Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Totul e gata pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea și încă este loc

Ceea ce trebuie știut despre organizarea evenimentului

La Roma totul este gata și încă este loc pentru pelerinii care vor vrea să asiste la ceremonia de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea. Există disponibilitate nu numai în hoteluri, ci și în institutele călugărești.

Apoi, pentru tineri vor fi un camping cu corturi instalate în apropiere de aeroportul Fiumicino și o serie de servicii care îi vor ajuta pe pelerini.

Informațiile au fost dat marți la Sala de Presă a Vaticanului în timpul unei întâlniri la care au intervenit Cardinalul Agostino Vallini, vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma; părintele Federico Lombardi, S.I., director al "Radio Vatican" și al Sălii de Presă a Sfântului Scaun; părintele Caesar Atuire, administrator delegat al Operei Romane Pelerinaje; monseniorul Marco Frisina, director al Oficiului Liturgie din Vicariatul de Roma; părintele Walter Insero, responsabil al Oficiului Comunicație din Vicariatul de Roma.

Deși conferința a tratat mai ales aspecte practice, Cardinalul Vallini a voit să amintească dimensiunea spirituală a evenimentului. "Sfinții sunt Evanghelia întrupată", a afirmat el.

Ioan Paul al II-lea, a adăugat el, "a demonstrat că și-a centrat credința sa în Dumnezeu". "A vorbit mult cu tăcerea lui și ne-a învățat să murim și deci să trăim într-un moment în care s-a aprins o dezbatere în Italia cu privire la sfârșitul vieții".

Trei celebrări

Sâmbătă 30 aprilie va fi veghea de rugăciune la Circo Massimo, "cu un ton foarte universal dar foarte roman" și la care "pot să intervină toți", a explicat Cardinalul.

"La începutul evenimentului va fi întronată imaginea Mariei Salus Populi Romani, însoțită de reprezentanții din toate parohiile și capelaniile diecezane".

La veghe, a subliniat el, vor participa martori precum Cardinalul Stanislaw Dziwisz, secretar privat al Pontifului timp de 27 de ani, fostul purtător de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Naravarro Valls, și sora Marie Simon Pierre, care a obținut vindecarea miraculoasă de boala Parkinson folosită în cauza de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea.

Vor urma scurte reportaje filmate despre Papa în diferite momente semnificative ale pontificatului său. La sfârșit se va cânta cântecul "Totus tuus" compus pentru aniversarea a 50 de ani de preoție ai lui Ioan Paul al II-lea.

În partea a doua, Cardinalul Vallini va prezenta în sinteză personalitatea spirituală și pastorală a Fericitului și se vor recita misterele de lumină ale Sfântului Rozariu, introduse chiar de Ioan Paul al II-lea. Totul va avea loc în legătură video simultan cu 5 sanctuare mariane din toată lumea.

Vor fi sanctuarul din Langniewniki (Cracovia, Polonia), care va prezenta ca intenție a rugăciunii pe tineri; sanctuarul din Kawekamo-Bugando (Tanzania), care va prezenta ca intenție familia; sanctuarul Notre Dame du Lebanon - Harissa (Liban), care va prezenta ca intenție evanghelizarea; bazilica Sfânta Fecioară de Guadalupe (Ciudad de Mexico), care se va ruga pentru speranța și pacea popoarelor; sanctuarul de la Fatima (Portugalia), care va propune ca intenție Biserica.

"În partea finală - a arătat Cardinalul Vallini - vom avea bucuria de a avea prezența Sfântului Părintre, care în legătură din Palatul Apostolic va recita rugăciunea finală și va împărți Binecuvântarea Apostolică tuturor participanților".

Monseniorul Frisina a adăugat că "în noaptea aceea vor fi deschise 8 biserici din centrul istoric între Circo Massimo și Sfântul Petru, într-o noapte albă a bisericilor".

Liturghia de beatificare

În duminica din Octava Paștelui sau a Milostivirii Divine, la ora 10.00 în Piața Sfântul Petru, se va celebra liturgia. De la ora 09.00 se va realiza o oră de rugăciune cu rozariul Milostivirii Divine, devoțiune introdusă de sfânta Faustina Kowalska, a arătat Cardinalul Vallini. La Liturghie "Papa va rosti formula de beatificare și va descoperi tapiseria care îl reprezintă pe noul fericit".

Împărtășania va fi împărțită în Piața Sfântul Petru de 500 de preoți, și alți 300 vor împărți pe Via della Conciliazione.

Și în bisericile în legătură prin ecrane mari va fi posibilă să se primească Împărtășania în acest moment. Pe Via della Conciliazione și în zonele adiacente vor fi 14 ecrane mari.

Imnul care va fi intonat începe cu cuvintele "Deschideți porțile lui Cristos, nu vă fie teamă", și este disponibil pe situl www.corodiroma.com.

După Liturghie se va deschide Bazilica Sfântul Petru, și pe Altarul Mărturisirii va fi sicriul închis care conține trupul lui Ioan Paul al II-lea, care va fi venerat mai întâi de Papa și de Cardinali. Apoi va fi mulțimea credincioșilor și a pelerinilor până când vor trece toți cei care stau la rând.

Al treilea eveniment va avea loc luni 2 mai. La ora 10.30 va începe Liturghia de mulțumire prezidată de Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretar de Stat. Va fi prima Liturghie celebrată în cinstea noului fericit.

Finanțarea

Cardinalul Vallini a voit să amintească faptul că fiscul nu va trebui să plătească evenimentul. "Vrem să respectăm momentul dificil pe care îl trăiesc familiile italiene. Știm din parohii și de la Caritas că sunt în dificultate cetățenii, deci nu am voit să împovărăm casele publice", a explicat el. "Finanțarea se va face cu ajutorul instituțiilor, băncilor, etc. și cu un efort din partea noastră".

Răspunzând la o întrebare, părintele Atuire a arătat că "a fost creat și un comitet cu privire la caracterul etic al donațiilor care se primesc", chiar dacă "astăzi este greu de găsit o firmă despre al cărei caracter etic toți să fie de acord".

Preotul a afirmat că în pagina web a evenimentului informațiile sunt disponibile în cinci limbi, și a reafirmat că "JPII pass nu este un bilet de intrare la celebrări. Este în schimb o serie de servicii, acces gratuit la transportul public, vizite la locuri, pack lunch, alte informații și gadget".

Vor fi trenuri speciale și zboruri charter, și nave la portul din Civitavecchia, unele cu posibilități de a înnopta chiar pe navă, a continuat el. Apoi există o întărire cu regiunea Lazio.

Referitor la problema măririi prețurilor în hoteluri, Altuire a arătat că Federalberghi și aproape totalitatea structurilor care aparțin acestei entități au semnat o cartă etică pentru eveniment.

"Există încă disponibilitate pentru a găsi loc la Roma, chiar în institute de călugărițe, iar Regiunea Lazio a stabilit un camping cu corturi pentru tineri în zona Fiumicino", a adăugat el.

Unde se pot obține informații

O parte din oraș va fi blocată, motiv pentru care vor fi importante parcările pentru autocare și automobile. La porțile de intrare în Roma vor fi grupuri de voluntari care vor furniza indicații.

Cine se va înscrie pe situl web înainte de a pleca va putea primi informații unde să meargă. Va fi și un permis G pentru a intra în unele zone din Roma la prețul de 24 de euro.

Pe pagina oficială http://www.jpiibeatus.org se găsesc toate informațiile și se poate obține Special JPII Pass.

Părintele Lombardi a adăugat că pe "canalul 105 de la 'Radio Vatican' la fiecare 15 minute se vor da informații de serviciu în diferite limbi".

"O altă provocare a evenimentului - a indicat părintele Wanter Insero - este aceea de a povesti celor care sunt foarte tineri cine este Ioan Paul al II-lea, și vor fi tineri care vor face asta". Pentru aceasta a fost prezentată inițiativa "Sentinelele Digitale", cu privire la folosirea instrumentelor social media.

"Ne-am gândit să primim această provocare entuziasmantă și să lansăm noul proiect chiar cu ocazia beatificării Slujitorului lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, folosind portalul deja cunoscut Pope2You al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, care prin natura sa este adresat tinerilor", a adăugat el.

Pope2You este legat cu Twitter, Facebook, la "Radio Vatican" cu video al CTV cu imagini și discursuri ale lui Ioan Paul al II-lea, cu posibilitatea de a trimite cartoline digitale cu fraze ale Pontifului polonez.

În sfârșit, vor fi diferite expoziții, iar Muzeele Vaticane vor fi deschise până la miezul nopții.

(După Zenit, 5 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat