Valls: "Dumneavoastră care sunteți informat de orice spuneți ceea ce considerați că se potrivește".

"M-am gândit atunci, dar și mai mult astăzi - a precizat fostul purtător de cuvânt - că eficacitatea comunicativă depinde mai mult de ceea ce spunea decât de modul în care spune, chiar dacă erau ambele aspecte".

Navarro-Valls a indicat un punct cheie subliniat chiar de pontif la o cină informală: "Vorbind mi-a spus: punctul central și responsabilitatea noastră este de a menține caracterul transcendent al persoanei umane, care se poate transforma de multe ori în obiect".

"Vizitând cu el 160 de țări, vedeam cât de mic este Occidentul, unde parametrii prevalenți, simplificând, erau structuralismul și marxismul, dar nu cel sovietic unde era puțină gândire, ci acela existent în grupurile universitare și intelectuale dar răspândite în percepția populară".

Aici mesajul său a izbucnit, pentru că "a arătat unei generații inevitabilitatea temei despre Dumnezeu". "A convins că nu se poate înțelege ființa umană dacă este izolat Dumnezeu. Și fără Dumnezeu omul este numai un trist animal ingenios".

"Și în acel «nu vă fie teamă» era un mod de a comunica - a precizat el - pentru că însemna a intra într-o experiență personală universală a celui care ascultă, el care a cunoscut teama și a depășit-o".

Acea experiență personală care se repetă ca leitmotiv, apoi, "poate să răspundă la întrebarea inițială cu privire la interesul popular și mediatic". Asta pentru că exista un alt lucru, "fuziunea perfectă între forța mesajului pe care el îl ducea și trăirea existențială care se manifesta în el întâlnind oamenii".

Tinerii care îl întâlneau, a continuat el, capturau adevărul mesajului său. Și în diferitele țări, după ce l-au întâlnit, concordau cu privire la aceste răspunsuri: "Nimeni nu mi-a spus vreodată aceste lucruri, nici familia, nici școala, nici societatea; nu știu dacă voi putea de acum înainte să trăiesc la nivelul etic propus; dar el are dreptate".

"Această percepție a adevărului existențial din cuvintele sale nu se aplica numai tinerilor", a afirmat Navarro-Valls, povestind când Papa la Miami a mers în sinagogă și după discursurile transmise în direct, un jurnalist de la CNN a spus: "Se pare că papa a făcut puține concesii".

"Pontiful iese și prin intermediul unui microfon care rămăsese deschis se aude un rabin care spune: «A vorbit cu inima, nu cu buzele». Era percepția adevărului pe care el îl predica. Probabil în asta se găsea secretul capacității comunicative a lui Ioan Paul al II-lea".

Cât privește forța gesturilor sale, era evident, a spus el, precizând că acestea "exprimau mereu un adevăr". "Nimic fals, erau gesturi autentice".

"Cel mai bun martor a ceea ce spunea era el însuși, strategiile de comunicare nu foloseau, nici aparențele. Eram conștienți că nu era vorba de o tehnică, ci de o mărturie".

Cu privire la călătoriile sale, Navarro-Valls a amintit că era nevoie de mai mult timp pentru a le pregăti decât pentru a le face, pentru că Papa se informa cu privire la geografie, istorie, etnii etc.

Fostul purtător de cuvânt a prezentat și alte întâlniri, ca acelea cu un dictator sângeros sau cu Clinton după cazul Lewinsky. Ioan Paul al II-lea îi întâlnea pe toți singur, și în orice caz se simțea preot. A amintit și că după întâlniri cu Pinochet, Stroessner, Mobutu și Gorbaciov, regimurile lor s-au sfârșit, chiar dacă nu în mod necesar pentru un motiv cauză-efect.

"În cazul lui comunicarea nu folosea pentru a învinge, pentru a obține un consens, ci pentru a convinge persoanele de măreția creștină", a spus Navarro-Valls. "Cred că învățătura cea mai importantă este că în definitiv comunicarea consistă în a face să apară adevărul, nu în a crea o aparență".

"Pe de altă parte, în viața umană singurul lucru necomunicativ și necomunicabil nu este răul, cu atât mai puțin durerea. Este pur și simplu falsitatea", a conchis el.

În partea a doua a zilei s-a desfășurat o masă rotundă cu jurnaliștii vaticaniști și profesori de comunicare, moderată de prof. Diego Contreras, decan al Facultății de Comunicare de la "Sfânta Cruce", pe tema "Opinia publică și răspunsul popular față de Ioan Paul al II-lea".

Au intervenit Luigi Accattoli, vaticanist emerit de la "Corriere della Sera"; Aldo Maria Valli, vaticanist de la TG1-RAI; Marina Ricci, vaticanistă de la TG5-Mediaset; Elisabetta Lo Iacono, profesor de jurnalism la Facultatea Teologică "Sfântul Bonaventura"; Giovanni Tridente, profesor de etică informativă la Universitatea "Sfânta Cruce".

(După Zenit, 7 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat