Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djebonoua: Pelerinajul de Postul Mare

Timpul Postului mare este unul al căinței si al convertirii. Acum Coasta de Fildeș traversează o perioadă critică, în care se decide soarta ei. Da, e conflict, dar nu unul generalizat, ci centralizat în anumite puncte din capitală. Pentru ce se căiește poporul ivorian, nu știu. Cert e că istoria lui va lua o întorsătură.

Moment al căinței, în itinerariul spre Postul Mare al Parohiei Djebonoua, a fost și cel de duminică, 3 aprilie. În acest an, pelerinajul parohiei a avut loc la Kondoukro, comunitate (filială) situată la jumătatea distanței dintre cele mai îndepărtate comunități ale parohiei noastre. La acest moment au luat parte credincioșii din toate comunitățile parohiei și doi preoți autohtoni invitați. O prezență deosebită, din cauza conflictului din capitală, au fost credincioșii refugiați (aici li se spune "deplasați"). Ei au plecat din calea conflictului și s-au retras în comunitățile de origine, în așteptarea deznodământului. În Parohia Djebonoua sunt aproape o mie de refugiați. Ei au fost trecuți pe liste ce au fost trimise Caritasului local pentru a le veni în ajutor.

Pelerinajul a început cu Calea Crucii, care a avut loc în împrejurimile capelei din Kondoukro.

După ce l-au urmat pe Isus suferind, credincioșii s-au pregătit pentru sfânta Liturghie printr-o celebrare penitențială, urmată de sfânta Spovadă. Pentru spovezi au fost trei preoți: cei doi locali și părintele Gabriel. Au fost mulți credincioși care și-au pregătit sufletul, primind iertarea lui Dumnezeu. Între timp, în capelă s-a recitat sfântul Rozariu.

Punctul central al pelerinajului a fost sfânta Liturghie, celebrată de unul din preoții invitați, și concelebrată de ceilalți doi. În cadrul Liturghiei a fost celebrat și ritul "apelului decisiv" pentru catehumenii din anul doi. De cântece s-au ocupat mai multe corale ale parohiei, ele animând diferitele părți ale celebrărilor. Sfânta Liturghie a fost o adevărată laudă adusă lui Dumnezeu, totul fiind însoțit de dansuri și daruri oferite din tot ce aveau mai bun.

Momentului de rugăciune a fost încheiat de părintele paroh, care a mulțumit Domnului și credincioșilor pentru acest moment de har. A urmat o agapă frățească, în care fiecare a servit ceea ce a adus de acasă. La sfârșit, fiecare s-a întors în comunitatea de proveniență.

Dorit a fi un timp special de pregătire pentru Paște, pelerinajul a fost un moment al credinței. Credincioși venind kilometri buni pe jos, pe căldură, stând în genunchi la Calea crucii, purtându-și copiii în spate, neliniștiți din cauza tensiunii politice, rămânând ceasuri bune in picioare, deoarece locurile erau insuficiente, au arătat cine este Dumnezeu pentru ei, au arătat câte face Dumnezeu pentru ei. Da, Dumnezeul lor e mare iar credința lor e pe măsură. Nu au multe. Dar, în simplitatea lor dau totul, cu bucurie.

Văzându-i, mă întreb de multe ori cum ne exprimăm noi credința, cum participăm noi la Calea Crucii, cum sunt Liturghiile noastre, cum arată cântarea noastră. Mai facem noi sacrificii pentru a ne arăta credința sau ne-am obișnuit să dam ceva de pomană pentru a ne amăgi conștiința?

Cu căință, credincioșii din Djebonoua și-au întărit credința pentru a celebra cu iubire sfintele sărbători ale Paștelui. Ne rugăm Domnului să le dea căință și celor ce ne conduc pentru a pune odată capăt acestei situații critice, pentru a putea spera la un "mâine" mai bun, în pace.

Un Post mare binecuvântat!

Aurelian Herciu și Laurențiu Luca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 aprilie: Djebonoua: Pelerinajul de Postul Mare


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat